« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-01 10:23:59
Temat: kulki miesne typ szwedzkiSmakują mi te mięsne kulki sprzedawane w Ikea.
Wiem że ich specyficzny smak zawdzieczyc mozna pewnie tylko konserwantom i
sosom z proszku ale na pewno można je wykonać w wersji "na świeżo" .
Dlatego mam pytanie czy ktoś już robił te mielone kuleczki mięsne - i w jaki
sposób je doprawił? Jaki sos zrobił? a i jeszcze jedno z ważniejszych pytań:
z jakiego to jest mięsa mielonego? Jakiejś mieszanki czy typowo wieprzowe
np.?
Poradźcie
Aneczka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-01 10:42:46
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzki
sMOCZYCA:
> Smakują mi te mięsne kulki sprzedawane w Ikea.
> Wiem że ich specyficzny smak zawdzieczyc mozna pewnie tylko konserwantom i
> sosom z proszku ale na pewno można je wykonać w wersji "na świeżo" .
> Dlatego mam pytanie czy ktoś już robił te mielone kuleczki mięsne - i w jaki
> sposób je doprawił? Jaki sos zrobił? a i jeszcze jedno z ważniejszych pytań:
> z jakiego to jest mięsa mielonego? Jakiejś mieszanki czy typowo wieprzowe
> np.?
poszukaj googlem pod köttbullar, są różne przepisy w różnych językach.
Po polsku nie znalazłem a nie mam czasu tłumaczyć.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-01 10:43:04
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkisMOCZYCA wrote:
> Smakują mi te mięsne kulki sprzedawane w Ikea.
> Wiem że ich specyficzny smak zawdzieczyc mozna pewnie tylko
> konserwantom i sosom z proszku ale na pewno można je wykonać w wersji
> "na świeżo" . Dlatego mam pytanie czy ktoś już robił te mielone
> kuleczki mięsne - i w jaki sposób je doprawił? Jaki sos zrobił? a i
> jeszcze jedno z ważniejszych pytań: z jakiego to jest mięsa
> mielonego? Jakiejś mieszanki czy typowo wieprzowe np.?
> Poradźcie
> Aneczka
Prosze bardzo:
http://tinyurl.com/34dzs
W archiwum jest tego wiecej.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-01 10:46:27
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkiOn Mon, 01 Mar 2004 11:42:46 +0100, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>
>sMOCZYCA:
>> Smakują mi te mięsne kulki sprzedawane w Ikea.
>> Wiem że ich specyficzny smak zawdzieczyc mozna pewnie tylko konserwantom i
>> sosom z proszku ale na pewno można je wykonać w wersji "na świeżo" .
>> Dlatego mam pytanie czy ktoś już robił te mielone kuleczki mięsne - i w jaki
>> sposób je doprawił? Jaki sos zrobił? a i jeszcze jedno z ważniejszych pytań:
>> z jakiego to jest mięsa mielonego? Jakiejś mieszanki czy typowo wieprzowe
>> np.?
>
>poszukaj googlem pod köttbullar, są różne przepisy w różnych językach.
>Po polsku nie znalazłem a nie mam czasu tłumaczyć.
>
>Waldek
albo na latwizne - swedish meatballs
trys, co najlepsze kulki jadl w ...Szwecji - w charakterze
kanapki z kulkami, plus buraczek w occie....pycha
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-01 17:25:59
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkipoprosze o tlumaczenie tajemniczego dla mnie "dl" w przepisie.. np.2-3 dl
smietanki, mleka albo wody
rozumiem ze to jakas objetosc ale nie przychodzi mi na mysl jaka :)
Pozdrawiam. Justyna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-01 18:15:03
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkidl=decylitr
1dl=100ml
na fizyke sie nie chodzilo? :)
monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-01 18:38:58
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkichodzilo sie ale daaawno ;) pozatym sie jej nie lubilo
dziekuje bardzo pieknie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-02 06:38:53
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkiponiewaz nie mam dostepu do stron www to bardzo prosze moze ktos by podal sposob
(tekstowy) na te zachwalane kulki - z gory dziekuje i pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-02 08:18:17
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzki> poniewaz nie mam dostepu do stron www to bardzo prosze moze ktos by
podal sposob
> (tekstowy) na te zachwalane kulki - z gory dziekuje i pozdrawiam
Z podanego linku do archiwum:
KÖTTBULLAR - KLOPSIKI SZWEDZKIE
500 g mieszanego mielonego
1 jajko
2-3 dl smietanki, mleka albo wody
1 mala cebula
0,5 dl bulki tartej
2 gotowane, zimne ziemniaki
2 lyzki stolowe masla albo margaryny
sol, pieprz itp
1. Wsyp bulke tarta do smietanki (mleka, wody), zmusuj ziemniaki, dorzuc
jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrob to wszystko w
jednolita mase. Dodaj sol, pieprz do smaku.
2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaz je na patelni na goracym, (ale nie
na bardzo goracym) tluszczu. Podrzucaj kulki na patelni, zeby osmazyly sie
rowno ze wszystkich stron.
3. Podawaj z sosem (bulion, tlusz ze smazenia, smietana, maka) i
tluczonymi ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak sie
to po polsku nazywa).
4. Obowiazkowo musisz to jesc z ZURAWINAMI
Sos
1 lyzka stolowa maki
2 dl smietanki lub mleka (vispgrädde eller mjölk)
1 kostka rosolowa
sol, bialy pieprz
1. Zagotuj bulion z 2,5 dl wody z jedna kostka rosolowa
2. Odstaw z ognia i posyp pozostalosci tluszczu na patelni po smazeniu
"köttbullarow" maka, wymieszaj aby tluszcz wessal sie w make i rozprowadz
grudki
3. Postaw znowu na ogniu i mieszaj to z gotowym bulionem
4. Rozprowadz smioetana, ogrzej troche i pogotuj to mieszajac
5. Dodaj do smaku soli albo chinskiej soi oraz pieprz.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-02 20:20:07
Temat: Re: kulki miesne typ szwedzkiW oryginalnej szwedzkiej recepcie nie wystepuje bulka tarta i dlatego
smakuja one tak jak smakuja i tym sie roznia od mielonych.
Wacek
"Hanna Burdon" <h...@n...com> skrev i meddelandet
news:c21fu4$l3h$1@inews.gazeta.pl...
> > poniewaz nie mam dostepu do stron www to bardzo prosze moze ktos by
> podal sposob
> > (tekstowy) na te zachwalane kulki - z gory dziekuje i pozdrawiam
>
> Z podanego linku do archiwum:
>
> KÖTTBULLAR - KLOPSIKI SZWEDZKIE
>
> 500 g mieszanego mielonego
> 1 jajko
> 2-3 dl smietanki, mleka albo wody
> 1 mala cebula
> 0,5 dl bulki tartej
> 2 gotowane, zimne ziemniaki
> 2 lyzki stolowe masla albo margaryny
> sol, pieprz itp
>
> 1. Wsyp bulke tarta do smietanki (mleka, wody), zmusuj ziemniaki, dorzuc
> jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrob to wszystko w
> jednolita mase. Dodaj sol, pieprz do smaku.
> 2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaz je na patelni na goracym, (ale nie
> na bardzo goracym) tluszczu. Podrzucaj kulki na patelni, zeby osmazyly sie
> rowno ze wszystkich stron.
> 3. Podawaj z sosem (bulion, tlusz ze smazenia, smietana, maka) i
> tluczonymi ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak sie
> to po polsku nazywa).
> 4. Obowiazkowo musisz to jesc z ZURAWINAMI
>
> Sos
>
> 1 lyzka stolowa maki
> 2 dl smietanki lub mleka (vispgrädde eller mjölk)
> 1 kostka rosolowa
> sol, bialy pieprz
>
> 1. Zagotuj bulion z 2,5 dl wody z jedna kostka rosolowa
> 2. Odstaw z ognia i posyp pozostalosci tluszczu na patelni po smazeniu
> "köttbullarow" maka, wymieszaj aby tluszcz wessal sie w make i rozprowadz
> grudki
> 3. Postaw znowu na ogniu i mieszaj to z gotowym bulionem
> 4. Rozprowadz smioetana, ogrzej troche i pogotuj to mieszajac
> 5. Dodaj do smaku soli albo chinskiej soi oraz pieprz.
>
> Hania
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |