| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-10 14:05:35
Temat: leczo do sloika?Witam!
no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
(poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
pozdrowienia,
ptysiu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-10 14:25:57
Temat: Re: leczo do sloika?"ptysiu m." <p...@w...pl>:
> no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-10 14:37:24
Temat: Re: leczo do sloika? "Evva" <e...@p...pl> napisał / wrote:
> "ptysiu m." <p...@w...pl>:
>
> > no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> > (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> > rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> > czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
>
> Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
> czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
> mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
> wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
> sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
> oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
>
> Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
>
> Pozdrawiam,
>
> Evva
>
chyba tak trzeba bedzie zrobic - patent chyba jest dobry
sam w sobie.
moze ktos jeszcze cos, gdzies...?
dzieki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-10 14:41:40
Temat: Re: leczo do sloika?
"Vefour" <h...@w...pl>:
> musi. tyle ze co da bazylia?
Aromat swiezej, nie do podrobienia zadnymi suszonymi ziolkami :)
Jak ktos nie chce czy nie lubi, przeciez nie musi. Ja lubie i do
chyba kazdej potrawy z pomidorow daje.
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-10 14:59:03
Temat: Re: leczo do sloika? "Evva" <e...@p...pl> napisał / wrote:
> "ptysiu m." <p...@w...pl>:
>
> > no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> > (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> > rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> > czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
>
> Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
> czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
> mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
> wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
> sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
> oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
>
> Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
>
> Pozdrawiam,
>
> Evva
ajajaj... tylko jak dlugo to smazyc zeby nie 'przedobrzyc'
i zeby nie bylo potem (jeszcze po pasteryzowaniu)
memlowate?
ptysiu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-10 15:11:06
Temat: Re: leczo do sloika?"ptysiu m." <p...@w...pl>:
> ajajaj... tylko jak dlugo to smazyc zeby nie 'przedobrzyc'
> i zeby nie bylo potem (jeszcze po pasteryzowaniu)
> memlowate?
No i to jest pytanie z gatunku tych, na ktore nigdy nie umiem
odpowiedziec... Zwykle stosuje zasade "piecz/smaz/gotuj" tak dlugo,
az bedzie wygladalo tak, ze bedziesz juz miec ochote to zjesc :)
Powaznie mowiac - mysle, ze lepiej zostawic warzywka twardawe, zwlaszcza
cukinia rozgotowana jest, hmm, smakowo nieciekawa. Jesli nie zmiekna
wystarczajaco podczas pasteryzowania, to zawsze mozna podusic pare minut
przed zjedzeniem.
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-10 15:37:33
Temat: Re: leczo do sloika?musi. tyle ze co da bazylia?
V.
"Evva" <e...@p...pl> wrote in message
news:9niijl$m5p$1@mail.insert.com.pl...
> "ptysiu m." <p...@w...pl>:
>
> > no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> > (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> > rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> > czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
>
> Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
> czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
> mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
> wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
> sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
> oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
>
> Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
>
> Pozdrawiam,
>
> Evva
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 05:53:58
Temat: Odp: leczo do sloika?Ja często robię na zimę takie leczo. Do garnka daję troszeczkę oleju i
podduszam pokrojoną paprykę potem dodaję przetarte pomidory i zagotowuję,
trochę soli, pieprzu. Nie daję cebuli bo się słoiki czasami otwierają. Mięs
i wędlin tez nie. Pasteryzuję ok. 10 min.W zmie robię jakiś gulasz, daję
cebulę i wlewam leczo ze słoika.
Kiedyś dawałam do słoików cukinię albo kabaczki ale teraz robię osobno
cukinię w pomidorach, nie wszyscy lubią cukinię w leczu.
Ela.
Użytkownik ptysiu m. <p...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nidie$n77$...@i...srv.wp-sa.pl...
> Witam!
> no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
> pozdrowienia,
> ptysiu
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-11 07:46:08
Temat: Re: leczo do sloika?
Użytkownik "Ela" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nk98p$6v9$1@news.onet.pl...
> Ja często robię na zimę takie leczo. Do garnka daję troszeczkę oleju i
> podduszam pokrojoną paprykę potem dodaję przetarte pomidory i zagotowuję,
> trochę soli, pieprzu. Nie daję cebuli bo się słoiki czasami otwierają.
Ja też nie daję cebuli, przed podaniem lecza podduszam cebulkę osobno i
dodaję do gara a w słoiki pakuje tylko pomidory z papryką, trochę solę i
pasteryzuję jakieś 20-30 minut.
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |