Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Imprezka regionalna - jaka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Imprezka regionalna - jaka?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-06 11:01:35

Temat: Imprezka regionalna - jaka?
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Potrzebuję pomysłu/inspiracji. Chcemy zrobić imprezkę (nie
imprezę, będzie 6-8osób, raczej posiadówę, nie taneczną ;)) z
tematem kulinarnym w roli głównej.
Były już: grecka, chińska, meksykańska, japońska, włoska.
Teraz chcemy zrobić inną, ale taką żeby do potraw pasowała czysta
gorzałka. Rozważane są rosyjska, szwedzka (czy oni piją czystą?)
lub coś z polskich regionalnych.
Na początek ma być "klasyczny" obiad (czyli jakaś zupa i
"drugie"), potem jakieś przekąski i desery, tak żeby wystarczyło
od wczesnego popołudnia do późnego wieczora.
Macie może jakieś propozycje co można by zrobić?

PS Przy tej wódce bardzo mocno sie nie upieramy, ale jeśli już ma
być coś innego to alkohol (ma być - w końcu imprezujemy ;))
powinien regionalnie odpowiadać potrawom.

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-06 11:52:16

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ivan wrote:
(...)
> Były już: grecka, chińska, meksykańska, japońska, włoska.
> Teraz chcemy zrobić inną, ale taką żeby do potraw pasowała czysta
> gorzałka. Rozważane są rosyjska, szwedzka (czy oni piją czystą?)
> lub coś z polskich regionalnych.

Może litewska? Skojarzyła mi się, bo do kołdunów właśnie dobrze
zamrożoną żytniówkę podawali.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 11:52:56

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: Vefour <v...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Witam!
> Potrzebuję pomysłu/inspiracji. Chcemy zrobić imprezkę (nie
> imprezę, będzie 6-8osób, raczej posiadówę, nie taneczną ;)) z
> tematem kulinarnym w roli głównej.
> Były już: grecka, chińska, meksykańska, japońska, włoska.
> Teraz chcemy zrobić inną, ale taką żeby do potraw pasowała czysta
> gorzałka. Rozważane są rosyjska, szwedzka (czy oni piją czystą?)
> lub coś z polskich regionalnych.
> Na początek ma być "klasyczny" obiad (czyli jakaś zupa i
> "drugie"), potem jakieś przekąski i desery, tak żeby wystarczyło
> od wczesnego popołudnia do późnego wieczora.
> Macie może jakieś propozycje co można by zrobić?
>
> PS Przy tej wódce bardzo mocno sie nie upieramy, ale jeśli już ma
> być coś innego to alkohol (ma być - w końcu imprezujemy ;))
> powinien regionalnie odpowiadać potrawom.

węgierska. szwedzi piją, a przynjamniej próbują :) alkohol 'owocowy" czyli
palinki

--
Vefour.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 11:54:37

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: "Michał Kicman" <k...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ivan" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:chhg2g$eo0$1@inews.gazeta.pl...

> PS Przy tej wódce bardzo mocno sie nie upieramy, ale jeśli już ma
> być coś innego to alkohol (ma być - w końcu imprezujemy ;))
> powinien regionalnie odpowiadać potrawom.

Generalnie do wodki to duzo i tłusto, wtedy mozna wypic na prawde sporo...
ale nie wiem czy do konca o to chodzi. Najczesciej karkowka, golonki, moze
byc tez schab w galarecie na zimno na przystawki.

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 12:02:34

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"Ivan" pisze:

> Potrzebuję pomysłu/inspiracji. Chcemy zrobić imprezkę (nie
> imprezę, będzie 6-8osób, raczej posiadówę, nie taneczną ;)) z
> tematem kulinarnym w roli głównej.
(...)

Z patriotycznych proponuje Podhale: i w kuchni i w stroju i w sprosnych
zartach :-). Polecam, bo sprawdzilam na wlasnej skorze (baraniej ;-)) i
sprawdzil sie ten temat okrutnie, by nie rzec ponad moje sily i
oczekiwania. Lacznie z Janosikowym skakaniem przez ognisko, co w
rzeczywistosi bylo niskim grillem jedynie :-(.

Z obcych - orientalnie: stepy i kozakow, wzglednie - jak dasz rade -
mozna przerobic Sonety Krymskie lub cala Trylogie ;-) z barszczem i
pierogami na poczatek. Lub hiszpanskie tapas (tu sie usmiechnij w
strone grupy, ktos Ci na pewno pomoze), bo z opisow wynika, ze jest
bardzo wdzieczne w przyjmowaniu mniej sztywnych gosci :-), a pomaga w
tym tequilla (tu zajrzyj do archwum grupy). Lub kuchnia amerykanska z
akcentem kowbojskim z np. hamburgerami w roli glownej i mozna by nawet
zaryzykowac ja w krzywym zwierciadle - czyli zdrowe "pastiszownie"
McDonald's ;-), lub powymyslac przepisy i dania, co skladem lub
widokiem przypominaja najlepsze skandale i charaktery Holywoodu.

A z jeszcze bardziej obcych, to proponuje kosmos i magie. Kilka lat
temu bardzo modny byl Harry Potter i obowiazkowe bylo przyjmowanie
gosci i ubaw w stylu czarnej magii, wywolywania duchow, tajemnic (stad
z kuchni naplywaly dania z koszmarnymi nazwami, tudziez schowanymi
niespodzinkami - najczesciej w ciastach lub pączkach).

I tu Ci za wiele ze szczegolami nie pomoge, bo ja juz taka jestem -
najpierw odwazna decyzja, a potem solidne siedzenie po nocach i
_research_, czyli szukanie z latarka po internecie ;-). Sama wpadlam
ostatnio jak sliwka w kompot i szykuje impreze z polskich lat
siedemdziesiatych (malo mnie za to nie zabito w wątku gierkowskim ;-)),
ale tez trafila mi sie pl.rec.kuchnia (jak slepej kurze ziarnko) i
pomyslow mi tu zyczliwi podali od groma i ciut ciut :-).

Powodzenia (bede sobie sledzic, co robisz, wiec musisz zdawaj z
poczynan relacje) i pozdrawiam serdecznie,

eM, towarzyska kura domowa




















› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 12:14:20

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w
wiadomości news:413c4f71$1@news.home.net.pl...
> > Teraz chcemy zrobić inną, ale taką żeby do potraw pasowała
czysta
> > gorzałka. Rozważane są rosyjska, szwedzka (czy oni piją
czystą?)
> > lub coś z polskich regionalnych.
>
> Może litewska? Skojarzyła mi się, bo do kołdunów właśnie dobrze
> zamrożoną żytniówkę podawali.
>
Litewska powiadasz... To może być ciekawe, a znasz może jeszcze
jakieś (typowe dla nich) potrawy?
A ja już zapuszczam gogla :)

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 12:19:11

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: "Ivan" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "eM" <...@...c> napisał w wiadomości
news:chhjk7$pmd$1@news.onet.pl...
> > Potrzebuję pomysłu/inspiracji. Chcemy zrobić imprezkę (nie
>
> Z patriotycznych proponuje Podhale: i w kuchni i w stroju i w
sprosnych
> zartach :-). Polecam, (...)
Rozważaliśmy:
Kwaśnica :)
Smażone oscypki
Ale co jeszcze?

> Z obcych - orientalnie: stepy i kozakow, wzglednie - jak dasz
rade -
> mozna przerobic Sonety Krymskie lub cala Trylogie ;-) z
barszczem i
> pierogami na poczatek. Lub hiszpanskie tapas (...)
> Lub kuchnia amerykanska z
> akcentem kowbojskim z np. hamburgerami w roli glownej(...)
> A z jeszcze bardziej obcych, to proponuje kosmos i magie. Kilka
lat
> temu bardzo modny byl Harry Potter i obowiazkowe bylo
przyjmowanie
> gosci i ubaw w stylu czarnej magii, (...)
> Powodzenia (bede sobie sledzic, co robisz, wiec musisz zdawaj z
> poczynan relacje) i pozdrawiam serdecznie,
>
To ma być jedna impreza, a pomysłów dałaś na kilka ;) Ale dzięki,
przemyślimy :)

--
Pozdrawiam
Ivan

Jeśli chcesz pisać na priv, wywal "conieco" z adresu


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 12:27:56

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ivan wrote:
>>
>>Może litewska? Skojarzyła mi się, bo do kołdunów właśnie dobrze
>>zamrożoną żytniówkę podawali.
>>
> Litewska powiadasz... To może być ciekawe, a znasz może jeszcze
> jakieś (typowe dla nich) potrawy?

Lepiej - znam Bożenkę z Wilna, obiecała wieczorem zajrzeć
w temat i coś podrzucić :-)

> A ja już zapuszczam gogla :)

I słusznie ;-)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 13:19:34

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: "Kasia" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Proponuję imprezę meksykańską.
Tortilla, chili con corne, nachios i sos salsa, oraz tequila.
Pozdrawiam
Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 13:36:08

Temat: Re: Imprezka regionalna - jaka?
Od: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Teraz chcemy zrobic inna, ale taka zeby do potraw pasowala czysta
> gorzalka.

podobno finowie nie ustepuja polakom w piciu wodki, ale na ichniejszej
kuchni to sie nie znam.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kiszona papryka
TARTA jablkowa?? heeelp
Produkty włoskie w Krakowie?
ciasteczka z musil
porkolt w Trójce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »