| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-19 08:13:42
Temat: Re: Cukinia (Re: krem czosnkowy)
Camille napisał(a) w wiadomości: ...
>
>Użytkownik Krzysztof Koterba <k...@r...pl> w wiadomości do grup
>dyskusyjnych napisał:3...@r...pl...
>> Czy ktos zna jeszcze jakies przepisy na
>> zagospodarowanie tych cukinii?
>> Mam nowa kuchnie wiec chetnie zastapie w niej zone :-)
Możesz pokroić cukinie w łódki, przykryć nadzieniem warzywno-mięsnym
(zależnym od twojej fantazji), posypać żółtym serem i zapiec.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-19 08:31:05
Temat: Re: Cukinia (Re: krem czosnkowy)
> Niedawno robiłam jarzynkę z cukinii: obierasz, kroisz w plastry (+- 1 cm
> grubości), smarujesz oliwą i posypujesz, czym lubisz (ja lubię tymianek i
> szałwię). Kładziesz na blachę i wsuwasz do piekarnika (jakieś 10 minut w 180
> stopniach powinno wystarczyć). Do tego sos: jogurt + przeciśnięty przez
> prasę czosnek + przyprawy do smaku. Możesz podawać do mięsa albo jeść jako
> samodzielne danie (w tym drugim przypadku jest dobre z pieczywem
> pełnoziarnistym).
>
> Camille
Ja podobnie robie kotlety z cukinii. Cukinie pokroic w plasterki
(grubosc ok. 1 cm), obtoczyc w zoltku, pozniej w bulce tartej i na
patelnie. Zarumienic na oleju. Gotowe, jak sa miekkie (mozna sprawdzic
wbijajac widelec). Po zdjeciu z patelni odsaczam na reczniku papierowym
z nadmiaru tluszczu. To takie letnie schabowe :-)). Ale naprawde
smaczne. Polecam goraco.
Pozdrawiam,
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-19 20:41:53
Temat: Odp: Cukinia (Re: krem czosnkowy)
Użytkownik iziak <i...@p...wp.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...wp.pl...
>
> z nadmiaru tluszczu. To takie letnie schabowe :-)). Ale naprawde
> smaczne. Polecam goraco.
To mi przypomniało jeszcze jeden sposób na cukinię: zetrzeć warzywo na
najgrubszych oczkach tarki, dodać jajko i tyle mąki, żeby wyszło ciasto
spadające z łyżki kawałkami. Przyprawy jakie kto lubi. Smażyć małe placki na
gorącym oleju.
> Pozdrawiam,
I ja też.
Camille
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-25 10:49:32
Temat: Re: Cukinia (Re: krem czosnkowy)From: "Krzysztof Koterba" <k...@r...pl>
. Czy ktos zna jeszcze jakies przepisy na
> zagospodarowanie tych cukinii?
A i owszem: proponuje bigos z cukinii:
Wszystko pokrojone w kosteczkę:
cukinia, kiełbasa, papryka, pomidory, cebula
do smaku: sól, pieprz, papryka ostra.
Kiełbaskę podsmażyć z cebulką, dodać paprykę, cukinię, pomidory (wcześniej
sparzone i obrane ze skórki), dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem,
aż cukinia zmięknie. Przyprawione sporą ilością ostrej papryki jest pyszne.
Aż zgłodniałam.
Pozdrowienia i smacznego
Anka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |