Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jakie wino do deserów?
Date: Wed, 2 Mar 2005 20:35:39 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <d054o5$1ia$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d04hns$85c$1@achot.icm.edu.pl> <d04igo$6mp$1@news.zigzag.pl>
<d04ivr$aqr$1@nemesis.news.tpi.pl> <d04jok$721$1@news.zigzag.pl>
<d04jui$hk7$1@atlantis.news.tpi.pl>
<b...@4...com>
NNTP-Posting-Host: dov23.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1109792326 1610 83.24.129.23 (2 Mar 2005 19:38:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Mar 2005 19:38:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233736
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> Taktaktaktaktak. Byle by bylo schlodzone, a to tym zapominaja
> ludzie
I o tym, że wina różowe szczególnie dobrze smakują latem.
W jakiej temperaturze podawać wino?
Aby w pełni docenić smak wina najlepiej podawać je w określonej
temperaturze. Wino powinno dostarczać uczucia przyjemnego orzeźwienia.
Im wino łagodniejsze, lżejsze, tym powinno być chłodniejsze:
około 6°C - wina likierowe, musujące, białe słodkie i Szampan;
około 10°C - białe wytrawne, różowe i wina lokalne;
około 12°C - czerwone lekkie, wina lokalne;
około 16°C - czerwone mocne;
około 18°C - czerwone eleganckie.
Wina białe wytrawne: ryby, sałatki, małże, ostrygi, skorupiaki,
spaghetti, teryny (rodzaj zapiekanki) z warzyw, żaby.
Wina białe słodkie: aperitif, desery, sery typu Roquefort.
Różowe wytrawne: owoce morza, skorupiaki, ryby, wędliny, białe misa,
drób, lekkie potrawy z warzyw.
Różowe półwytrawne: sery, wędliny, desery.
[Cremants białe lub różowe pije się schłodzone na aperitif lub jako wina
świąteczne. Mogą również towarzyszyć całemu posiłkowi.]
Czerwone lekkie: ryby, wędliny, mięsa, spaghetti, pizza, ser.
Czerwone mocne: czerwone misa, dziczyzna, sery.
Szampan i wina musujące: ryby, skorupiaki, mięsa białe i drób, sery,
desery.
Wina można łączyć również z kuchnią innych kontynentów np. kuchni
Ameryki łacińskiej lub Azji.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|