| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-08 07:19:48
Temat: kurczak teryiakeWitam po weekendzie. Mialam podeslac przepis na cos pysznego a kuchni
azjatyckiej.
Niestety zlozylo sie tak , ze w sobote musialam siedziec az 11 godzin w
pracy , dlatego jedynie wybralam przepis z rozdzialu "Kuchnia japonska",
a reszty dokonal moj maz , co musze stwierdzic wyszlo mu przepysznie.
Nawet ten kurczak wygladal identycznie jak na zdjeciu zalaczonym do
przepisu , mimo ze zostal lekko zmodyfikowany z powodu braku wina
ryzowego.
A oto przepis:
KURCZAK TERYIAKE
12 podudzi kurczaka
pol szklanki ciemnego sosu sojowego
lyzeczka cukru
lyzeczka oleju arachidowego
lyzeczka octu ryzowego
olej do smazenia
Podudzia kurczaka myjemy , odstawiamy do obciekniecia, potem solimy.
Rozgrzewamy na patelni olej i obsmazamy je z kazdej strony po kilka
minut , az skorka bedzie przyrumieniona mocno.
Do malego rondelka wlewamy sos sojowy , olej arachidowy , ocet ryzowy ,
wpsypujemy cukier , zagotowujemy , a nastepnie na leciutkim ogniu
gotujemy ok. 5 min ( powinno zgestniec).
Bierzemy wok (albo ogromna patelnie) zlewany tluszcz ze smazenia podudzi
rozgrzewany maksymalnie i ukladamy podudzia (jesli jest ich za duzo to
warstwami) i polewany przygotowanym sosem (kazda warstwe osobno).
Smazymy na duzym ogniu 5 min , czasem mieszajac , zeby sie nie
przypalily , a potem zmniejszamy ogien na maly, przykrywany wok jakas
ogromna pokrywka i dusimy ok. 30 min (sprawdzamy czy sa miekkie).
Polecam goraco , bo danie oryginalne , bardzo smaczne , proste i szybkie
w przygotowaniu.
pozdrowienia
matka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |