« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-02 15:43:52
Temat: Re: jakie wino do deserów?AKS napisał(a):
> No to nie pozostaje mi nic innego jak sprobowac
> tego rozowego szalenstwa ;)
> Choc lekarz kazal mi pic glownie czerwone..
No to musisz różowego więcej ;-)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-02 19:35:39
Temat: Re: jakie wino do deserów?Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> Taktaktaktaktak. Byle by bylo schlodzone, a to tym zapominaja
> ludzie
I o tym, że wina różowe szczególnie dobrze smakują latem.
W jakiej temperaturze podawać wino?
Aby w pełni docenić smak wina najlepiej podawać je w określonej
temperaturze. Wino powinno dostarczać uczucia przyjemnego orzeźwienia.
Im wino łagodniejsze, lżejsze, tym powinno być chłodniejsze:
około 6°C - wina likierowe, musujące, białe słodkie i Szampan;
około 10°C - białe wytrawne, różowe i wina lokalne;
około 12°C - czerwone lekkie, wina lokalne;
około 16°C - czerwone mocne;
około 18°C - czerwone eleganckie.
Wina białe wytrawne: ryby, sałatki, małże, ostrygi, skorupiaki,
spaghetti, teryny (rodzaj zapiekanki) z warzyw, żaby.
Wina białe słodkie: aperitif, desery, sery typu Roquefort.
Różowe wytrawne: owoce morza, skorupiaki, ryby, wędliny, białe misa,
drób, lekkie potrawy z warzyw.
Różowe półwytrawne: sery, wędliny, desery.
[Cremants białe lub różowe pije się schłodzone na aperitif lub jako wina
świąteczne. Mogą również towarzyszyć całemu posiłkowi.]
Czerwone lekkie: ryby, wędliny, mięsa, spaghetti, pizza, ser.
Czerwone mocne: czerwone misa, dziczyzna, sery.
Szampan i wina musujące: ryby, skorupiaki, mięsa białe i drób, sery,
desery.
Wina można łączyć również z kuchnią innych kontynentów np. kuchni
Ameryki łacińskiej lub Azji.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-02 20:58:46
Temat: Re: jakie wino do deserów?On Wed, 02 Mar 2005 15:59:54 +0100, AKS wrote:
> Margola Sularczyk news:d04jui$hk7$1@atlantis.news.tpi.pl napisał (-a):
>
>> Ja się wtrącę - różowe jest dobre na wszystko :)
>> Margola
>
>
> No to nie pozostaje mi nic innego jak sprobowac
> tego rozowego szalenstwa ;)
> Choc lekarz kazal mi pic glownie czerwone..
Spróbój Kagora - deserowe czerwone - słodkie, gęste i mocne z
wyraźnym aromatem czarnych porzeczek. Pije się lekko schłodzone.
Odradzam kupowanie najtańszego rodzaju.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "NeoAddix", "Pashazade"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-03 05:14:07
Temat: Re: jakie wino do deserów?Paweł napisał(a):
> jakie byście polecali wina do deserów ? a może do deserów nie daje się win ?
>
>
Tokaj Furmint - nie za słodki, w sam raz do deseru.
GreGG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-04 00:48:04
Temat: Re: jakie wino do deserów?A jak miło się tym ubzdryngolić. Czardasza po paru kieliszkach można
odtańczyc na stole
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-04 12:27:37
Temat: Re: jakie wino do deserów?> jakie byście polecali wina do deserów ? a może do deserów nie daje się win
> ?
>
Kagor moim zdaniem najlepszy mołdawski to ciężkie czerwone słodkie wino
pełne aromatów pycha,
Malaga i Porto zaryzykuję że same w sobie są deserami. A jeżeli łączyć to z
niezbyt słodkimi deserami.
Reńskie lekko musujące, tanie stabilne i smaczne.
Ryby drób i cielęcina
Lubią tylko białe wina.
Zaś pod woły, sarny, wieprze
Jest czerwone wino lepsze
Frukty, deser i łakotki
Lubią tylko wino słodkie
A szampana - wie i kiep
Można podczas, po i przed.
Tomaso
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-04 14:27:40
Temat: Re: jakie wino do deserów?On Fri, 4 Mar 2005 13:27:37 +0100, "Tomaso Burkaso"
<t...@t...pl> wrote:
>> jakie by?cie polecali wina do deserów ? a mo?e do deserów nie daje si? win
>> ?
>>
>Kagor moim zdaniem najlepszy mo?dawski to ci??kie czerwone s?odkie wino
>pe?ne aromatów pycha,
>Malaga i Porto zaryzykuj? ?e same w sobie s? deserami. A je?eli ??czy? to z
>niezbyt s?odkimi deserami.
>
>Re?skie lekko musuj?ce, tanie stabilne i smaczne.
>
> Ryby drób i ciel?cina
>Lubi? tylko bia?e wina.
>Za? pod wo?y, sarny, wieprze
>Jest czerwone wino lepsze
>Frukty, deser i ?akotki
>Lubi? tylko wino s?odkie
>A szampana - wie i kiep
>Mo?na podczas, po i przed.
>
>Tomaso
>
Ladny wierszyk ;P
Porto do serow tez
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-04 17:42:25
Temat: Re: jakie wino do deserów?Wojti napisał(a):
> A jak miło się tym ubzdryngolić. Czardasza po paru kieliszkach można
> odtańczyc na stole
>
> Pozdrawiam
> Kucharz Amator
> Wojti
Prawdziwego tokaja pozna się po tym, że po upiciu się nim na drugi dzień
nie ma się kaca. Jeśli boli głowa - to na pewno panczowany. Niestety,
większość win zagranicznych rozlewanych w Polsce jest fałszowana,
dlatego polecam kupować TYLKO butelkowane za granicą.
GreGG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |