Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jakiś adresik do archiwum o pieczeniu chleba? B.Y. nie otwierać - nic więcej tam nie ma...

Grupy

Szukaj w grupach

 

jakiś adresik do archiwum o pieczeniu chleba? B.Y. nie otwierać - nic więcej tam nie ma...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-08 18:14:49

Temat: jakiś adresik do archiwum o pieczeniu chleba? B.Y. nie otwierać - nic więcej tam nie ma...
Od: "Babba Y'agga" <u...@n...e-wro.pl> szukaj wiadomości tego autora



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-08 18:40:28

Temat: Re: jakiś adresik do archiwum o pieczeniu chleba? B.Y. nie otwierać - nic więcej tam nie ma...
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora


a może byc przepis zamiast adresiku?
też z grupy.


Chlebek - a w zasadzie dwa :)

Komponenta:

1 litr mocno cieplej wody - aby nie za latwo bylo wsadzic lapke (ok.50st.C)
50g swiezych drozdzy
1 kg maki zwyklej + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla
1 czubata lyzka soli
2-3 lyzki stolowe oliwy
maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich
posypania

Sposob przygotowania:
Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze
przez mieszanie ich lapka.
wsypujemy inteligentnie make, zeby sie nie ufyflunic i tez mieszamy ja
lapka.
wsypujemy (wczesniej odmierzona, zeby nie uwalac rozczynem solniczki)
czubata
lyzke (stolowa) soli
wlewamy (jedno dobre chlusniecie) na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki
stolowe).

Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce

W tym czasie nie leniuchujemy tylko:

smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta (tylko solidnie,
zadnej fuszerki - mnie raz chlebus przywarl jednym bokiem podczas wyjmowania
i
skorka odlazla od miazszu)

ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min.

w polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby skorka
sie
nie spalila.

podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie

Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!!

Do foremek sie je WLEWA!!! :D

W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa objetosc
2-
2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%.

To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia
ziaren
slonecznika czy sezamu.







› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-08 21:01:15

Temat: Re: jakiś adresik do archiwum o pieczeniu chleba? B.Y. nie otwierać - nic więcej tam nie ma...
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

proponuje dawac jeszcze dluzsze tytuly, po co cokolwiek wrzucac do
tresci posta ? piszmy wszystko w tytulach

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-08 23:54:01

Temat: Re: jakiś adresik do archiwum o pieczeniu chleba? B.Y. nie otwierać - nic więcej tam nie ma...
Od: Shrek <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

No, to powiedz jeszcze, ze to przepis Krolewny Fiony jest ;)
Pozdr.,
Shrek (Lakomy wielce na Fioni chlebek i zreszta na wszytkie inne
jedzonka robione przez Krolewne tez :D)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-11 14:10:12

Temat: och, przepraszam!
Od: "Babba Y'agga" <serdel@@newmail.ru> szukaj wiadomości tego autora

> proponuje dawac jeszcze dluzsze tytuly, po co cokolwiek wrzucac do
> tresci posta ? piszmy wszystko w tytulach
>
> wiku

MOze i racja. Chcialam uniknac wchodzenia w tresc, skoro nic w niej nie ma.
A linku i tak nie dostalam. Skutecznosc metody - kiepska.


BY


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Brak gazu do konca tygodnia- co ugotowac?
opiekacz do kanapek
Re: Wszystkiego najlepszego!
Zupa frutti di mare
pyszne lody z....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »