| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-24 12:53:34
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?
Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:426B8D0A.8000704@gazeta.pl...
> To ja nie rozumiem czemu moj schab soczysty, bez polewaia i sloniny.
> Obsmazam ostro ze wszystkich stron, dolewam ciut wody i dusze ile tam
> trzeba.
>
Ja tak sobie myślę (taki mam kaprys), że to tak wiele od różnych parametrów
zależy. Począwszy od mięsa, a na piekarniku skończywszy, że o
umiejetnościach nie wpomnę. Ktoś pyta o soczysty pieczony schab, to
odpowiadam zgodnie z powyższymi sprawami. Mnie przy moich możliwościach
udaje się schab właśnie tak, jak opisałem - "z daszkiem ze słoniny". Inne
próby kończyły się wiórowatością mięsa. A słoninka z daszku mniam miodzio
słoninka.
toudi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-24 12:54:04
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?JerzyN wrote:
>Użytkownik "Kot" <t...@g...pl>
>
>
>>To ja nie rozumiem czemu moj schab soczysty, bez polewaia i sloniny.
>>Obsmazam ostro ze wszystkich stron, dolewam ciut wody i dusze ile tam
>>trzeba.
>>
>>
>
>Pewnie dlatego, że wasze świnie umierają z uśmiechem na ustach.
>Stres u [rzeźnych] zwierząt ma wpływ na smak i konsystencję mięsa.
>
>
Nie wiem czemu mowisz do mnie w liczbie mnogiej ;) Ale jesli chodzi Ci o
to, ze we Francji, to tylko dodam, ze w Polsce tez schab soczysty mi
wychodzil.
Kot, pojedynczy, z usmiechem na ustach
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-24 12:58:12
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?
Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:d4g4t3$cts$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Pewnie dlatego, że wasze świnie umierają z uśmiechem na ustach.
> Stres u [rzeźnych] zwierząt ma wpływ na smak i konsystencję mięsa.
> --
Albo są to półfabrykaty w jakiś sposób szprycowane z napisem "cuire"
toudi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-24 12:59:26
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?
Użytkownik "Kot" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:426B94F4.4000509@gazeta.pl...
>
> Nie wiem czemu mowisz do mnie w liczbie mnogiej ;) Ale jesli chodzi Ci o
> to, ze we Francji, to tylko dodam, ze w Polsce tez schab soczysty mi
> wychodzil.
>
Bo schab soczysty zawsze wychodzi, albo schodzi w tempie szybkim
toudi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 08:33:35
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?Najlepiej obsmazyc i piec w rekawie do pieczenia. Napewno wyjdzie soczysty.
JA bym kupil kawalek sloninki i polozyl na tym schabiku podczas pieczenia.
No i dodalbym doslownie 50 gr. wody do tej torebki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 08:35:12
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?Moze dlatego, ze prestrzegasz zasad wskazanych na etykiecie i ten
przekluwasz torebke? Radze tego nie robic, tylko pod koniec pieczenia na
jakies 3-5 min. wlaczyc funkcje grill w piekarniku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 08:36:18
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?In article <d4ia9q$ltr$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"plitkin" <NIK_JAK_W_NAGLOWKU-"OD"@interia.pl> wrote:
> Najlepiej obsmazyc i piec w rekawie do pieczenia. Napewno wyjdzie soczysty.
>
> JA bym kupil kawalek sloninki i polozyl na tym schabiku podczas pieczenia.
> No i dodalbym doslownie 50 gr. wody do tej torebki.
Lecz czy to nie wychodzi raczej schab duszony?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 13:50:51
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?Użytkownik PeBe napisał:
> Użytkownik "Tomasz Dajczak" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:d4dsg9$jsi$1@news.onet.pl...
>
>
>>Ja często piekę schabik w worku do pieczenia. Przed zamknięciem worka
>>wlewam do środka odrobinę wody lub wina - nie ma wtedy szans aby mięcho
>>wyschło.
>
>
> hmmm,ja tez pieke w worku,ale efekt jest bardzo suchy-jak to mozliwe???:)
> Pawel
Suchośc schabu to efekt przepieczenia przedewszystkim, schabik przepiec
łatwo, 5 minut za późno i po ptokach, trzeba uważac równie mocno jak
przy ludowej antykoncepcji ;)
Do wora drania i 200 przez godzinę i 10 min waga 1-1,5 kg, pod koniec
czasami rozcinam i maxa daję przez 5 min i dalej soczysty zostaje.
Jak nie spieprzyc z czasem to pyszny wyjdzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-25 14:06:18
Temat: Re: jak upiec soczysty schab?Użytkownik "PeBe" <r...@g...mm.pl> napisał w wiadomości
news:d4da99$20e5$1@news.mm.pl...
>
> Takie niewinne pytanko-kupilem duzy schabik,nasmaczylem go,teraz
lezy i
> nabiera waznosci,potem chce go upiec w piekarniku,ale moje
poprzednie tego
> typu dzialania konczyly sie wynikiem smakowitym,acz bardzo
suchym.Jakies
> propozycje?
>
Jabłka obrane i pokrojone.
Pozdrawiam
Dawid
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |