Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!feed.news.interia.pl!newsfeed.gazeta.p
l!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kulki miesne typ szwedzki
Date: Tue, 2 Mar 2004 08:18:17 -0000
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 45
Message-ID: <c21fu4$l3h$1@inews.gazeta.pl>
References: <c1v35p$5b$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@a...wbc.lublin.pl>
Reply-To: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
NNTP-Posting-Host: cpc4-darl2-3-0-cust23.midd.cable.ntl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1078215428 21617 82.0.26.23 (2 Mar 2004 08:17:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Mar 2004 08:17:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-User: hanula
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:193625
Ukryj nagłówki
> poniewaz nie mam dostepu do stron www to bardzo prosze moze ktos by
podal sposob
> (tekstowy) na te zachwalane kulki - z gory dziekuje i pozdrawiam
Z podanego linku do archiwum:
KÖTTBULLAR - KLOPSIKI SZWEDZKIE
500 g mieszanego mielonego
1 jajko
2-3 dl smietanki, mleka albo wody
1 mala cebula
0,5 dl bulki tartej
2 gotowane, zimne ziemniaki
2 lyzki stolowe masla albo margaryny
sol, pieprz itp
1. Wsyp bulke tarta do smietanki (mleka, wody), zmusuj ziemniaki, dorzuc
jajko, bardzo drobno pokrojona cebule i mielone. Wyrob to wszystko w
jednolita mase. Dodaj sol, pieprz do smaku.
2. Uformuj kulki z tego "ciasta" i smaz je na patelni na goracym, (ale nie
na bardzo goracym) tluszczu. Podrzucaj kulki na patelni, zeby osmazyly sie
rowno ze wszystkich stron.
3. Podawaj z sosem (bulion, tlusz ze smazenia, smietana, maka) i
tluczonymi ziemniakami lub makaronem gotowanym z mlekiem (nie wiem jak sie
to po polsku nazywa).
4. Obowiazkowo musisz to jesc z ZURAWINAMI
Sos
1 lyzka stolowa maki
2 dl smietanki lub mleka (vispgrädde eller mjölk)
1 kostka rosolowa
sol, bialy pieprz
1. Zagotuj bulion z 2,5 dl wody z jedna kostka rosolowa
2. Odstaw z ognia i posyp pozostalosci tluszczu na patelni po smazeniu
"köttbullarow" maka, wymieszaj aby tluszcz wessal sie w make i rozprowadz
grudki
3. Postaw znowu na ogniu i mieszaj to z gotowym bulionem
4. Rozprowadz smioetana, ogrzej troche i pogotuj to mieszajac
5. Dodaj do smaku soli albo chinskiej soi oraz pieprz.
Hania
|