Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jarskie flaki z nalesnikow

Grupy

Szukaj w grupach

 

jarskie flaki z nalesnikow

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-28 19:56:12

Temat: jarskie flaki z nalesnikow
Od: PatryCCCja <k...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


jesli kogos interesuje taki wynalazek jak jarskie flaki z nalesnikow to
podaje przepis, na prosbe znajomej wygrzebalam go dzis z czelusci pamieci
:)
mysle ze dla niektorych moze byc to ciekawa propozycja - ja np. nawet kiedy
jeszcze jadlam mieso nie bylam w stanie chocby sprobowac prawdziwych
flakow... a flaki jarskie to moze byc zabawny i smaczny eksperyment -
warzywa z nalesnikami naprawde dobrze smakuja. jedynie nazwa moze byc dla
niektorych niezbyt przyjemna ;)

a wiec przepis - oczywiscie juz znalazl sie w puszccce:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2288

Informacje ogólne:
-------------------
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Skala trudnosci: **

Skladniki:
---------------

na nalesniki:
szkl. maki;
mleko sojowe i woda - w sumie szklanka, proporcje generalnie dowolne;
2 lyzki maki sojowej lub kukurydzianej;
olej i sól;

pozostale skladniki:
wloszczyzna: marchew (4 szt.), pietruszka(3 szt.), kawalek selera, kawalek
wloskiej kapusty (ewentualnie), por (1 lub 2 szt. zaleznie od wielkosci);
cebula (2 szt.);
lyzka koncentratu pomidorowego;
przyprawy: majeranek, sól, pieprz i ew. inne wg. gustu, np. mielona
papryka, zmielony imbir, galka muszkatolowa, ziele angielskie, listek
laurowy;

mozna ew. dodac 1/2 paczki flaków sojowych, ale ja, kiedy robilam jeszcze
te flaki, generalnie wolalam same warzywa i nalesniki;

Przepis:
---------------
wczesniej usmazyc nalesniki - bardzo wygodnie jest tak zaplanowac posilki,
aby kilka nalesników zostalo z dnia poprzedniego.

warzywa pokroic w cienkie slupki, krótko podsmazyc na tluszczu. dodac kilka
lyzek wody i duzic pod przykryciem do miekkosci. dodac przyprawy i
koncentrat.

nalesniki pokroic wzdluz na dosc szerokie pasy, a potem poukladac je jeden
na drugim i pokroic wszerz w cienkie pasemka (mniej wiecej tak jak kiedys
na wsiach kroilo sie ciasto na makaron). dodac do warzyw, jeszcze troche
podusic, ew. jeszcze doprawic do smaku.

Wskazówki i uwagi:
-----------------
jezeli chcemy aby potrawa byla bardziej zawiesista mozemy dusic warzywa w
wiekszej ilosci wody, a pod koniec zagescic wszystko zasmazka z maki i
oliwy/oleju oraz drobniutko posiekanej cebulki (wtedy jedna cebule siekamy
i dusimy z reszta warzyw a druga zuzywamy do zasmazki).

dobrej zabawy i smacznego :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jeszcze raz menu wigilijne
Nalesniki z serem:)
Smazone anakondy, zolwie i slimaki. I nieudany ryz
Jaki robot do ciasta?
Post to newsgroups with new professional tool avtv

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »