« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-29 18:16:59
Temat: Odp: krupnikWitam wszystkich:)
rzadko tu zaglądam ,ale jak już jestem to dodam troszkę.
Do gotowania krupniku używam wszystkich kasz jakie ma w domciu.
Po łyżeczce każdej (pęczak, manna, płatki owsiane, ryż gryczana[uwaga ma
specyficzne smak] jednym słowem wszystko co do kaszy podobne.
Efekt znakomity, polecam
Użytkownik Anna <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@h...com...
> Kochani,
>
> Mam ochote na cos tak szalenie prostego, że moze aż wstyd pytac... ale
> czasem kombinuje w kuchni rozne wydziwasy, a naszla mnie chetka na
> KRUPNIK. zwykly, prosty krupnik, mowa o zupie ;))))
>
> Jak zrobic dobry krupnik?!??!??!?!??!!?!?
>
> dziekuje z gory...
>
> --
> peace,
> fire
>
> Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-29 19:00:54
Temat: Re: krupnikOn Wed, 29 Mar 2000, Krystyna Chiger wrote:
> > Doprawiam maggi (wiem, że dla niektórych to
> > nie do przyjęcia, ale ja mam taki sposób), ewentualnie jeszcze solę.
>
> Lubczyk (teraz niestety tylko suszony) daje podobny efekt, tylko
> bez glutaminianu sodu.
Hihi, a lubczyk to właśnie zioło zwane maggi.
Zuzanka, która robiła nie tak dawno za pomocnika kucharza u
znajomej i dostała do powąchania dziwne liście. Stwierdziła, że pachnie
jak lubczyk, tyle że kształt liści nie znany (bo lubczyk znała tylko w
formie rozdrobnionej z torebki) i dowiedziała się, ze to właśnie maggi.
--
.==. Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak - <z...@t...eu.org>
__/-^-^\ http://discworld.scifi.pl/ - Świat na grzbiecie A'Tuina
(' )^-^-^\_ "Yes, bugger all that." said Nanny. "Let's curse somebody"
jgs `^LJ^^LJ^ -- Nanny Ogg
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-29 19:09:18
Temat: Re: Odp: krupnikA u nas krupniczek to zawsze jest na wodzie w której uprzednio się gotowała
golonka - tylko odcedzamy trochę tłuszczu - ja też zupki na wieprzowince nie
bardzo ale krupnik na golonce to ten smakowity wyjątek.
Herbatka
Joanna Sereinig wrote in message
<3...@j...krakow.pl>...
>A ja w ogóle nie jadam zup gotowanych na wieprzowinie. Jakoś mi "nie leżą".
>Jedyny wyjątek stanowi pomidorówka, na którą zawsze zostawiam sobie taką
>właśnie niestarannie okrojoną kostkę odschabową. I potem to mięsko obieram
i
>wrzucam do zupki, do tego makaronik... Ach, jej...
>Natomiast nie lubię pomidorowej z ryżem, podczas gdy ogórkowa u mnie tylko
z
>ryżem i tylko kwaśna jak diabli. Co zupa to zwyczaj. :))))))))
>
>Joanna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-29 19:13:38
Temat: Re: Odp: krupnikOn Wed, 29 Mar 2000, Slavek wrote:
> a dodam wiecej w golabkach tyz nie lubie ryzu,
O, ja tyż. U mnie w domu się ryżu nie dodaje, w domu męża i
owszem, i czasem trzeba ustalać status quo :-)
Zuzanka
--
\ ^_ Małgorzata "Zuzanka" Krzyżaniak * <z...@t...eu.org>
) ( =)= http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
( /, ) I wonder where we go when we die. Pittsburgh? You mean if
jgs \(__)| we're good or we're bad? -- Calvin & Hobbes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-29 20:20:39
Temat: Re: krupnikUswiadomcie mnie co do Lubczyku.
Mam w moim ogrodzie takie smieszne "zielsko" ktore jak sie je rozgniecie pachnie
jak Maggy,
Czy to jest lubczyk?
Liscie sa takie strzepiaste. W Polsce toto nazywali "ziele maggy".
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-29 21:46:09
Temat: Re: krupnikOn Wed, 29 Mar 2000, Slavek wrote:
> Uswiadomcie mnie co do Lubczyku.
> Mam w moim ogrodzie takie smieszne "zielsko" ktore jak sie je rozgniecie pachnie
> jak Maggy,
> Czy to jest lubczyk?
Dokładnie tak. Nie żebym się czepiała, ale dzisiaj to napisałam
tu, na tej grupie.
Zuzanka
--
.:*Z*:._.:*U*:._.:*Z*:._.:*A*:._.:*N*:._.:*K*:._.:*A
*:.
.' Małgorzata Krzyżaniak ..... z...@p...eu.org `.
http://www.venco.com.pl/~zuzanka/
Oh how I hate the morning
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-29 22:55:00
Temat: Re: krupnikJoanna Sereinig wrote:
> [...] jakieś 8 łyżek pomienionej kaszy pakuję do chłodnej wody
> (właśnie, nigdy nie sypię kaszy na wrzątek, bo to wtedy nie TEN smak, ale
> może przesadzam). Solę i gotuję do miękkości kaszy.
A moja babcia mnie uczyla, ze krupnik soli sie dopiero po ugotowaniu,
zeby nie sciemnial. Kasze 'rozklejala' w oddzielnym garnku, dodawala do
reszty juz ugotowanej i jeszcze chwile podgotowywala.
Krupniczek wiosenno-letni robie na drobiowej porcji rosolowej, czasem na
zoladkach i serduszkach, a jesienno- zimowy na zeberkach wieprzowych lub
kosciach schabowych :)
ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-30 08:30:00
Temat: Re: krupnikAnna napisala:
> > Lubczyk (teraz niestety tylko suszony) daje podobny efekt, tylko
> > bez glutaminianu sodu.
> wszystkimm serdeczne dzięki !!! i za przepisy i że tak szybko... aż się
> moze skusze jeszcze dzis, kosteczki akurat takie ze schabiku mam w
> pogotowiu :)))) (co za zbieg okolicznosci ;) )
> Acha, a z tym lubczykiem...nigdy nie próbowałam... czy sa jakies,
> ekhm... efekty uboczne ;) ??????
Podobno "do serca przez żołądek", więc mogą być ;-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-30 08:35:10
Temat: Re: krupnikMalgorzata Krzyzaniak napisala:
> > Lubczyk (teraz niestety tylko suszony) daje podobny efekt, tylko
> > bez glutaminianu sodu.
>
> Hihi, a lubczyk to właśnie zioło zwane maggi.
>
> Zuzanka, która robiła nie tak dawno za pomocnika kucharza u
> znajomej i dostała do powąchania dziwne liście. Stwierdziła, że pachnie
> jak lubczyk, tyle że kształt liści nie znany (bo lubczyk znała tylko w
> formie rozdrobnionej z torebki) i dowiedziała się, ze to właśnie maggi.
:-)) No to węch i smak mam dobry. Tylko nie wiedziałam, że tę słoną
mikstrurę robią z prawdziwego zielska. Wielki lubczyk rośnie mi pod
gankiem (tzn. teraz dopiero zacznie odrastać).
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-31 07:39:36
Temat: Re: krupnikTylko jęczmienna cała - czyli pęczak :)))
Reszta wlaściwie tak samo ( o czywiście rownież zawsze z ziemniakami :)
--
IL PSS - OS3 - 28752610
"Widziałem kapitana i Czarnego Psa....., więc zdawało mi się, że wiem, jak
powinien wyglądać pirat.
Według mego zdania, korsarz musiał być istotą zupełnie odmienną od tego
schludnego i dobrodusznego oberżysty"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |