Strona główna Grupy pl.misc.dieta jogurt, kefir, zsiadłe mleko

Grupy

Szukaj w grupach

 

jogurt, kefir, zsiadłe mleko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-17 19:02:56

Temat: jogurt, kefir, zsiadłe mleko
Od: Agryppa <b...@m...tam.pl> szukaj wiadomości tego autora


Wtiam,
Jakie są różnice pomiędzy tymi trzema produktami spożywczymi?
Czytam w sieci o sporządzaniu kefiru, jogurtu. Czasem autorzy przepisów
nie rozróżniają jednego od drugiego. Gotują mleko... przecież to
niszczy wszystko. Inni piszą o zsiadłym mleku jako o czymś zupełnie
odrębnym od kefiru i jogurtu.

Znacie ścisłe definicje tych rzeczy?

Agryppa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-17 19:16:42

Temat: Re: jogurt, kefir, zsiadłe mleko
Od: radek <r...@s...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 17 Jun 2007 14:02:56 -0500, Agryppa napisał(a):

> Wtiam,
> Jakie są różnice pomiędzy tymi trzema produktami spożywczymi?
> Czytam w sieci o sporządzaniu kefiru, jogurtu. Czasem autorzy przepisów
> nie rozróżniają jednego od drugiego. Gotują mleko... przecież to
> niszczy wszystko. Inni piszą o zsiadłym mleku jako o czymś zupełnie
> odrębnym od kefiru i jogurtu.
>
> Znacie ścisłe definicje tych rzeczy?
>
> Agryppa

mówiąc krótko, różnią się one mikroorganizmami, które "przerabiają" mleko
na dany produkt. inne mikroorganizmy dla jogurtu, inne dla kefiru i inne
dla zsiadłego mleka.


--
radek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-23 19:29:01

Temat: Re: jogurt, kefir, zsiadłe mleko
Od: Agryppa <b...@m...tam.pl> szukaj wiadomości tego autora

radek wrote:

> mówiąc krótko, różnią się one mikroorganizmami, które "przerabiają"
> mleko na dany produkt.

Witam,
Kupiłem bakterie kefirowe oraz kefir. Z obydwu produktów udaje mi się
zrobić smaczny kefir, to znaczy drugą generację kefiru zarówno z kefiru
jak i z tych bakterii i drożdży. Obydwie wersje smakują wyśmienicie.

Ale jest pytanie: jeśli wyrabiam kefir z mleka pasteryzowanego i
homogenizowanego, czy muszę najpierw doprowadzić owo mleko do
temperatury wrzenia?

Myślę sobie, że skoro było już pasteryzowane to może nie muszę i kefir
wyjdzie równie dobry?

Dzięki za podpowiedzi.

Agryppa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-24 17:46:11

Temat: Re: jogurt, kefir, zsiadłe mleko
Od: radek <r...@s...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 23 Jun 2007 14:29:01 -0500, Ten Co Grzebie We Własnym
Kale - zwany przez siebie samego Agryppą napisał(a):

> Witam,
> Kupiłem bakterie kefirowe oraz kefir. Z obydwu produktów udaje mi się
> zrobić smaczny kefir, to znaczy drugą generację kefiru zarówno z kefiru
> jak i z tych bakterii i drożdży. Obydwie wersje smakują wyśmienicie.
>
> Ale jest pytanie: jeśli wyrabiam kefir z mleka pasteryzowanego i
> homogenizowanego, czy muszę najpierw doprowadzić owo mleko do
> temperatury wrzenia?
>
> Myślę sobie, że skoro było już pasteryzowane to może nie muszę i kefir
> wyjdzie równie dobry?
>
> Dzięki za podpowiedzi.
>
> Agryppa


ty to piszesz, żeby podtrzymać wątek? przecież jak ci kefir "wychodzi"
swoja metodą, to co chcesz zmienić?
pewnie lepiej byś zapytał na pl.rec.kuchnia, bo to jest grupa o dietach :)

--
radek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

raport o czyszczeniu wątroby
Nadmiar witaminy D
Program ´wspomagajacy diete jaki?
Nie wiem w czym jest gluten
eksperyment hormonalny domowej roboty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »