« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-05 07:08:22
Temat: przepis na ciasto bez jaj
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-05 07:59:12
Temat: Re: przepis na ciasto bez jaj
"Małgorzata" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:ab2ll8$nku$1@news.tpi.pl...
>
>
A gdzie ten przepis?
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 10:22:44
Temat: Re: przepis na ciasto bez jaj (P ;-) )Ciasto na pizze sie robi bez jaj (z reguly).
A tak wogole to bez jaj :))))
No ale jak juz Ci tyl przepisow podalem to jeszcze jeden na BLOK - bez jaj
i ze stronki
1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
3/4 kostki masła
3 łyżki kakao
3 szklanki mleka w proszku
30 dkg herbatników (wafli)
bakalie
Zagotować pierwsze trzy składniki. Do zagotowanej masy natychmiast sypiemy
kakao i mleko, dobrze mieszamy, następnie sypiemy herbatniki i bakalie.
Wykładamy do blachy wyłożonej folią.
I nie wiem czy to mozna nazwac ciastem ale na pewno jest bez jaj :))
Dominik.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 13:33:17
Temat: angielski jablecznik - ciasto bez jajANGIELSKI JABŁECZNIK
Składniki:
1,5 szkl. mąki
0,75 kostki schłodzonego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
75 dag kwaskowatych jabłek
0,5 cytryny
30 dag kandyzowanego imbiru
1 łyżka cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki marmolady morelowej
Przepis:
Mąkę zagnieść z kawałeczkami masła, cukrem, solą dodając 2-3 łyżki lodowatej
wody. Powinno powstać gładkie, zwarte ciasto. Włożyć na 1 godzinę do
lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a następnie na
plasterki. Cytrynę umyć ciepłą wodą, wytrzeć, skórkę zetrzeć do jabłek,
wycisnąć także sok. Imbir drobno pokroić i dodać do jabłek razem z
cynamonem, cukrem i mąką ziemniaczaną.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie porcje (jedną
trochę większą od drugiej). Większą rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć
widelcem. Ściąć wystające brzegi. Ciasto zwilżyć wodą.
Na ciasto rozłożyć masę jabłeczną. Rozwałkować drugi kawałek i przykryć nim
nadzienie jabłkowe ściskając brzegi i formując je faliście. Z pozostałej
ilości ciasta wyciąć elementy dekoracyjne i przy pomocy wody przykleić je do
ciasta. Pośrodku ciasta wyciąć dziurę, aby przez nią mogła wydobywać się
para.
Piec ok. 45 min. Na złoty kolor. Gorące ciasto posmarować podgrzaną
marmoladą, podawać z lodami waniliowymi lub na zimno z bitą śmietaną.
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-11-10
Źródło / autor: "Ciasta na wegetariańskim stole", Ewa Kmiecik, Natur Art.
2000
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 13:34:15
Temat: ciasto cynamonowe z jablkami - bez jaj
ciasto cynamonowe z jabłkami
"Bogusia Wendt: Pyszne !!wszyscy sie w domu zajadaja sie puszyste i wilgotne
a cynamon nadaje specyficzny smak (tylko nie mozna go dawac za duzo, mozna
tez ekperymenowac z kakao albo kawa
cappucino)"
Składniki:
4 duże jabłka
orzechy włoskie i rodzynki
2 szkl. m?ki krupczatki
3/4 szklanki oleju
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
Przepis:
Jabłka obrać, pokroić w grube czastki i pokropic sokiem z cytryny Wymieszac
olej z cukrem potem powoli dodawac make i potem sode i proszek do pieczenia
i cynamon, na koncu dodac jablka i bakalie i wymieszac
Piec ok 30-45 minut zalezy kto ma jaki kto ma piekarnik
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-09-21
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: "Bogusia Wendt"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 13:34:59
Temat: krakowska ambrozja - bez jajkrakowska ambrozja
Składniki:
1 kg jabłek (najlepsze są renety)
2 bułki maślane
10 dag margaryny
3 łyżki cukru
1 pomarańcza
3 łyżki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
5 goździków
Przepis:
Jabłka i pomarańczę umyć, obrać, pokroić w krążki, oczyścić z nasion, podlać
3 łyżkami wody, dodaćrodzynki, cynamon, goździki, cukier i dusić na małym
ogniu często mieszając aby owoce się nie
przypaliły. Ostudzić. Bułkę pokroić na cienkie kromki, zanurzać je w
roztopionej margarynie i wyłożyć nimi dno tortownicy. Kromki przykryć
masąowocową, na wierzchu położyć pozostałe kromki nasączone margaryną.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec około 30
min., aż bułka sięzrumieni. Wyjąć z tortownicy i podawać jak babkę.
SMACZNEGO
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-16
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Marzenka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 13:35:44
Temat: tutki orzechowe - bez jaj
TUTKI ORZECHOWE
Składniki:
CIASTO:
25 dag mąki pszennej razowej, 3 łyżki oleju, 4 łyżki mąki sojowej, woda
NADZIENIE:
25 dag orzechów włoskich
Przepis:
Mąkę połączyć z mąką sojową i olejem. Zagnieść ciasto dodając tyle wody, aby
osiągnąć właściwą konsystencję. Uformować ok. 30 kulek wielkości orzecha
włoskiego, ułożyć na desce, przykryć i wstawić do lodówki na noc. Następnie
kulki rozwałkować na stolnicy. Uformowane w ten sposób cienkie placuszki
przekroić na połowy, na środku każdej części umieścić łyżeczkę nadzienia ze
zmielonych orzechów. Zwinąć tutki i ułożyć na blasze. Piec w piekarniku
około 20 minut.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-11
Źródło / autor: Przepisy kulinarne z Vegan Planet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 16:25:55
Temat: Re: przepis na ciasto bez jajNajbardziej popularnym i najsmaczniejszym (przynajmniej dla mnie) ciastem bez
jaj jest tarta. Przy okazji niezwykle prostym do zrobienia i skłaniającym do
odrobiny fantazji.
Przepis na ciasto:
20 dkg mąki
10 dkg masła
trochę wody ( 2 łyżki stołowe)
szczypta soli
na przesianą mąkę wrzucamy drobne kawałki twardego masła, siekamy nożem z mąką,
a potem szybko rozgniatamy te okruszki koniuszkami palców. W ten sposób masło
lepiej miesza się z mąką. Wlewamy wodę i szybko zarabiamy ciasto w kulę.
Rozciągnąć ją palcami na placek, złożyć na trzy i krótko wałkiem rozwałkować na
wielkość formy ze sporym rantem. Wyłożyć tortownicę posmarowaną masłem,
podziurkować widelcem w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika na 20 min.
No i teraz następuje ta "fantazyjna" część pracy, ponieważ tartę można zrobić
absolutnie ze wszystkim - na słodko i słono. Ja najchętniej robię cytrynową, ale
w kremie są jajka...można więc wymyśleć sobie jakąś masę serową zapiekaną z
rodzynkami i innymi ingrediencjami. Na pewno musi być bardzo słodka, ponieważ
ciasto charakteryzuje się absolutnym brakiem cukru.
W wielu przepisach taką tartę już z farszem wkładamy do piekarnika raz jeszcze i
zapiekamy, a wtedy jest przepyszna.
Jednym słowem szukaj w tartach
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-05 20:39:18
Temat: Re: przepis na ciasto bez jaj
Użytkownik "Małgorzata" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ab2ll8$nku$1@news.tpi.pl...
piernikomurzynek jest bez jaj...
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis35.html
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-06 14:09:04
Temat: Re: przepis na ciasto bez jaj (P ;-) )
Użytkownik "Domin" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3cd50803$1_2@news.vogel.pl...
> Ciasto na pizze sie robi bez jaj (z reguly).
>
> A tak wogole to bez jaj :))))
>
> No ale jak juz Ci tyl przepisow podalem to jeszcze jeden na BLOK - bez jaj
> i ze stronki
> I nie wiem czy to mozna nazwac ciastem ale na pewno jest bez jaj :))
zdecydowanie to jest ciasto
i to moje ulubione od lat
m
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |