Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kotlety mielone - porazka - pomocy !!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

kotlety mielone - porazka - pomocy !!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-11 20:35:43

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "Gosiaczek" <g...@N...buziaczek.pl> szukaj wiadomości tego autora

a moze ty po prostu nie lubisz kotletow mielonych?????? po prostu ich nie
jedz klopot zniknie po co sie przymuszac??????????????????????


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-11 21:16:13

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "Doxent" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Gosiaczek" <g...@N...buziaczek.pl> napisał w wiadomości
news:zoMFa.159103$lL2.1494290@news.chello.at...
> a moze ty po prostu nie lubisz kotletow mielonych?????? po prostu ich nie
> jedz klopot zniknie po co sie przymuszac??????????????????????

moze faktycznie. Rodzina je lubi ale ja jakos nie.


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-11 22:20:43

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "JurekA" <jurdag@....o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika Zarczuk wrote:
> A czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie mięso najlepiej kupić do
> kotletów?

Najsmaczniejsze wychodza z chudej mielonej wolowiny. Wtedy ich sie nie
panieruje. Jadlem takie w Hiszpanii i w Holandii (tam sie to zwie
'niemieckim befsztykiem').

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 06:36:04

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "Anka P." <v...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu, który zapamietamy na wieki 06/11/2003 07:07 PM, Doxent
postanowił/a nas uraczyć niniejszym stwierdzeniem:

> W czym tu tkwi blad ?

tak jak juz przedmowcy podali na pewno brakuje tu cebuli i czosnku
ja dodaje w zaleznosci do nastroju rozne ziola jeszcze, a czasem starty
ser zolty
i zawsze lyzeczke ostrej musztardy, a na koniec obtaczam w bulce tartej
i wtedy mieso jest naprawde pyyycha

pozdrawiam

Anka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 07:24:04

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie mięso najlepiej kupić do kotletów?
Mam
> podobne problemy wynikające z tego, że w mięsie tym, które kupuję, a
kupuję
> zwykłe mielone nie mrożone, ale firmy nie pomnę, kupuję jakie mają, i
mięso
> owo ma często chrząstki, które baaaaardzooooooo zniechęcają mnie do
> kotletów.
> Poradźcie proszę. Chodzi mi o realia polskie oczywiście.
> Monika

Hej,
w niektórych sklepach można sobie wybrać mięso, które później zmielą na
miejscu. Unikasz niespodzianek.

Pzdr

K


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 07:30:47

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "agnicha" <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Miecho mielimy maszynka po czym dodawany jest do niego jest pieprz, jajko
w
> calosci, i mielona namaczana bulka.
> Smazymy na patelni na oleju i taki kotlet jest gotowy w zasadzie do
> zjedzenia.
> Ale smakuje wstretnie. Calosc psuje jeszcze skorupa ktora tworzy sie gdy
sie
> go smazy.
>
> W czym tu tkwi blad ?
Ja wczoraj popełniłam kotlety mielone.
Kawałek świeżej szynki zmieliłam, dodałam połowę świeżej kajzerki moczonej w
mleku i odciśniętej, jajko, sól, świeżo zmielony pieprz, rozgnieciony ząbek
czosnku, podsmażoną cebulkę i sporo świeżego koperku.
Zrobiłam małe kotleciki (tak mniej więcej wielkości 2/3 przekroju szklanki,
nie za grube: ok 2 cm.). Na talerzu wymieszałam bułkę tartą z rozgniecionymi
corn-fleksami w proporcji 1:2. Obtoczyłam każdy kotlecik w panierce i
smażyłam na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła.
Wyszły z wierzchu chrupiące a w środku przepysznie soczyste.
agnicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 07:33:13

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> szukaj wiadomości tego autora

>[ciap kotlety]
> W czym tu tkwi blad ?
>
Jakbym siebie czytała. Powiem więcej - zapach mielonych na klatce, smażonych
nie u mnie, powodował u mnie przez lata mdłości.
Może to jest też kwestia tego, że zniechęca cię zapach smażonego mięsa.
Ja gotuję (wtedy to się chyba) klopsy albo pulpety nazywa albo piekę mielone
w piekarniku.

Mięso robię tak samo - mielone, jajo, bułka tarta, sól, pieprz i mąka to
podstawowy zestaw.
Ale można dodać, tak jak już tu pisano, pieczarek. Można, tak jak ja robię,
trochę podduszonej, pokrojonej w kostkę cebulki i papryki.
Można dodać ziół prowansalskich (genialnie zmieniają smak potraw).

Jeśli gotujesz, to w wodzie z kostką rosołową, w której pływa starta
marchewka, pietruszka, seler i pokrojony w kostkę pomidor, po 12-15 minut z
jednej strony (trzeba obrócić).
Jeśli pieczesz, to w piekarniku 180-200 stopni przez 40 minut., smarujesz
blachę tłuszczem tak, żeby się kotlety nie przykleiły, przez.

Inna sprawa, choć równie wazna to to, z czym się te mielone je.
Można podać z sosami - cebulowym, czosnkowym, pomidorowym, pieczarkowym(ja
np. "suchego" mięsa po prostu nie zjem, chyba, że z grilla, nie smakuje mi i
już).
Świetnie smakują pieczone z kaszą gryczaną, sosem pieczarkowym i ogórkiem
konserwowym.
Albo z ziemniakiem pieczonym w folii, surówką z sałaty i pomidora.
Albo gotowane klopsy z ryżem.

No i samo mięso - najlepiej jest zmielone w domu "z kawałka", albo przy
tobie w sklepie. Osobiście jestem zdania, że drobiowe jest najlepsze.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.


--
Pozdrawiam

K

"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 07:57:04

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: "hipolita" <h...@s...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Doxent wrote:
> Hi.
>
<ciach>
> Miecho mielimy maszynka po czym dodawany jest do niego jest pieprz,
> jajko w calosci, i mielona namaczana bulka.
> Smazymy na patelni na oleju i taki kotlet jest gotowy w zasadzie do
> zjedzenia.
> Ale smakuje wstretnie. Calosc psuje jeszcze skorupa ktora tworzy sie
> gdy sie go smazy.
>
> W czym tu tkwi blad ?

Hej, ja nie smaze ale pieke w piekarniku na natluszczonej folii aluminiowej
i dodaje zwykle duzo wiecej niz 1 jajko...bo 3-4. Koltlety smakuja zupelnie
inaczej. Moze sprobuj w ten sposob. Ma to tez niezaprzeczalna zalete...nie
stoje na patelnia !!! ;)
Hipka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 09:47:40

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: m...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

> Odkad siegam pamiecia kotlety mielone w mojej rodzinie napawaly mnie
> wyjatkowym wstretem i obrzydzeniem.
> Nie wiem czemu ale zawsze jak je jem to mam klopoty z przelknieciem.
> Problem w tym ze maja one nijaki smak mimo iz kombinujemy z roznymi
> przyprawami to zawsze cos jest nie tak.
> Powiem tak.
> Miecho mielimy maszynka po czym dodawany jest do niego jest pieprz, jajko w
> calosci, i mielona namaczana bulka.
> Smazymy na patelni na oleju i taki kotlet jest gotowy w zasadzie do
> zjedzenia.
> Ale smakuje wstretnie. Calosc psuje jeszcze skorupa ktora tworzy sie gdy sie
> go smazy.
>
> W czym tu tkwi blad ?

ja tez nie cierpialam kotletow mielonych..
jedynie jadlam takie zimne z lodowki gdy juz nie kapal z nich tluszcz.. ale
ostatnio polubilam bo podgrzewamy w mikrofalowce.. tak ze nie sa tluste a
pyszne :)
uzywamy miesa wolowo-wieprzowego i kupuje nie paczkowane lecz w sklepie na
wage.. pyszne mieso jest w makro.. kupujemy tam kilka lat a od kiedy u nas w
miesjcie otworzyli to robimy zawsze zapas :)
do miesa dodaje swieza cebule.. miele w maszynce
namoczona bulke.. ale uzywam czerstwej a nie tartej.. no i musi to byc zwykla
bulka z przedzialkiem np a nie kajzerka czy cos podobnego :)
do tego czosnek.. przez praske wyciskany
pieprz i sol
wszystko mieszam.. obtaczam w bulce tartej.. formuje kotlet i na patelnie..
i nie na oleju bo nie sa zbyt smaczne.. daje zwykla margaryne a oleju odrobinke
zeby sie nie przypalalo

a jak nie lubisz to sproboj jesc tak jak ja.. jak sie ostudza to do lodowki.. i
pozniej w mikrofali.. sa bez porownania niz takie swieze z patelni :)

pozdrawiam
Marzena
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-12 09:49:10

Temat: Re: kotlety mielone - porazka - pomocy !!!
Od: m...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

zapomnialam o jajku.. jeszcze jajko dodaje :)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

WYSZLO MI!!!!!!!
Jedzenie do pracy
Fasolka szparagowa zapiekana z pomidorami(P)
Do przyjaciol Bulgarow
Pamietajcie o ...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »