« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-03 14:58:58
Temat: kukurydza w kolbachjak ja ugotowac `zeby nie trwało to 4 godzin i żeby kukurydza była
smaczna???
juz pojawiła sie na rynkach.
kachna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-03 19:43:55
Temat: Re: kukurydza w kolbach
Użytkownik "kachna" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9kee9l$hb8$1@news.tpi.pl...
> jak ja ugotowac `zeby nie trwało to 4 godzin i żeby kukurydza była
> smaczna???
> juz pojawiła sie na rynkach.
> kachna
> Kasiu, spróbuj gotować ją z 15-20 minut.
Może się ze mną nie zgodzicie, ale na podstawie wielu obserwacji
stwierdziłam, że im dłużej gotuje sie kukurydzę, tym jest twardsza.
To trochę tak jak zdaje się z wątróbką - im dłużej się smaży, tym jest
bardziej podeszwowata.
serdecznie pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-03 20:05:21
Temat: Re: kukurydza w kolbacha to spróbuje w taki sposób:)))
kachna
Użytkownik Barbara <b...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9keup2$263$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "kachna" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
> news:9kee9l$hb8$1@news.tpi.pl...
> > jak ja ugotowac `zeby nie trwało to 4 godzin i żeby kukurydza była
> > smaczna???
> > juz pojawiła sie na rynkach.
> > kachna
>
>
> > Kasiu, spróbuj gotować ją z 15-20 minut.
> Może się ze mną nie zgodzicie, ale na podstawie wielu obserwacji
> stwierdziłam, że im dłużej gotuje sie kukurydzę, tym jest twardsza.
> To trochę tak jak zdaje się z wątróbką - im dłużej się smaży, tym jest
> bardziej podeszwowata.
>
> serdecznie pozdrawiam
> Basia
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 10:43:33
Temat: Re: kukurydza w kolbachWitam!
Najlepiej kukurydzę przyrządzać tak, jak u naszych południowych sąsiadów!
Najpierw zamrozić i taką wkładać do wrzątku na 15 minut.
--
````````````````````````````````````````````````````
``````````````
Pozdrawiam! Krzysztof Jagiełło
k...@t...pl | k...@p...onet.pl
UIN 5140932
````````````````````````````````````````````````````
``````````````
> > > Kasiu, spróbuj gotować ją z 15-20 minut.
> > Może się ze mną nie zgodzicie, ale na podstawie wielu obserwacji
> > stwierdziłam, że im dłużej gotuje sie kukurydzę, tym jest twardsza.
> > To trochę tak jak zdaje się z wątróbką - im dłużej się smaży, tym jest
> > bardziej podeszwowata.
> >
> > serdecznie pozdrawiam
> > Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 17:40:31
Temat: Re: kukurydza w kolbach"Anna Sheridan" <a...@o...com.au> wrote:
>Czytalam gdzies, ze w kukurydzy, od momentu zerwania, cukier przeksztalca
>sie na krochmal. Kukurydza wiec im swiezsza, tym lepsza, 2 lata temu
>posialam kukurydze w ogrodku - swiezo sciete kolby gotowalam na parze
>(zdrowiej niz w wodzie - gotuje na parze kiedy tylko moge) doslownie 5-10
>minut - pycha.
Witajcie.
..i to jest właśnie sedno sprawy o którym skrycie myślałam a
nie było oznak na ziemi i na niebie, że dobrze wydedukowałam.
Doszłam do wniosku takiego, żę sprzedawcy oferują nam kukurydzę
różno-czasową. Niby idę na stragan i kupuję śliczną, jędrną i
słodką kukurydzę a diabelstwo po ugotowaniu całkowicie gubi
atrakcyjność.Innym razem kupuję podobnie i fenomenalna w smaku.
Czułam wewnętrznie, że sekret tkwi w pozornej świeżości!
..warto podać do kukurydzy masełko czosnkowe.(ale to chyba
wszyscy wiedzą).
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-04 18:19:52
Temat: Re: kukurydza w kolbachCzytalam gdzies, ze w kukurydzy, od momentu zerwania, cukier przeksztalca
sie na krochmal. Kukurydza wiec im swiezsza, tym lepsza, 2 lata temu
posialam kukurydze w ogrodku - swiezo sciete kolby gotowalam na parze
(zdrowiej niz w wodzie - gotuje na parze kiedy tylko moge) doslownie 5-10
minut - pycha.
Ania
Krzysztof <k...@t...pl> wrote in message
news:9kgjot$e69$1@pippin.nask.waw.pl...
> Witam!
> Najlepiej kukurydzę przyrządzać tak, jak u naszych południowych sąsiadów!
> Najpierw zamrozić i taką wkładać do wrzątku na 15 minut.
> --
> ````````````````````````````````````````````````````
``````````````
> Pozdrawiam! Krzysztof Jagiełło
> k...@t...pl | k...@p...onet.pl
> UIN 5140932
> ````````````````````````````````````````````````````
``````````````
>
> > > > Kasiu, spróbuj gotować ją z 15-20 minut.
> > > Może się ze mną nie zgodzicie, ale na podstawie wielu obserwacji
> > > stwierdziłam, że im dłużej gotuje sie kukurydzę, tym jest twardsza.
> > > To trochę tak jak zdaje się z wątróbką - im dłużej się smaży, tym jest
> > > bardziej podeszwowata.
> > >
> > > serdecznie pozdrawiam
> > > Basia
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-05 17:36:31
Temat: Re: kukurydza w kolbach
Użytkownik "kachna" <k...@w...ps.pl> napisał w wiadomości
news:9kee9l$hb8$1@news.tpi.pl...
> jak ja ugotowac `zeby nie trwało to 4 godzin i żeby kukurydza była
> smaczna???
> juz pojawiła sie na rynkach.
> kachna
ostatnio na staganie widzialam : kukurydza gotowac 5 min bez soli, osobiscie
nie wyprubowalam no i gotowalam ok 1h zeby byla okey,
moze czas sprobowac nei solic wody z kukurydza??
MArta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-05 17:42:31
Temat: Re: kukurydza w kolbach
> ostatnio na staganie widzialam : kukurydza gotowac 5 min bez soli, osobiscie
> nie wyprubowalam no i gotowalam ok 1h zeby byla okey,
>
> moze czas sprobowac nei solic wody z kukurydza??
z kukurydzą jak z jajkiem. Możesz godzinami gotować i nie zmięknie.
Gotować max 10min (od blubania). Do wody sól i trochę cukru. Akurat w
piątek ciamciałem ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-06 10:19:37
Temat: Re: kukurydza w kolbach
"Marta" <m...@p...pl>:
> ostatnio na staganie widzialam : kukurydza gotowac 5 min bez soli, osobiscie
> nie wyprubowalam no i gotowalam ok 1h zeby byla okey,
>
> moze czas sprobowac nei solic wody z kukurydza??
Zgadza sie, krotko i bez soli. Solic dopiero na talerzu i z maselkiem.
Mozna tez zawinac w folie do zywnosci i na 2-3 min do mikroweli.
Pozdrawiam,
Evva
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |