Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sajgonki
Date: Tue, 14 Sep 2004 07:55:38 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <ci614n$i9k$1@inews.gazeta.pl>
References: <Y0m1d.282209$vG5.172275@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: 62-128-187-137.direcpceu.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095141338 18740 62.128.187.137 (14 Sep 2004 05:55:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Sep 2004 05:55:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: mariolkka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214689
Ukryj nagłówki
Sajgonki:
około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięska
kilka chińskich grzybów
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażeniaGrzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym
czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki.
Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i
smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski.
Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w słupki,
tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy
wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i
pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego,
jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Moja rada - papier ryzowy nie bedzie sie rwal jezeli zamiast moczyc go w
wodzie - skropimy go. Zroszone ciepla woda placki musza postac pare minut i
sa mieciutkie jak plocienko, (płatki nie powinny się stykac, bo się
posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie
małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że
papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w
dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.
Pozdrawiam i zycze smacznego
|