« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-17 19:02:56
Temat: jogurt, kefir, zsiadłe mleko
Wtiam,
Jakie są różnice pomiędzy tymi trzema produktami spożywczymi?
Czytam w sieci o sporządzaniu kefiru, jogurtu. Czasem autorzy przepisów
nie rozróżniają jednego od drugiego. Gotują mleko... przecież to
niszczy wszystko. Inni piszą o zsiadłym mleku jako o czymś zupełnie
odrębnym od kefiru i jogurtu.
Znacie ścisłe definicje tych rzeczy?
Agryppa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-17 19:16:42
Temat: Re: jogurt, kefir, zsiadłe mlekoDnia Sun, 17 Jun 2007 14:02:56 -0500, Agryppa napisał(a):
> Wtiam,
> Jakie są różnice pomiędzy tymi trzema produktami spożywczymi?
> Czytam w sieci o sporządzaniu kefiru, jogurtu. Czasem autorzy przepisów
> nie rozróżniają jednego od drugiego. Gotują mleko... przecież to
> niszczy wszystko. Inni piszą o zsiadłym mleku jako o czymś zupełnie
> odrębnym od kefiru i jogurtu.
>
> Znacie ścisłe definicje tych rzeczy?
>
> Agryppa
mówiąc krótko, różnią się one mikroorganizmami, które "przerabiają" mleko
na dany produkt. inne mikroorganizmy dla jogurtu, inne dla kefiru i inne
dla zsiadłego mleka.
--
radek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-23 19:29:01
Temat: Re: jogurt, kefir, zsiadłe mlekoradek wrote:
> mówiąc krótko, różnią się one mikroorganizmami, które "przerabiają"
> mleko na dany produkt.
Witam,
Kupiłem bakterie kefirowe oraz kefir. Z obydwu produktów udaje mi się
zrobić smaczny kefir, to znaczy drugą generację kefiru zarówno z kefiru
jak i z tych bakterii i drożdży. Obydwie wersje smakują wyśmienicie.
Ale jest pytanie: jeśli wyrabiam kefir z mleka pasteryzowanego i
homogenizowanego, czy muszę najpierw doprowadzić owo mleko do
temperatury wrzenia?
Myślę sobie, że skoro było już pasteryzowane to może nie muszę i kefir
wyjdzie równie dobry?
Dzięki za podpowiedzi.
Agryppa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-24 17:46:11
Temat: Re: jogurt, kefir, zsiadłe mlekoDnia Sat, 23 Jun 2007 14:29:01 -0500, Ten Co Grzebie We Własnym
Kale - zwany przez siebie samego Agryppą napisał(a):
> Witam,
> Kupiłem bakterie kefirowe oraz kefir. Z obydwu produktów udaje mi się
> zrobić smaczny kefir, to znaczy drugą generację kefiru zarówno z kefiru
> jak i z tych bakterii i drożdży. Obydwie wersje smakują wyśmienicie.
>
> Ale jest pytanie: jeśli wyrabiam kefir z mleka pasteryzowanego i
> homogenizowanego, czy muszę najpierw doprowadzić owo mleko do
> temperatury wrzenia?
>
> Myślę sobie, że skoro było już pasteryzowane to może nie muszę i kefir
> wyjdzie równie dobry?
>
> Dzięki za podpowiedzi.
>
> Agryppa
ty to piszesz, żeby podtrzymać wątek? przecież jak ci kefir "wychodzi"
swoja metodą, to co chcesz zmienić?
pewnie lepiej byś zapytał na pl.rec.kuchnia, bo to jest grupa o dietach :)
--
radek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |