Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jakie zupy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jakie zupy?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-28 16:01:26

Temat: Re: jakie zupy?
Od: Patrycja Scelina <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aggie napisał(a):
pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje?
>

Witam
Bardzo często robię zupę marchewkową:

składniki na średni garnek (ok.1,5 litra) :
- coś na czym ta zupę robimy: rosół lub kostki rosołowe ( co kto woli)
- 4 duże marchweki starte na grubych oczkach
- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
- sól, pieprz
- odrobina cukru ( to zależy od gustu, ale generalnie zupa ma być słodkawa)
- zasmażka

Smacznego

--
Patrycja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-28 17:42:06

Temat: Re: jakie zupy?
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:cvv77h$pi7$1@inews.gazeta.pl...
> batory <b...@p...wywaltoonet.pl> napisał(a):
>
> > > 1 łyżeczka vegety *****
> >
> > nie, vegetę wywalam, zdecydowanie,
>
> Daję szczyptę, jak będę miała suszone warzywa, to pewnie dodam tych
warzyw,
> żeby bez glutaminianu było :)
>
> > > 2 łyżki przyprawy do zup
> >
> > przyprawę do zup też wywalam (a cóż to jest ? takie coś w płynie zwane
prze
> > z mojego ojca "wyciąg z kopyt i racic"?)
>
> Ja dolewam soso sojowego i daję szczyptę lubczyku w proszku.
> > A zamiast wody, vegety i tej tam przyprawy dałabym rosołu.
>
> W kostce? Bo takiego nagotowanego, to niestety czasochłonne, a to jest
przepis
> na bardzo szybką zupę :).
>
Nagotowanego, oczywiście nagotowanego. Mój małżonek gotuje ogromny gar mniej
więcej co 2 tygodnie, zamraża się to porcjami i prawie wszystkie zupy
(zwłaszcza w zimie - zamrażarka na balkonie) robię na rosole.
Pozdr. - A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 17:53:26

Temat: Re: jakie zupy?
Od: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

batory <b...@p...onet.pl> napisał(a):


> Nagotowanego, oczywiście nagotowanego. Mój małżonek gotuje ogromny gar mniej
> więcej co 2 tygodnie, zamraża się to porcjami i prawie wszystkie zupy
> (zwłaszcza w zimie - zamrażarka na balkonie) robię na rosole.

No i dzięki temu mi przypomniałaś, że mam jeszcze taką zamrożoną porcyjkę z
zeszłego roku :). Chyba wykorzystam, ale raczej do czegoś innego, cebulowa
jakoś mi nie pasuje do rosołku, nie wiem czemu, wyobraźnia smakowa mi się
zacina, ona ma być taką fastfoodową zupką o posmaku masła i cebuli :).

Atunia znad deseru (no co, ogórek kiszony to też może być deser, nie?)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 18:14:08

Temat: Re: jakie zupy?
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aggie, sącząc kawkę, wyklepał:

> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
> umiem, pomidorowej nie lubie :(

Dobrze widzę? Nie wymieniłaś kapuśniaku :) Niech żyje kapuśniak z żeberkami!

Krusz.

--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 18:15:59

Temat: Re: jakie zupy?
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik batory, sącząc kawkę, wyklepał:


> Neapolitanka, grochówka, fasolowa, zacierkowa, kartoflanka, cytrynowa,
> kremy różne (nie tylko z pora), cebulowa, pomidorowa na słodko (to
> zupelnie inna zupa niż taka zwykła pomidorówka), jarzynowych jest tyle
> różnych kombinacji, że mi się nigdy nie nudzą (znasz jarzynową rumianą?),
> kapuśniak ze słodkiej lub z kwaśnej kapusty - to dwie różne zupy),
> zalewajka, melka czyli fitka (ale to w zasadzie to samo co zacierkowa),
> krupnik (z kaszy i ryżowy), gulaszowa

A do tego Makłowicz podaje przepis na zupę kminkową z kluskami grysikowymi.
Podobno rewelacyjna na kaca ;-)

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 18:21:19

Temat: Re: jakie zupy?
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 28 Feb 2005 19:14:08 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Kruszyzna*, w
wiadomości news:<news:cvvmt8$c18$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

> Dobrze widzę? Nie wymieniłaś kapuśniaku :) Niech żyje kapuśniak z żeberkami!

A u mnie dzisiaj był kapuśniak, ale bez żeberek, za to z kiełbasą,
majerankiem i obłędnie pachnący aż na klatce schodowej... mniam :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 18:34:24

Temat: Re: jakie zupy?
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Tatiana, sącząc kawkę, wyklepał:


> A u mnie dzisiaj był kapuśniak, ale bez żeberek, za to z kiełbasą,
> majerankiem i obłędnie pachnący aż na klatce schodowej... mniam :)

Ja się do kapuśniaku przymierzam i przymierzam i ciągle nie mogę dopiąć
swego :) Dzisiaj (od wczoraj) była ogórkowa :)
Ale i tak moją najukochańszą zupą pod słońcem jest szczawiowa. Z jajkiem.
Dam się pokroić :))

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 18:34:32

Temat: Re: jakie zupy?
Od: "Marek W." <t...@p...nospam.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kruszyzna" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cvvo38$c18$4@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Tatiana, sącząc kawkę, wyklepał:
>
>
> > A u mnie dzisiaj był kapuśniak, ale bez żeberek, za to z kiełbasą,
> > majerankiem i obłędnie pachnący aż na klatce schodowej... mniam :)
>
> Ja się do kapuśniaku przymierzam i przymierzam i ciągle nie mogę dopiąć
> swego :) Dzisiaj (od wczoraj) była ogórkowa :)
> Ale i tak moją najukochańszą zupą pod słońcem jest szczawiowa. Z jajkiem.
> Dam się pokroić :))
>

A jaki wariant szczawiowej??

z rozciapcianymi ziemniakami - sa regiony gdzie spozywa sie zupy polewając
zupą ugotowane ziemniaki (dla mnie ohyyda błeee)

z ryzem

z makaronem

z pieczywkiem

Marek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 19:24:58

Temat: Re: jakie zupy?
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> >
>
> A jaki wariant szczawiowej??
>
> z rozciapcianymi ziemniakami - sa regiony gdzie spozywa sie zupy polewając
> zupą ugotowane ziemniaki (dla mnie ohyyda błeee)
>
> z ryzem
>
> z makaronem
>
> z pieczywkiem
>
bez ryżu (łoj?) , a tym bardziej bez makaronu (szczawiowa z makaronem? albo
z ryżem??), poniekąd mozna rzec z pieczywem, ale pieczywo ma być w postaci
bułki pokrojonej w kostkę i podsmażonej na rumiano na masełku (grzanki
znaczy sie), ziemniaki tez odpadają.
Co do jajka sa dwie szkoły (falenicka i otwocka ofkors) czyli twarde jajo
usiekane, alibo i w połowkach - obie lubię.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-28 20:28:43

Temat: Re: jakie zupy?
Od: "Nocny" <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Czesc :)
>
> Znudziły mi się zupy z mojego repertuaru: rosół, grzybowa/pieczarkowa,
> ogórkowa, jarzynowe, żurek, krem z pora, koperkowa, barszczu zrobic nie
umiem,
> pomidorowej nie lubie :(
> Macie jakies sprawdzone propozycje? Zimą bardzo lubie gorącą zupę do
obiadu :)
> Na google nie znalazłam nic ciekawego.
>
> Agnieszka

(znalezione w sieci)

Barszcz biały
(zakwas do żurku) przyrządzamy następująco. 2 szklanki razowej mąki żytniej
zaparzamy wrzącą wodą, lejąc jej tyle, by uzyskać rzadkie ciasto. Gdy już
ostygnie, dolewamy litr letniej wody i wkładamy skórkę chleba razowego.
Całość przelewamy do szklanego słoja i obwiązujemy gazą. Teraz słój
odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce.

Żur staropolski

gotujemy litr wywaru z włoszczyzny (bez kapusty), możemy dodać na zapach
parę suszonych grzybów. Do gorącego wywaru dolewamy około 0,5 litra
"barszczu białego" tak by całość nabrała charakterystycznego kwaskowatego
smaku. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Solimy do smaku i mamy gotowy żur
postny, który podajemy z ziemniakami lub jajkiem. Żeby stał się on
świątecznym od początku możemy gotować go na kiełbasie (najlepiej białej),
dodając wędzony boczek pokrojony w kostkę , a tuz przed podaniem dodać
szynkę pokrojona w kostkę, naskrobać chrzanu prosto z korzenia oraz włożyć
do każdego talerza jedno ugotowane na twardo jako. Pamiętać musimy, iż żur
najlepszy jest gdy jest podany bardzo gorący

Nocny
skype: abonent5555


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przecudowne skrzydełka kurze
Pieczenie kiełbasek ???
Szukam sałatki z szynką (bez majonezu)
Tani expres ciśnieniowy
papryczki chilli

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »