Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jeszcze Alzacja

Grupy

Szukaj w grupach

 

jeszcze Alzacja

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-22 11:46:41

Temat: jeszcze Alzacja
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

Tarte flambée
Czyli &#8222;tarta płomienna&#8221;
Nazywana tak dlatego, ze była pieczona w piecu chlebowym, w płomieniach.
Stanowi odmianę pizzy, potrzeba do niej takiego samego ciasta, ktore
rozwałkowujemy na bardzo cienki placki. W miejsce sosu pomidorowego dajemy
śmietanę (raczej gęstą niż rzadką) i posypujemy tartę poszatkowaną cebulką oraz
kawalkami wedzonego boczku. Wszystko solimy i porządnie pieprzymy. Pieczemy w
prawdziwym piecu chlebowym, albo w normalnym piekarniku przez parę minut.
Nadaje się na apéritif albo na przystawkę, ewentualnie na danie główne. Z
sałatą zieloną.

Kurczę w rieslingu
Ładne kurczę pocięte na porcje, natarte solą i pieprzem, przesmażyć na tłuszczu
(masło) przez 5 minut, dorzucić posiekaną eszalotkę. Kiedy się zeszkli polać
mięso kieliszkiem porto i zapalić. Dorzucić pieczarki (150g) pokrojone w
plasterki i zalać białym alzackim winem riesling. Dusić przez 30-40 min. (do
miękkości). Pod koniec wyciągnąć mięso i odstawić w ciepłe miejsce. Sos
zredukować, zaprawić gęstą śmietanką (10 cl) . &#8222;Dopieprzyć&#8221; w razie
potrzeby.
Do sosu przełożyć ciepłe mięsko. Podawać z kluseczkami typu spätzli.

Pozdrawiam
Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zupa figlowa
Herbata - pobudza i usypia?..
Alzacja i czerwone wino ktore jest biale
Pieczenie chleba
ponad 7000 przepisow...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »