| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-19 11:47:56
Temat: jak ugotowac barszcz?Witam,
chcialbym ugotowac moja pierwsza zupe i mam ochote na barszcz czerwony.
jakie mieso bedzie odpowiednie (oby nie tluste)?
kiedy wrzucamy buraczki i ziemniaki?
co dodac zeby mialo smak?
ile to wszystko gotowac?
dzieki z gory za pomoc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-20 04:04:25
Temat: Re: jak ugotowac barszcz?Clavell napisał(a):
> Witam,
> chcialbym ugotowac moja pierwsza zupe i mam ochote na barszcz czerwony.
> jakie mieso bedzie odpowiednie (oby nie tluste)?
> kiedy wrzucamy buraczki i ziemniaki?
> co dodac zeby mialo smak?
> ile to wszystko gotowac?
>
> dzieki z gory za pomoc
Byłeś w archiwum grupy? Jak nie to włącz google i czytaj oraz wybieraj
spośród setek wariantów.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-20 07:14:24
Temat: Re: jak ugotowac barszcz?
Użytkownik "Clavell" <c...@v...pl> napisał w wiadomości
news:de4gto$85u$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Witam,
> chcialbym ugotowac moja pierwsza zupe i mam ochote na barszcz czerwony.
> jakie mieso bedzie odpowiednie (oby nie tluste)?
> kiedy wrzucamy buraczki i ziemniaki?
> co dodac zeby mialo smak?
> ile to wszystko gotowac?
>
> dzieki z gory za pomoc
Jest to z innej listy co prawda o calkiem innym profilu ,ale przepisy sa
znakomite
Pozd
juras
Barszcz ukrainski:
cztery duze buraki kroimy w koste z botwinka i liscmi,
gotujemy z dodatkiem soli i czterech duzych zabkow
czosnku oraz z dodatkiem czterch duzych lyzek
stolowych octu..kto chce moze wiecej....
po 30 min dodajemy poszatkowana kapuste wloska,
ziemniaki czerwone pokrojone w kostke i marchew
pokrojona w kostke czy plasterki. gotujemy 30 min...na
koncu zabielamy smietana dodajac pare lyzek swiezego
siekanego kopru, mozna tez dosiekac natki
pietruszki....
Do barszczu podajemy gotowany bob.. osobno dla tych
co chca. Mozna tez nie dodawac do barsszczu
ziemniakow- ale podac zamiast bobu, gotowane lub
pieczone w mundurkach...mozna tez barszcz na talerzu
okrasic smazona slonina na skwarki...czy boczkiem...
Mozna z chlebem... ale najlepszy z bobem....ktory jest
najwiekszaym dostawca lodopy i chroni przed
Parkinsonem
>
> Z C`wierciakiewiczowej: Barszcz wol`yn`ski;(to chyba
> z konca XIX wieku)
>
> 166. Barszcz wol`yn`ski
> Ugotowac rosol zwyczajny. Oddzielnie ugotowac np.
> dla 6 osob dwa srednie
> buraki. Glowke kapusty, pokrojona w cwiartki,
> sparzyc w ukropie, ugotowac.,
> odcedzic, wlozyc w gotowy rosol. Buraki pokrajac w
> paski i tez wlozyc do
> rosolu. Cztery duze pomidory poddusic w masle,
> przefasowac i plac w zupe.
> Wszystko razem niech sie gotuje pol godziny. Do wazy
> wlozyc cztery lyzki
> dobrej, mlodej, kwasniej smietany i wlewac powoli
> zupe do wazy stale
> mieszajac aby sie smietana polaczyla z barszczem.
> Mieso z rosolu, pokrajane
> w kostke, wlozyc do wazy. Mozna zupe taka podawac i
> bez smietany, ale rosol
> powinien byc esencjonalny.
>
>
> Z Idy Plucin`skiej (rok wydania 1926)
> 167. Barszcz malorosyjski
> Mieso gotowac przez 1,5 godziny. Rosol przecedzic i
> wlozyc do niego mieso.
> Do garnka wlozyc cale pomidory, wloszczyzne, kapuste
> drobno poszatkowana.
> Gdy to wszystko sie ugotuje dorzucic kilka
> ziemniakow drobno pokrajanych,
> dodac dwa jablka obrane i drobno pokrajane, natke
> pietruszki, kopru
> zielonego i gotowac wszystko jeszcze pol godziny.
> Pomidory wyjac i
> przefasowac do zupy. Smietane podaje sie oddzielnie
> w sosjerce. Przed
> podaniem mieso pokrajac na porcje i wlozyc do zupy.
> Na 8 osob bierze sie: 1 kg wolowiny, z kg kapusty
> sparzonej, 1 marchew, 1
> pietruszke, 1 buraka i 1 cebule, z kg pomidorow, dwa
> jablka, . kg
> ziemniakow, koper zielony, pietruszka, sol, wody 2,5
> litra, smietana.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |