« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-22 19:43:37
Temat: kruszonka do drożdżówki...help!!!Witam szanownych grupowiczów ;))
Mam problem. Nie potrafię zrobić dobrej kruszonki do drożdżówki. Wszystkie
osoby, które pytałam odpowiadały: nie wiesz jak to się robi?? - bardzo
prosto... i tu następowała wyliczanka: weź trochę tego, trochę tego....itd.
A ja bym chciała, żeby ktoś podał mi przepis bardziej precyzyjny.. i
niezawodny oczywiście :)))))
Z góry dziękuję za pomoc..
-------------------------
"Niss" - Małgorzata N. Porazińska
GG: 4068056
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-22 22:40:52
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!Dnia Sun, 22 May 2005 21:43:37 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Niss*, w
wiadomości news:<news:d6qnbb$6dj$1@news.mm.pl> zawarł, co następuje:
> Mam problem. Nie potrafię zrobić dobrej kruszonki do drożdżówki. Wszystkie
> osoby, które pytałam odpowiadały: nie wiesz jak to się robi?? - bardzo
> prosto... i tu następowała wyliczanka: weź trochę tego, trochę tego....itd.
> A ja bym chciała, żeby ktoś podał mi przepis bardziej precyzyjny.. i
> niezawodny oczywiście :)))))
2szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 250 gramów masła
na dwie duże blachy ciasta drożdżowego
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-23 06:43:09
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!
"Niss" <N...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
news:d6qnbb$6dj$1@news.mm.pl...
> Witam szanownych grupowiczów ;))
>
> Mam problem. Nie potrafię zrobić dobrej kruszonki do drożdżówki. Wszystkie
> osoby, które pytałam odpowiadały: nie wiesz jak to się robi?? - bardzo
> prosto... i tu następowała wyliczanka: weź trochę tego, trochę
> tego....itd.
> A ja bym chciała, żeby ktoś podał mi przepis bardziej precyzyjny.. i
> niezawodny oczywiście :)))))
>
> Z góry dziękuję za pomoc..
>
> -------------------------
> "Niss" - Małgorzata N. Porazińska
> GG: 4068056
250 g maki
150 g cukru
150 g miekkiego masla
na jedna blaszke ciasta
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-23 18:58:34
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!Tobie również dziękuję ;))
Niss
Użytkownik "I.P." <i...@g...de> napisał w wiadomości
news:d6ru22$4ao$1@news01.versatel.de...
>
> "Niss" <N...@p...fm> schrieb im Newsbeitrag
> news:d6qnbb$6dj$1@news.mm.pl...
> > Witam szanownych grupowiczów ;))
> >
> > Mam problem. Nie potrafię zrobić dobrej kruszonki do drożdżówki.
Wszystkie
> > osoby, które pytałam odpowiadały: nie wiesz jak to się robi?? - bardzo
> > prosto... i tu następowała wyliczanka: weź trochę tego, trochę
> > tego....itd.
> > A ja bym chciała, żeby ktoś podał mi przepis bardziej precyzyjny.. i
> > niezawodny oczywiście :)))))
> >
> > Z góry dziękuję za pomoc..
> >
> > -------------------------
> > "Niss" - Małgorzata N. Porazińska
> > GG: 4068056
>
> 250 g maki
> 150 g cukru
> 150 g miekkiego masla
> na jedna blaszke ciasta
> Ilona
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-23 19:18:50
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!Miało być: - serdeczne dziękuję ;) (wysłałam gdzieś, w kosmos... ;))
Pozdrawiam,
Niss
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1uhm9ehg7l7es.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sun, 22 May 2005 21:43:37 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Niss*, w
> wiadomości news:<news:d6qnbb$6dj$1@news.mm.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Mam problem. Nie potrafię zrobić dobrej kruszonki do drożdżówki.
Wszystkie
> > osoby, które pytałam odpowiadały: nie wiesz jak to się robi?? - bardzo
> > prosto... i tu następowała wyliczanka: weź trochę tego, trochę
tego....itd.
> > A ja bym chciała, żeby ktoś podał mi przepis bardziej precyzyjny.. i
> > niezawodny oczywiście :)))))
>
> 2szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 250 gramów masła
> na dwie duże blachy ciasta drożdżowego
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
> "The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-23 19:27:32
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!"Niss" wrote in message news:d6qnbb$6dj$1@news.mm.pl...
| Witam szanownych grupowiczów ;))
| Mam problem. Nie potrafię zrobić dobrej kruszonki do drożdżówki.
<...>
Proponuję kruszonkę sprzedaną mi przez Krysię Thompson, ale przepis pochodzi
ponoć od QD:
Najprostsza metoda pod sloncem - szklanka maki, szklanka cukru zalac
szklanka masla w plynie. najpierw dodac cos jak sie chce. poczekac az
stezeje i polamac na ciasto.
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-23 19:41:39
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!Bozena wrote:
> Najprostsza metoda pod sloncem - szklanka maki, szklanka cukru zalac
> szklanka masla w plynie. najpierw dodac cos jak sie chce.
to znaczy, co dodac?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-24 18:35:17
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!
Uzytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisal w wiadomosci
news:429231F3.50409@olypen.com...
> Bozena wrote:
>
>> Najprostsza metoda pod sloncem - szklanka maki, szklanka cukru zalac
>> szklanka masla w plynie. najpierw dodac cos jak sie chce.
>
> to znaczy, co dodac?
>
roztapiamy maslo... dodajemy make i cukier... koniec:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-29 07:05:49
Temat: Re: kruszonka do drożdżówki...help!!!>
> Uzytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisal w wiadomosci
> news:429231F3.50409@olypen.com...
> > Bozena wrote:
> >
> >> Najprostsza metoda pod sloncem - szklanka maki, szklanka cukru zalac
> >> szklanka masla w plynie. najpierw dodac cos jak sie chce.
> >
> > to znaczy, co dodac?
> >
> roztapiamy maslo... dodajemy make i cukier... koniec:)
A nieee, najpierw mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy co się chce czyli aromaty:
skórka otarta z cytryny
albo cynamon ( ale kruszonka zrobi się bura)
albo wanilie ( no.. ten tego.. cukier wanilinowy)
albo co sie chce - jasne?
zalewamy gorącym tłuszczem, masłem znaczy i czekamy aż ostygnie i skrzepnie.
Kruszymy na pomalowaną białkiem ( albo roztrzepanym jajkiem) powierzchnie
ciasta.
Potworne leniwce mogą wstawić mieszanke do lodowki, a potem zetrzeć na tarce
buraczance, ale efekt nie ten, bo nie będzie zróżnicowanej wielkości grudek.
qd
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |