Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kapusta postna [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

kapusta postna [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-28 17:19:52

Temat: kapusta postna [P]
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wez pol kilo kiszonej kapusty.
Pokroj ja na mniejsze wasy. Wrzuc do rondelka, zalej woda, zeby siegala
prawie tam gdzie kapusta w garnku.
Doloz kilka polamanych suszonych grzybow, popieprz, przykryj i duz dosc
dlugo na malym ogniu.
W trakcie duszenia dodaj ile chcesz przyprawy do bigosu kamisa i pol kostki
wolowej albo grzybowej (przy opcji pierwszej przyda sie lyzeczka sosu
sojowo-grzybowego).
Dus, dus, dus, w razie czego, dolej nieco wody. Jesli chcesz, wrzuc nieco
pieprzu albo ostrej papryki.
A potem, jak juz kapusta bedzie miekka i dosc ciemna, zjedz ze smakiem z
chlebem albo z ziemniakami, albo z ziemniakami i pieczonym miesem, ale
wtedy, to juz nie bedzie postna :)))

przepis babci

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-28 18:09:31

Temat: Odp: kapusta postna [P]
Od: "Niteczka" <n...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Robie tak samo, tylko jeszcze dorzucam troszke susoznych sliwek pokrojonych
drobno i wlewam szklanke wytrawnego czerwonego wina. Bardzo smaczne!

Pozdrawiam,

Niteczka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-28 18:42:30

Temat: Re: kapusta postna [P]
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Niteczka" <n...@r...pl> napisał w wiadomości
news:apjunt$cer$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam,
>
> Robie tak samo, tylko jeszcze dorzucam troszke susoznych sliwek
pokrojonych
> drobno i wlewam szklanke wytrawnego czerwonego wina. Bardzo smaczne!
>
zapomnialam napisac, ze trzeba sprawdzic przed robienie, czy kapusta nie
jest za kwasna, bo jesli jest, to niezle kwasidlo wychodzi, a przeciez mozna
ja odcisnac przed wrzuceniem do gara.
Aha, no i ta przyprawa kamis jest juz sama w sobie dos slona i ostra, wiec
mozna po za nia nie dodawac zadnych innych przypraw.

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-29 07:55:52

Temat: Re: kapusta postna [P]
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok wrote:
>
> A gdyby zamiast kamisa, cokolwiek to jest, oraz grzybowej i wołowej,
> dodać parę ziaren jałowca? Smakuje też i jest postne ;-)

I kilka łyżek miodu...

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-29 08:08:48

Temat: Re: kapusta postna [P]
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

wkn wrote:
>
> oj, z tym miodem, to ja bym juz nie tknela :)

Ale dlaczego? Jak da się go z umiarem, to fajny posmak daje.

> jalowiec sie chyba czesto dodaje do dan, ktore maja udawac cos po
mysliwsku,
> prawda?

Tak. Przydymione mają być ;-).

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-29 08:29:35

Temat: Re: kapusta postna [P]
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

wkn:
> Wez pol kilo kiszonej kapusty.
> Pokroj ja na mniejsze wasy. Wrzuc do rondelka, zalej woda, zeby siegala
> prawie tam gdzie kapusta w garnku.
> Doloz kilka polamanych suszonych grzybow, popieprz, przykryj i duz dosc
> dlugo na malym ogniu.
> W trakcie duszenia dodaj ile chcesz przyprawy do bigosu kamisa i pol kostki
> wolowej albo grzybowej (przy opcji pierwszej przyda sie lyzeczka sosu
> sojowo-grzybowego).
> Dus, dus, dus, w razie czego, dolej nieco wody. Jesli chcesz, wrzuc nieco
> pieprzu albo ostrej papryki.
> A potem, jak juz kapusta bedzie miekka i dosc ciemna, zjedz ze smakiem z
> chlebem albo z ziemniakami, albo z ziemniakami i pieczonym miesem, ale
> wtedy, to juz nie bedzie postna :)))

ta też nie jest postna, jak widać. Chyba, że wół jest postny.

A gdyby zamiast kamisa, cokolwiek to jest, oraz grzybowej i wołowej,
dodać parę ziaren jałowca? Smakuje też i jest postne ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-29 09:02:22

Temat: Re: kapusta postna [P]
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "zGosiula" <z...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:3DBE3F08.2020104@poczta.onet.pl...
> Waldemar Krzok wrote:
> >
> > A gdyby zamiast kamisa, cokolwiek to jest, oraz grzybowej i wołowej,
> > dodać parę ziaren jałowca? Smakuje też i jest postne ;-)
>
> I kilka łyżek miodu...
>
>

oj, z tym miodem, to ja bym juz nie tknela :)
a z grzybami, jalowcem i winem, to oczywiscie TAK!
jalowiec sie chyba czesto dodaje do dan, ktore maja udawac cos po mysliwsku,
prawda?

bigosozerna, kapusciana
wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-29 10:29:25

Temat: RE: kapusta postna [P]
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

> Wez pol kilo kiszonej kapusty.
> Pokroj ja na mniejsze wasy. Wrzuc do rondelka, zalej woda,
> zeby siegala
> prawie tam gdzie kapusta w garnku.
> Doloz kilka polamanych suszonych grzybow, popieprz, przykryj
> i duz dosc
> dlugo na malym ogniu.
> W trakcie duszenia dodaj ile chcesz przyprawy do bigosu
> kamisa i pol kostki
> wolowej albo grzybowej (przy opcji pierwszej przyda sie lyzeczka sosu
> sojowo-grzybowego).
> Dus, dus, dus, w razie czego, dolej nieco wody. Jesli chcesz,
> wrzuc nieco
> pieprzu albo ostrej papryki.
> A potem, jak juz kapusta bedzie miekka i dosc ciemna, zjedz
> ze smakiem z
> chlebem albo z ziemniakami, albo z ziemniakami i pieczonym miesem, ale
> wtedy, to juz nie bedzie postna :)))
>
> przepis babci
>
> wkn
>
Witam!
Ja mam troszku inszy przepis też babciny . Kapustkę kiszoną tak około 1-2 kg
, 30 dkg suszonych ogonków prawdziwków najlepiej, jak nie ma to i podgrzybek
dobry a nawet cały grzybek, cebula. Grzybki na noc wrzątkiem zalać. Rano
zmielić ,wodę z nich zostawić, przyda się jeszcze. Kapustę przemyć wodą na
sitku coby za kwaśna nie była, cebulę w kostkę pokroić. Rozgrzać w garze
olej i wrzucić cebulkę ,lekko zeszklić na to kapustę , może być pociachana i
grzybki i zalać tą wodą z grzybków. Dusić , dusić i jeszcze raz dusić
dolewając co jakiś czas wody aby nie przywarło do dna. Jak będzie miękka to
doprawić jeśli będzie trzeba do smaku. Super do karpika i zeimniaczków.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pojawiam sie i znikam + kwas chlebowy
Yellow Chickpeas?
Mniam Mniam...
Golonka w piwie -bardzo prosze o przepis
INTERNETOWY KURS BIZNESU

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »