« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-06 16:16:27
Temat: kiszona papryka cd:Czemu tak utajniono temat kiszonej papryki ,wiekszosc postow na zasadzie
,wiesz ,nie powiem .
Ja znalazlem na Google przepis
"...3 kg strąków czerwone papryki
5 zielonych ogórków
6 dużych ząbków czosnku
6 dag soli ususzony koper z nasionami
3 litry wody..."
Strąki papryki umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż z jednej strony, wyjąć pestki.
Ogórki umyć, nakłuć widelcem lub ostrym szpikulcem. Do kamiennego garnka lub
szklanego słoja z dużym otworem włożyć paprykę i ogórki, dodać koper i
obrany czosnek.
Zagotować wodę z solą, wlać na warzywa, obciążyć. Pozostawić w temp.
pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia.
Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i zapasteryzować.
Używać jako dodatku do mięs albo pokroić i łączyć z innymi warzywami.
From: "Jola Backiel" <j...@i...pb.bialystok.pl>
Mam pare watpliwosci ,czy te ogorki to normalne , co znaczy zielone ,.innych
nie widzialem
Moze ktos poda sprawdzony przepis
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-06 16:42:27
Temat: Re: kiszona papryka cd:juras wrote:
> Czemu tak utajniono temat kiszonej papryki ,wiekszosc postow na
> zasadzie ,wiesz ,nie powiem .
> Ja znalazlem na Google przepis
> "...3 kg strąków czerwone papryki
> 5 zielonych ogórków
> 6 dużych ząbków czosnku
> 6 dag soli ususzony koper z nasionami
> 3 litry wody..."
>
> Strąki papryki umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż z jednej strony, wyjąć
> pestki. Ogórki umyć, nakłuć widelcem lub ostrym szpikulcem. Do
> kamiennego garnka lub szklanego słoja z dużym otworem włożyć paprykę
> i ogórki, dodać koper i obrany czosnek.
> Zagotować wodę z solą, wlać na warzywa, obciążyć. Pozostawić w temp.
> pokojowej 2 dni, potem wynieść do chłodnego pomieszczenia.
> Ukiszoną paprykę można przełożyć do mniejszych słoików i
> zapasteryzować. Używać jako dodatku do mięs albo pokroić i łączyć z
> innymi warzywami.
> From: "Jola Backiel" <j...@i...pb.bialystok.pl>
===
Ejże! Przecież dałem link do tego właśnie przepisu! I napisałem, co w nim
zmieniłem. Nie przedarłeś się do trzeciego listu w poprzednim wątku?
===
> Mam pare watpliwosci ,czy te ogorki to normalne , co znaczy zielone
> ,.innych nie widzialem
> Moze ktos poda sprawdzony przepis
> juras
===
Ten przepis jest już sprawdzony. :-)
A ogórki? Mnie też śmieszyło to określenie, ale rozumiem, że miało ono
oznaczać ogórki gruntowe, a nie szklarniowe.
Pozdrawiam
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-07 05:54:36
Temat: Re: kiszona papryka cd:
waldek wrote:
> ===
> Ten przepis jest już sprawdzony. :-)
> A ogórki? Mnie też śmieszyło to określenie, ale rozumiem, że miało ono
> oznaczać ogórki gruntowe, a nie szklarniowe.
>
I moze chodzilo o to, ze te ogorki maja byc mlode tzn nie takie bardzo
wyrosniete, bo pozniej jasnieja, jakby zolkna.
Oczywiscie to sa tylko moje dywagacje.
Pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-10 11:57:54
Temat: Re: kiszona papryka cd:
Użytkownik "juras" <j...@m...ru> napisał w wiadomości
news:chi2jo$g1o$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Mam pare watpliwosci ,czy te ogorki to normalne , co znaczy zielone
,.innych
> nie widzialem
> Moze ktos poda sprawdzony przepis
> juras
>
A prosze bardzo..
ZIELONĄ papryke zalać solanka...
dodać koper i czosnek...
poczekac aż zakisnie...
Zwykle pod koniec kiszenia słoiki ladują w lodówce..i w niskiej temperaturze
dochodza sobie..
ale za długo nie daje sie ich tam trzymac bo zjada sie błyskawicznie...
Tyle że potem to juz nastaja kiszona kapusta....
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |