Data: 2004-09-14 05:55:38
Temat: Re: Sajgonki
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sajgonki:
około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięska
kilka chińskich grzybów
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażeniaGrzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym
czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i
smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w słupki,
tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy
wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i
pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego,
jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Moja rada - papier ryzowy nie bedzie sie rwal jezeli zamiast moczyc go w
wodzie - skropimy go. Zroszone ciepla woda placki musza postac pare minut i
sa mieciutkie jak plocienko, (płatki nie powinny się stykac, bo się
posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie
małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że
papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w
dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.
Pozdrawiam i zycze smacznego
|