« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-29 14:14:52
Temat: karkówkawitam szanowne grono po ponad rocznej przerwie.
chciałabym (w ramach wykupnego) przedstawić wam moją wariację na temat
karkówki.
mięsiwo kroje na kotlety, sole, pieprzę, traktuje majerankiem (nie daję
czosnku bo niestety nie mogę, ale polecam) i tak na nockę do lodówki niech
się przegryzie. rano skoro świt (czyli tak koło 9) wrzucam pojedynczo
kotlety na patelnie dosłownie na 3 minuty a potem do garnka. na ten sam
tłuszcz wrzucam pokrojoną w półtalarki cebulę (u mnie sztuk średnich 2) i
pod sam koniec wlewam szklankę czerwonego wytrawnego wina (dopuszczalna
wersja pół butli piwka), czekam chwilę aż się zredukuje i lu do gara.
dolewam wody, wrzucam ziele angielskie oraz liść laurowy, nastawiam na mały
gaz i pyrkocze to to mi jakąś godzinkę czasami i dłużej.
podaję najczęściej z ziemniakami i oczywiście ogórkiem kwaszonym (latem
małosolnym).
życzę smacznego
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-29 16:10:15
Temat: Re: karkówka
Użytkownik "Aneta" <a...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:cbrthd$1tpf$1@mamut1.aster.pl...
> witam szanowne grono po ponad rocznej przerwie.
Cześć :)
Ależ tak! Cos pysznego. Ja robię podobnie, tylko daje tymianek zamiast
majeranku. No i o winie nie pomyślałam. Trzeba będzie zmodyfikować :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |