« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-06 13:51:30
Temat: jak grzybki w occie? Witam!
Mam ogromną prośbę do grupowiczów. Byłam ostatnio na działce i nazbierałam
maślaków.Usmażyłam je z jajkiem i były pyszne.Za kilka dni znów się tam
wybieram i to na dłużej i chciałabym zrobić te maślaki w occie a nie wiem
jak.Znam składniki takiej marynaty octowej ale nie wiem jakie powinny być
proporcje.Z góry dziękuję za pomoc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-06 14:25:05
Temat: Re: jak grzybki w occie?Grzyby marynowane
1 kg mieszanych grzybów
1 cebula
1/3 l octu winnego (6 proc.)
1/4 l wody
2 łyżki cukru
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu
3 liście laurowe
sól
Sposób wykonania :
Zagotować litr wody z łyżeczką soli i pokrojoną cebulą.
Wrzucić umyte grzyby i gotować prawie do miękkości.
Wyjąć, osączyć, włożyć do słoików.
Ocet zagotować ze szklanką wody, cukrem, zielem angielskim, pieprzem, liśćmi
laurowymi i 1/2 łyżeczki soli.
Zalewę ostudzić i zalać nią grzyby.
Słoiki zamknąć i odstawić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |