| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-28 19:56:12
Temat: jarskie flaki z nalesnikow
jesli kogos interesuje taki wynalazek jak jarskie flaki z nalesnikow to
podaje przepis, na prosbe znajomej wygrzebalam go dzis z czelusci pamieci
:)
mysle ze dla niektorych moze byc to ciekawa propozycja - ja np. nawet kiedy
jeszcze jadlam mieso nie bylam w stanie chocby sprobowac prawdziwych
flakow... a flaki jarskie to moze byc zabawny i smaczny eksperyment -
warzywa z nalesnikami naprawde dobrze smakuja. jedynie nazwa moze byc dla
niektorych niezbyt przyjemna ;)
a wiec przepis - oczywiscie juz znalazl sie w puszccce:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2288
Informacje ogólne:
-------------------
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Skala trudnosci: **
Skladniki:
---------------
na nalesniki:
szkl. maki;
mleko sojowe i woda - w sumie szklanka, proporcje generalnie dowolne;
2 lyzki maki sojowej lub kukurydzianej;
olej i sól;
pozostale skladniki:
wloszczyzna: marchew (4 szt.), pietruszka(3 szt.), kawalek selera, kawalek
wloskiej kapusty (ewentualnie), por (1 lub 2 szt. zaleznie od wielkosci);
cebula (2 szt.);
lyzka koncentratu pomidorowego;
przyprawy: majeranek, sól, pieprz i ew. inne wg. gustu, np. mielona
papryka, zmielony imbir, galka muszkatolowa, ziele angielskie, listek
laurowy;
mozna ew. dodac 1/2 paczki flaków sojowych, ale ja, kiedy robilam jeszcze
te flaki, generalnie wolalam same warzywa i nalesniki;
Przepis:
---------------
wczesniej usmazyc nalesniki - bardzo wygodnie jest tak zaplanowac posilki,
aby kilka nalesników zostalo z dnia poprzedniego.
warzywa pokroic w cienkie slupki, krótko podsmazyc na tluszczu. dodac kilka
lyzek wody i duzic pod przykryciem do miekkosci. dodac przyprawy i
koncentrat.
nalesniki pokroic wzdluz na dosc szerokie pasy, a potem poukladac je jeden
na drugim i pokroic wszerz w cienkie pasemka (mniej wiecej tak jak kiedys
na wsiach kroilo sie ciasto na makaron). dodac do warzyw, jeszcze troche
podusic, ew. jeszcze doprawic do smaku.
Wskazówki i uwagi:
-----------------
jezeli chcemy aby potrawa byla bardziej zawiesista mozemy dusic warzywa w
wiekszej ilosci wody, a pod koniec zagescic wszystko zasmazka z maki i
oliwy/oleju oraz drobniutko posiekanej cebulki (wtedy jedna cebule siekamy
i dusimy z reszta warzyw a druga zuzywamy do zasmazki).
dobrej zabawy i smacznego :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |