Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia krupnik

Grupy

Szukaj w grupach

 

krupnik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-29 10:32:27

Temat: krupnik
Od: Anna <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Kochani,

Mam ochote na cos tak szalenie prostego, że moze aż wstyd pytac... ale
czasem kombinuje w kuchni rozne wydziwasy, a naszla mnie chetka na
KRUPNIK. zwykly, prosty krupnik, mowa o zupie ;))))

Jak zrobic dobry krupnik?!??!??!?!??!!?!?

dziekuje z gory...

--
peace,
fire

Anna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-29 11:30:47

Temat: Re: krupnik
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Joanna Sereinig wrote:
>

> A w ogóle to moim zdaniem krupnik najlepszy jest na ogonie wołowym lub
> cielęcym.

Osobiście preferuję kości ze schabu
Ogony - na bigos.

> (właśnie, nigdy nie sypię kaszy na wrzątek, bo to wtedy nie TEN smak,

Święte słowa

> Nigdy nie zabielam. Jeśli krupnik wyszedł lekko-pół-średnio gęsty, można
> to poratować kartofelkami krojonymi w kostkę,

Ziemniaczki - zawsze
Nawet gdyby łyżka stała w garze (gość w dom - woda w zupę:)

No i obowiązek - sporo siekanej zielonej pietruszki,
> sypniętej do tej zupy już na talerzu.

takoż - święte słowa
jak w sezonie - świeży siekany lubczyk

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 12:01:26

Temat: Re: krupnik
Od: Krystyna Chiger <k...@m...ci.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Sereinig napisala:
(...)

> Doprawiam maggi (wiem, że dla niektórych to
> nie do przyjęcia, ale ja mam taki sposób), ewentualnie jeszcze solę.

Lubczyk (teraz niestety tylko suszony) daje podobny efekt, tylko
bez glutaminianu sodu.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 12:45:04

Temat: Odp: krupnik
Od: "Janusz Danak" <d...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> Joanna Sereinig wrote:
> >
>
> > A w ogóle to moim zdaniem krupnik najlepszy jest na ogonie wołowym lub
> > cielęcym.
>
> Osobiście preferuję kości ze schabu
Ja rowniez, jak odkrawam sam schab od kosci to specjalnie zostawiam ciut
wiecej miesa na kosci, jest potem co obgryzac, lubie to, a z krupniku
smakuje najlepiej

> Ziemniaczki - zawsze
Ja w drobna kosteczke

> No i obowiązek - sporo siekanej zielonej pietruszki,
> > sypniętej do tej zupy już na talerzu.

Pojawila sie chwile temu w sklepach (niepamietam producenta) "Kasza
Krupnikowa", jest to drobna kasza jeczmienna, probowalem roznych, ale ta
jest najwspanialsza.

--
Pozdrawiam
-------------------------------------------------
Janusz
ICQ: 31950147
d...@p...fm
-------------------------------------------------




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 13:09:11

Temat: Re: krupnik
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



Anna napisał(a):

> Kochani,
>
> Mam ochote na cos tak szalenie prostego, że moze aż wstyd pytac... ale
> czasem kombinuje w kuchni rozne wydziwasy, a naszla mnie chetka na
> KRUPNIK. zwykly, prosty krupnik, mowa o zupie ;))))
>
> Jak zrobic dobry krupnik?!??!??!?!??!!?!?
>
> dziekuje z gory...
>
> --
> peace,
> fire
>
> Anna

Ja robię zawsze z drobnej kaszy, nazywa się chyba mazurska, nie z
oryginalnego pęcaku, bo to zbyt kolące na moje delikatne, burżuazyjne
dziąsełka... ;)))
A w ogóle to moim zdaniem krupnik najlepszy jest na ogonie wołowym lub
cielęcym. Tenże ogon + marchew + pietruchę + kawałek selera + cebulę (w
całości i pod żadnym pozorem nie opalaną nad ogniem) + ze dwa grzybki
suszone + jakieś 8 łyżek pomienionej kaszy pakuję do chłodnej wody
(właśnie, nigdy nie sypię kaszy na wrzątek, bo to wtedy nie TEN smak, ale
może przesadzam). Solę i gotuję do miękkości kaszy. Następnie wybieram
fafoły (czyli jarzyny i ogon). Jeśli wół był gruboogoniasty, mięso
obieram i wrażam w zupę, jarzyny trę do gara na tarce. Grzybki
obowiązkowo wracają do zupy. Doprawiam maggi (wiem, że dla niektórych to
nie do przyjęcia, ale ja mam taki sposób), ewentualnie jeszcze solę.
Nigdy nie zabielam. Jeśli krupnik wyszedł lekko-pół-średnio gęsty, można
to poratować kartofelkami krojonymi w kostkę, ale ja nigdy nie miewam
takiego problemu. No i obowiązek - sporo siekanej zielonej pietruszki,
sypniętej do tej zupy już na talerzu.
I to tyle. Proste i pyszne.

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 13:32:33

Temat: Re: krupnik
Od: Anna <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora



Krystyna Chiger wrote:
>
> Joanna Sereinig napisala:
> (...)
>
> > Doprawiam maggi (wiem, że dla niektórych to
> > nie do przyjęcia, ale ja mam taki sposób), ewentualnie jeszcze solę.
>
> Lubczyk (teraz niestety tylko suszony) daje podobny efekt, tylko
> bez glutaminianu sodu.
>
> Krycha

wszystkimm serdeczne dzięki !!! i za przepisy i że tak szybko... aż się
moze skusze jeszcze dzis, kosteczki akurat takie ze schabiku mam w
pogotowiu :)))) (co za zbieg okolicznosci ;) )

Acha, a z tym lubczykiem...nigdy nie próbowałam... czy sa jakies,
ekhm... efekty uboczne ;) ??????


--
peace,
fire

Anna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 13:34:58

Temat: Re: krupnik
Od: Ewa Pawelec <e...@f...hell.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anna <m...@h...com> wrote:
> Acha, a z tym lubczykiem...nigdy nie próbowałam... czy sa jakies,
> ekhm... efekty uboczne ;) ??????

Mniej więcej (IIRC) podobne jak po pietruszce (zielonej) :)

EwaP FH
--
Ewa Pawelec, Zakład Fizyki Plazmy UO
Power corrupts, but we all need electricity
Linux user #165317

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 14:22:38

Temat: Re: Odp: krupnik
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Sereinig wrote:

> Janusz Danak napisał(a):
>
> > Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:3...@p...onet.pl...
> > >
> >
> > >
> > > Osobiście preferuję kości ze schabu
> > Ja rowniez, jak odkrawam sam schab od kosci to specjalnie zostawiam ciut
> > wiecej miesa na kosci, jest potem co obgryzac, lubie to, a z krupniku
> > smakuje najlepiej
> >
>
> A ja w ogóle nie jadam zup gotowanych na wieprzowinie. Jakoś mi "nie leżą".
> Jedyny wyjątek stanowi pomidorówka, na którą zawsze zostawiam sobie taką
> właśnie niestarannie okrojoną kostkę odschabową. I potem to mięsko obieram i
> wrzucam do zupki, do tego makaronik... Ach, jej...
> Natomiast nie lubię pomidorowej z ryżem, podczas gdy ogórkowa u mnie tylko z
> ryżem i tylko kwaśna jak diabli. Co zupa to zwyczaj. :))))))))
>
> Joanna

Ja tyz nie lubie ryzu w pomidorowce,
a dodam wiecej w golabkach tyz nie lubie ryzu,
ani w papryce faszerowanej

Pozdrawiam,

Slav

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 15:15:43

Temat: Re: Odp: krupnik
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora



Janusz Danak napisał(a):

> Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@p...onet.pl...
> >
>
> >
> > Osobiście preferuję kości ze schabu
> Ja rowniez, jak odkrawam sam schab od kosci to specjalnie zostawiam ciut
> wiecej miesa na kosci, jest potem co obgryzac, lubie to, a z krupniku
> smakuje najlepiej
>

A ja w ogóle nie jadam zup gotowanych na wieprzowinie. Jakoś mi "nie leżą".
Jedyny wyjątek stanowi pomidorówka, na którą zawsze zostawiam sobie taką
właśnie niestarannie okrojoną kostkę odschabową. I potem to mięsko obieram i
wrzucam do zupki, do tego makaronik... Ach, jej...
Natomiast nie lubię pomidorowej z ryżem, podczas gdy ogórkowa u mnie tylko z
ryżem i tylko kwaśna jak diabli. Co zupa to zwyczaj. :))))))))

Joanna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-29 16:12:53

Temat: Re: krupnik
Od: Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

> Ja robię zawsze z drobnej kaszy, nazywa się chyba mazurska, nie z
> oryginalnego pęcaku, bo to zbyt kolące na moje delikatne, burżuazyjne
> dziąsełka... ;)))

A co powiecie na kasze jaglana ?
Bardzo polecam .
ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zapomniałam, sorry
Gołąbki
RE: Nowy Tydzien Nowy Przepis Tygodnia Diabelskie Spaghetti !
Gazeta Wyborcza pisze o Serwisie Makaron
WWW z przepisami, ale ....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »