| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-30 10:09:21
Temat: kołduny litewskieWitam!
Jak w tytule - poszukuje sprawdzonego przepisu na kolduny litewskie. Moj
tata rozpamietuje sie tym (oryginalnym z dziecinstwa) smakiem dosc czesto,
ale niestety nic nie wie o skladnikach. Wyprobowal juz chyba wszystkie
dostepne gotowe wyroby i nic - nic mu nie smakuje tak jak powinno :o)
Postanowilam mu zrobic niespodzianke i sama przygotowac kolduny, ale nie
moge znalezc jednoznacznego przepisu. Wiem, ze powinno byc mieso wolowe,
czosnek, majeranek a dalej spotykam sie z roznymi sugestiami. Czy ktos wie
czy baranina jest konieczna? Albo loj wolowy? Czy loj w ogole bywa jeszcze w
sklepach?
Dziekuje za pomoc,
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-30 10:23:14
Temat: Re: kołduny litewskie
Użytkownik "Zoja" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b1atjn$23d$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> Jak w tytule - poszukuje sprawdzonego przepisu na kolduny litewskie.
Czy ktos wie
> czy baranina jest konieczna? Albo loj wolowy? Czy loj w ogole bywa jeszcze
w
> sklepach?
> Dziekuje za pomoc,
> Pozdrawiam serdecznie
> Agnieszka
KOLDUNY :
Farsz:
Do koldunow daje poledwice wolowa lub wolowine zrazowa oraz loj nerkowy
(mozna wyprosic w sklepie) w proporcji 1:1.Powiedzmy: 35 dkg wolowiny i 35
dkg loju. Miele to i dodaje starta na tarce cebule, sol, pieprz, majeranek
oraz czosnek wycisniety przez praske. Do tego kilka lyzek stolowych rosolu
lub wody. Wszystko mieszam dokladnie.
Ciasto:
2-2,5 szklanki maki, 1 jajo, sol, ciepla woda ( circa about pol
szklanki)ciasto nie moze byc suche.
Dalej to standard: ciasto cienko wywalkowac, wykrawac kolka szklanka -ja
lubie wieksze-na srodek nakladac nadzienie,zlepic dokladnie, gotowac
partiami w osolonej wodzie ok 5-8 min (to zalezy od wielkosci).
A na rosol -najlepszy na wywar mostek wolowy ew.szponder +
wloszczyzna
Jola L-L
PS: loju normalnie nie sprzedaja w sklepach ale jak na zapleczu robia
rozbior miesa - to maja , wiec jak sie poprosi- ze na kolduny- to przynosza
z zaplecza i nawet nie chca za to pieniedzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 10:59:21
Temat: Re: kołduny litewskieZoja wrote:
(...)
> czy baranina jest konieczna? Albo loj wolowy? Czy loj w ogole bywa jeszcze w
> sklepach?
Jadłam u pewnej pani z Litwy kołduny, które poza wołowiną, baraniną
i łojem miały jeszcze dodatek wieprzowiny. Podobno prawdziwe
kołduny sa z trzech rodzajów mięs. Loj chyba jest konieczny, bo
z czegos musi powstac ten sosik w srodku. BTW, nie jestem
specjalnie delikatna, ale te prawdziwe kołduny czułam na zoladku
przez pol nocy. Nastepnym razem wypilam od razu kieliszek orzechowki
i przezylam. Ale dobre to one sa :-)))
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |