Data: 2005-03-02 19:35:39
Temat: Re: jakie wino do deserów?
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> Taktaktaktaktak. Byle by bylo schlodzone, a to tym zapominaja
> ludzie
I o tym, że wina różowe szczególnie dobrze smakują latem.
W jakiej temperaturze podawać wino?
Aby w pełni docenić smak wina najlepiej podawać je w określonej
temperaturze. Wino powinno dostarczać uczucia przyjemnego orzeźwienia.
Im wino łagodniejsze, lżejsze, tym powinno być chłodniejsze:
około 6°C - wina likierowe, musujące, białe słodkie i Szampan;
około 10°C - białe wytrawne, różowe i wina lokalne;
około 12°C - czerwone lekkie, wina lokalne;
około 16°C - czerwone mocne;
około 18°C - czerwone eleganckie.
Wina białe wytrawne: ryby, sałatki, małże, ostrygi, skorupiaki,
spaghetti, teryny (rodzaj zapiekanki) z warzyw, żaby.
Wina białe słodkie: aperitif, desery, sery typu Roquefort.
Różowe wytrawne: owoce morza, skorupiaki, ryby, wędliny, białe misa,
drób, lekkie potrawy z warzyw.
Różowe półwytrawne: sery, wędliny, desery.
[Cremants białe lub różowe pije się schłodzone na aperitif lub jako wina
świąteczne. Mogą również towarzyszyć całemu posiłkowi.]
Czerwone lekkie: ryby, wędliny, mięsa, spaghetti, pizza, ser.
Czerwone mocne: czerwone misa, dziczyzna, sery.
Szampan i wina musujące: ryby, skorupiaki, mięsa białe i drób, sery,
desery.
Wina można łączyć również z kuchnią innych kontynentów np. kuchni
Ameryki łacińskiej lub Azji.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|