« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-08 16:54:26
Temat: kartoflankaWitam Specjalistów od rondla !
Mam wielką prośbę. Jutro przyjedzie do mnie Wielkie Państwo z... ę i ą. Mam
co prawda swój przepis ale proszę może macie jakiś wystrzałowy. To nie
wygłupy to sprawa honoru Polskiej Kuchni. Pomożecie !!! wierzę, że napewno.
Tymczasem pozdrawiam
Jerzy Kobylecki - Gliwice
j...@c...pl
PS Jestem już po 60 - tce i sądzę, że młodzież pomoże staruchowi.
Kartoflanka to chyba jeden z klejnotów Polskiej Kuchni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-08 17:19:46
Temat: Re: kartoflankaOn Tue, 8 Oct 2002 18:54:26 +0200, "Jerzy Kobylecki"
<j...@c...pl> wrote:
>Witam Specjalistów od rondla !
>Mam wielką prośbę. Jutro przyjedzie do mnie Wielkie Państwo z... ę i ą. Mam
>co prawda swój przepis ale proszę może macie jakiś wystrzałowy. To nie
>wygłupy to sprawa honoru Polskiej Kuchni. Pomożecie !!! wierzę, że napewno.
>Tymczasem pozdrawiam
>Jerzy Kobylecki - Gliwice
>j...@c...pl
>PS Jestem już po 60 - tce i sądzę, że młodzież pomoże staruchowi.
>Kartoflanka to chyba jeden z klejnotów Polskiej Kuchni
>
ja tu ten tego, wystepuje w charakterze mlodziezy, hehehehehhe .
akurat tak wypadlo, ze przepis na moja kartoflanke podawalam,
logicznie, przy prosbach o przepis na...ogorkowa..Tak sie sklada,
ze w domu tylko ja jadam ogorkowa, wiec rodzinie robie kartofl. a
sobie dorzucam do tego ogorkow. Moja Mama zaczela stosowac moj
przepis ponad 20 lat temu i do konca swego zycia juz nigdy innej
nie robila (to moj osobisty powod do dumy!)
na masle zeszklic cebule posiekana, dodac kartofle obrane i
pokojjone w kostke, troche je podusic, zalac spora iloscia wody,
dodac kilka listkow laurowych (na pewno wiecej niz dwa!),
posolic, przykryc i gotowac, az sie zrobi kartoflanka - najlepsza
jest taka, kiedy niektore kawalki kartofli sie rozdziamgaly
zupelnie, a niektore sa jeszcze w jakim takim fasonie - zupa
samozageszczajaca. podawac ze smietana.
jak kto musi - zamiast wody moze dodac wywar dowolny.
Trys - jesli zrobisz moja zupke, to przyznam sie skad mam przepis
:)))))))
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 18:01:59
Temat: Re: kartoflanka
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:8i46qu47l6su7fj1l47ir57u5bjmiqh434@4ax.com...
> On Tue, 8 Oct 2002 18:54:26 +0200, "Jerzy Kobylecki"
> <j...@c...pl> wrote:
>
Krysiuniu !
Tak wlasnie robie zupke dodaje jeszcze masla do gotowania i majeranku.
Faktycznie zageszczac nie trzeba bo ja kartofle nie wszystkie specjalnie
rozdziamdziam tluczkiem. Ale czy trzeba jakiags wywaru, moze z kosci . Jak
Ty uwazasz ?
Tymczasem pozdrawiam
Jerzy
j...@c...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 18:07:39
Temat: Re: kartoflankaFrom: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
Trys - jesli zrobisz moja zupke, to przyznam sie skad mam przepis
:)))))))
K.T. - starannie opakowana
Nie ze wschodnich strony aby????, czyli zza Buga?
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 18:15:49
Temat: Re: kartoflanka> On Tue, 8 Oct 2002 18:54:26 +0200, "Jerzy Kobylecki"
> <j...@c...pl> wrote:
>
> >Witam Specjalistów od rondla !
> >Mam wielką prośbę. Jutro przyjedzie do mnie Wielkie Państwo z... ę i ą. Mam
> >co prawda swój przepis ale proszę może macie jakiś wystrzałowy. To nie
> >wygłupy to sprawa honoru Polskiej Kuchni. Pomożecie !!! wierzę, że napewno.
>
> na masle zeszklic cebule posiekana, dodac kartofle obrane i
> pokojjone w kostke, troche je podusic, zalac spora iloscia wody,
> dodac kilka listkow laurowych (na pewno wiecej niz dwa!),
> posolic, przykryc i gotowac, az sie zrobi kartoflanka - najlepsza
> jest taka, kiedy niektore kawalki kartofli sie rozdziamgaly
> zupelnie, a niektore sa jeszcze w jakim takim fasonie - zupa
> samozageszczajaca. podawac ze smietana.
>
> jak kto musi - zamiast wody moze dodac wywar dowolny.
>
Czy mozna dodac bialego wina ?
Bo pamietam, za Ania (moja siostra) purée ziemniaczane na winie robila)
Ewcia
(Loving Sister)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 19:53:14
Temat: Re: kartoflanka
>Krysiuniu !
>Tak wlasnie robie zupke dodaje jeszcze masla do gotowania i majeranku.
>Faktycznie zageszczac nie trzeba bo ja kartofle nie wszystkie specjalnie
>rozdziamdziam tluczkiem. Ale czy trzeba jakiags wywaru, moze z kosci . Jak
>Ty uwazasz ?
>Tymczasem pozdrawiam
>Jerzy
>j...@c...pl
>
w jakis magiczny sposob listek bobkowy rekompensuje braki
kostne-wywarowe, slowo daje...a przepis podejrzalam w grudniu
1982 roku, w Monachium, kiedy siedzielismy na takiej kwaterze
(nota bene czekajac, az granica polska sie otworzy, hahaha) z
jedna Amerykanka, ktora taka zupke wykonala
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 19:53:21
Temat: Re: kartoflanka
>
>Czy mozna dodac bialego wina ?
>Bo pamietam, za Ania (moja siostra) purée ziemniaczane na winie robila)
>
>Ewcia
>(Loving Sister)
a to jzu wtedy bedzie chyba inna zupka....jakos mnie wino w
zakrtoflance nie przekonuje, ale ja juz taka jestem ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-08 19:53:24
Temat: Re: kartoflanka
>
>Trys - jesli zrobisz moja zupke, to przyznam sie skad mam przepis
>:)))))))
>K.T. - starannie opakowana
>
>
>Nie ze wschodnich strony aby????, czyli zza Buga?
>Barbara
akuratnie w drugie strone, pani sumsiadko
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-09 06:42:22
Temat: Re: kartoflanka
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:8i46qu47l6su7fj1l47ir57u5bjmiqh434@4ax.com...
>
> akurat tak wypadlo, ze przepis na moja kartoflanke podawalam,
> logicznie, przy prosbach o przepis na...ogorkowa..Tak sie sklada,
> ze w domu tylko ja jadam ogorkowa, wiec rodzinie robie kartofl. a
> sobie dorzucam do tego ogorkow.
Krysiu, a tak przy okazji, nastawilas sobie sloje z tartymi ogórkami do
kiszenia? Ciekawi mnie czy bedziesz miala te kiszone ogórki/
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-09 06:54:21
Temat: Re: kartoflanka
>> akurat tak wypadlo, ze przepis na moja kartoflanke podawalam,
>> logicznie, przy prosbach o przepis na...ogorkowa..Tak sie sklada,
>> ze w domu tylko ja jadam ogorkowa, wiec rodzinie robie kartofl. a
>> sobie dorzucam do tego ogorkow.
>
>Krysiu, a tak przy okazji, nastawilas sobie sloje z tartymi ogórkami do
>kiszenia? Ciekawi mnie czy bedziesz miala te kiszone ogórki/
>
>Asia
>
jeszcze nie, bo dziecko mi niezdrowe bylo wiec i jakos o
jedzeniu/gotowaniu mniej myslalam....dzis kupie ogorka i koperek,
a liscia selera ukradne w sklepie ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |