| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-08 12:45:05
Temat: kurki - grzybkiWitam!
Na moim bazarku pojawiły się kurki. Wyglądają smakowicie.
Jak wybrać te, które bądą najsmaczniejsze?
Jak przyrządzacie te grzyby?
Pozdrawiam wszystkich smakoszy
AnJa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-08 19:55:57
Temat: Re: kurki - grzybki
> Jak przyrządzacie te grzyby?
Ja niedawno jadłem po raz pierwszy smażone na oliwie z dodatkiem przypraw
(chyba papryka, może chili i takie tam). Całkiem smaczne były. W śmietanie
to chyba klasyka. Też dobre. Niestety dokładnych przepisów nie znam. Ja
tylko jem :-)
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 09:56:01
Temat: Re: kurki - grzybki
AnJa wrote:
> Jak wybrać te, które bądą najsmaczniejsze?
latwo rozpoznasz "na oko", swieze sa twarde, nie rozpadaja sie, nie
puszczaja sokow
> Jak przyrządzacie te grzyby?
kilka moich propozycji:
zupa z kurek (robie w dwoch wersjach: ze smietana i bez)
kurki w smietanie
cielecina z kurkami
jajecznica z kurkami
zapiekanki z kurkami (oraz zapiekanka z kurek)
tagliatelle z kurkami
kurki a la frytki
wybierz co chcesz, a jak nie bedziesz znala przepisu to podam
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 10:11:21
Temat: Re: kurki - grzybkiwiku wrote:
> kurki a la frytki
Jeśli nie sprawi to kłopotu to bardzo proszę o ten przepis.
pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 10:12:59
Temat: Re: kurki - grzybki
Piotr wrote:
> wiku wrote:
>
>
>>kurki a la frytki
>
>
> Jeśli nie sprawi to kłopotu to bardzo proszę o ten przepis.
banalnie prosty, ale efektowny :)
umyte kurki musisz koniecznie osuszyc dobrze na papierowym reczniku po
czym wrzucasz na rozgrzany gleboki olej i smazysz dokladnie tak samo jak
frytki (ja robie we frytkownicy)
po wyjeciu solisz i gotowe :) dobry dodatek (zamiast ziemniakow czy
wlasnie frytek) do mies, ale mozna tez podac jako osobne danie
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 10:22:51
Temat: Re: kurki - grzybkiwiku wrote:
> umyte kurki musisz koniecznie osuszyc dobrze na papierowym reczniku po
> czym wrzucasz na rozgrzany gleboki olej i smazysz dokladnie tak samo jak
> frytki (ja robie we frytkownicy)
a ile mniej więcej czasu trzeba je smażyć?
pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 10:47:43
Temat: Re: kurki - grzybki
Piotr wrote:
> a ile mniej więcej czasu trzeba je smażyć?
>
hmm, nigdy nie robilem tego z zegarkiem w reku
ale latwo rozpoznasz - jak kurki LEKKO zciemnieja (a w zasadzie zrobia
sie takie jakby ciemnopomaranczowe) to czas juz je wyjac (tak na oko
bedzie to jakies 5-7 minut)
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 11:09:33
Temat: Re: kurki - grzybkiwiku wrote:
> ale latwo rozpoznasz - jak kurki LEKKO zciemnieja (a w zasadzie zrobia
> sie takie jakby ciemnopomaranczowe) to czas juz je wyjac (tak na oko
> bedzie to jakies 5-7 minut)
Dzieki!
pozdrawiam
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 11:11:52
Temat: Re: kurki - grzybkiDnia 2004-08-09 11:56, Użytkownik wiku napisał :
> kilka moich propozycji:
> zupa z kurek (robie w dwoch wersjach: ze smietana i bez)
> kurki w smietanie
> cielecina z kurkami
> jajecznica z kurkami
> zapiekanki z kurkami (oraz zapiekanka z kurek)
> tagliatelle z kurkami
> kurki a la frytki
Kiedys bylem na spotkaniu dziennikarzy w Palacu Prezydenckim. Posilek
przygotowywal szef kuchni Prezydenta ;-)
Byl tam wlasnie zurek z kurkami (o ile mnie pamiec nie myli)... Cos
przepysznego...
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-09 20:54:43
Temat: Re: kurki - grzybkiUżytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisał w wiadomości
news:cf7hne$gji$1@achot.icm.edu.pl...
> kilka moich propozycji:
> zupa z kurek (robie w dwoch wersjach: ze smietana i bez)
> kurki w smietanie
> cielecina z kurkami
> jajecznica z kurkami
> zapiekanki z kurkami (oraz zapiekanka z kurek)
> tagliatelle z kurkami
> kurki a la frytki
Wiku, dziekuje za mase propozycji. Kurki a la frytki zaskoczyly mnie
prostota. To lubie. Poprosze o przepis na zupe i tagliatelle. Jak
przygotowujesz zapiekanke? Gotujesz wczesniej grzyby?
pozdr.
PS. Czy ktos podaje kurki z kurka (drobiowa) :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |