« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-09 15:33:31
Temat: kremowy problemWitam serdecznie!
Mamy w rodzinie kilka takich tradycyjnych ciast, robionych na specjalne
okazje, ktore robila jeszcze Babcia. Problem polega na kremie - od zawsze
robilo sie do nich krem na bazie ubitych na parze jajek z cukrem polaczonych
potem z tluszczem - taki tradycyjny (potem dodajemy rum, lub kawe, kakao
itp - jest delikatny i nie dominuje bynajmniej smak margaryny). Mama zawsze
uzywala do niego masla roslinnego - takiego najbardziej tradycjnego (z
Kruszwicy - bo to nasze okolice). Ostatnio jednak po dodaniu tego tluszczu
krem sie "wazy" tzn rozdzielaja sie skladniki.
Czy wiecie, co moze byc tego przyczyna ?(cale przygotowanie jest zawsze
takie same)
A moze Ktos robi taki krem i ma wyprobowany inny tluszcz?
Z gory dzieki za pomoc
Z pozdrowieniami
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-09 23:12:18
Temat: Re: kremowy problemGoha wrote:
> Witam serdecznie!
> Mamy w rodzinie kilka takich tradycyjnych ciast, robionych na specjalne
> okazje, ktore robila jeszcze Babcia. Problem polega na kremie - od zawsze
> robilo sie do nich krem na bazie ubitych na parze jajek z cukrem
> polaczonych potem z tluszczem - taki tradycyjny (potem dodajemy rum, lub
> kawe, kakao itp - jest delikatny i nie dominuje bynajmniej smak
> margaryny). Mama zawsze uzywala do niego masla roslinnego - takiego
> najbardziej tradycjnego (z Kruszwicy - bo to nasze okolice). Ostatnio
> jednak po dodaniu tego tluszczu krem sie "wazy" tzn rozdzielaja sie
> skladniki. Czy wiecie, co moze byc tego przyczyna ?(cale przygotowanie
> jest zawsze takie same)
> A moze Ktos robi taki krem i ma wyprobowany inny tluszcz?
> Z gory dzieki za pomoc
> Z pozdrowieniami
> Myszka
Masło roślinne może zawierać zbyt wiele wody, receptury niestety się
zmieniają. Szczerze mówiąc robiłam taki krem wyłącznie na normalnym maśle i
wychodzi dobrze.
Co do ucierania - nie zważyła mi się nigdy Kasia ani margaryna Zwykła, ale
nie wiem jak wpłyną na smak kremu.
--
olga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-10 05:50:40
Temat: Re: kremowy problem - w kwestii formalnejUżytkownik olga napisał:
> >Ostatnio
>>jednak po dodaniu tego tluszczu krem sie "wazy"
> Co do ucierania - nie zważyła mi się nigdy Kasia ani margaryna Zwykła, ale
> nie wiem jak wpłyną na smak kremu.
Sorki, ale _warzy_ się. Waży, to się na wadze, a strawa się warzy
(=gotuje, to od waru, czyli wrzątku) lub warzy(=psuje) - kiedy się ścina
podczas procesu tworczego :)
--
pa, Basia-Bjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-10 09:12:15
Temat: Re: kremowy problem
Użytkownik "Goha" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bm40oj$2in$1@news.onet.pl...
>
> A moze Ktos robi taki krem i ma wyprobowany inny tluszcz?
Ja używam masła extra, lub masmixa.
Masło ekstra daje troszkę cięższy krem.
Masmix jest lekko słonawy, ale nie należy się tym przejmować, bo dzięki temu
krem nie jest mdły. masmix daje smak kremu taki jakby zmieszać pół na pół
masło z margaryną.
Moje przepisy na krem są przy przepisach na torty np. tu:
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-10 13:01:12
Temat: Re: kremowy problem - w kwestii formalnejBasia wrote:
>
> Sorki, ale _warzy_ się. Waży, to się na wadze, a strawa się warzy
> (=gotuje, to od waru, czyli wrzątku) lub warzy(=psuje) - kiedy się ścina
> podczas procesu tworczego :)
Racja :)
Tak to jest jak się nie myśli co się pisze...
dzięki
--
olga, tinta i 2+1
http://koty.tintaonline.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-10 17:45:06
Temat: Re: kremowy problemdzieki za pomoc w kwestii kulinarnej i formalnej ;o)))
mam nadzieje, ze nastepnym razem krem sie uda
z pozdrowieniami
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |