Data: 2004-09-14 07:26:08
Temat: Re: Sajgonki
Od: "Monika" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chetnie podzielę sie moim przepisem na sajgonki warzywne (wegetariańskie):
Składniki:
2 opakowania papieru ryżowego
1 marchewka
1 duza cebula
1/2 szklanki siekanej białej kapusty
1/2 szklanki suchego granulatu sojowego
1 woreczek ryżu
przyprawy:sól, pieprz, sos sojowy - ciemny firmy Tao Tao
olej do smażenia
Ryż ugotować w osolonej wodzie odcedzic i ostudzic.Marchewke pokroic w
słupki, cebulke w kosteczki i razem przysmazyc na oleju z dodatkiem soli i
pieprzu.
Kapuste i granulat sojowy przelewac wrzatkiem z solą i podgotowac 3-4
minutki, odcedzic i dodac do ryżu. Dodać podsmazoną cebulke z marchewką i
całośc farszu wymieszac dodajac kilka kropel sosu sojowego, soli i pieprzu
do smaku. Papier ryżowy , każdy płatek osobno zanurzyć w ciepłej wodzie aby
zmiękł (woda nie moze byc tez za bardzo ciepła aby nie doprowadzic do
rozerwania sie placka).Na miekki placek ryzowy nakładamy wczesniej
przygotowany farsz i zawijamy tak jak gołabki czy krokiety.Smażyc z dobu
ston na dobrze rozgrzanym oleju. Mozna podawac je z róznymi sosami.Mozna
kupic gotowy sos np.: Słodki sos chili firmy TaoTao lub przyrządzic sos
samemu. Swietnie pasuje sos: śmietana lub jogurt naturalny, koperek
posiekany, 1-2 ząbków czosnku zmiażdzonego lub przeciśniętego , dodać
przyprawy: sól, pieprz, wymieszać. Mozna tez zrobic sos grzybowy na ciepło.
slonce
|