Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia leczo do sloika?

Grupy

Szukaj w grupach

 

leczo do sloika?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-10 14:05:35

Temat: leczo do sloika?
Od: ptysiu m. <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
(poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
pozdrowienia,
ptysiu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-10 14:25:57

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: "Evva" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

"ptysiu m." <p...@w...pl>:

> no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?

Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).

Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)

Pozdrawiam,

Evva



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-10 14:37:24

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: ptysiu m. <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Evva" <e...@p...pl> napisał / wrote:

> "ptysiu m." <p...@w...pl>:
>
> > no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> > (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> > rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> > czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
>
> Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
> czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
> mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
> wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
> sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
> oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
>
> Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
>
> Pozdrawiam,
>
> Evva
>
chyba tak trzeba bedzie zrobic - patent chyba jest dobry
sam w sobie.
moze ktos jeszcze cos, gdzies...?
dzieki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-10 14:41:40

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: "Evva" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Vefour" <h...@w...pl>:

> musi. tyle ze co da bazylia?

Aromat swiezej, nie do podrobienia zadnymi suszonymi ziolkami :)
Jak ktos nie chce czy nie lubi, przeciez nie musi. Ja lubie i do
chyba kazdej potrawy z pomidorow daje.

Pozdrawiam,

Evva


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-10 14:59:03

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: ptysiu m. <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Evva" <e...@p...pl> napisał / wrote:

> "ptysiu m." <p...@w...pl>:
>
> > no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> > (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> > rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> > czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
>
> Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
> czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
> mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
> wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
> sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
> oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
>
> Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
>
> Pozdrawiam,
>
> Evva


ajajaj... tylko jak dlugo to smazyc zeby nie 'przedobrzyc'
i zeby nie bylo potem (jeszcze po pasteryzowaniu)
memlowate?
ptysiu.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-10 15:11:06

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: "Evva" <e...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

"ptysiu m." <p...@w...pl>:

> ajajaj... tylko jak dlugo to smazyc zeby nie 'przedobrzyc'
> i zeby nie bylo potem (jeszcze po pasteryzowaniu)
> memlowate?

No i to jest pytanie z gatunku tych, na ktore nigdy nie umiem
odpowiedziec... Zwykle stosuje zasade "piecz/smaz/gotuj" tak dlugo,
az bedzie wygladalo tak, ze bedziesz juz miec ochote to zjesc :)

Powaznie mowiac - mysle, ze lepiej zostawic warzywka twardawe, zwlaszcza
cukinia rozgotowana jest, hmm, smakowo nieciekawa. Jesli nie zmiekna
wystarczajaco podczas pasteryzowania, to zawsze mozna podusic pare minut
przed zjedzeniem.

Pozdrawiam,

Evva

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-10 15:37:33

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: "Vefour" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

musi. tyle ze co da bazylia?

V.


"Evva" <e...@p...pl> wrote in message
news:9niijl$m5p$1@mail.insert.com.pl...
> "ptysiu m." <p...@w...pl>:
>
> > no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> > (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> > rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> > czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
>
> Zrobilabym tak, jak normalnie (cebulka, pomidory, papryka, cukinia,
> czosnek, sol, przyprawy - co kto lubi), tylko bez kielbasy czy innego
> mieska, wpakowala do sloiczkow i zapasteryzowala. Potem - zima -
> wystarczyloby kielbache pokroic, na patelni podsmazyc, dodac to ze
> sloiczka i np. dwa listki bazylii swiezej (mozna w doniczce na
> oknie hodowac albo w supermarkecie kupic).
>
> Po prostu musi wyjsc dobre, myle sie? ;)
>
> Pozdrawiam,
>
> Evva
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 05:53:58

Temat: Odp: leczo do sloika?
Od: "Ela" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja często robię na zimę takie leczo. Do garnka daję troszeczkę oleju i
podduszam pokrojoną paprykę potem dodaję przetarte pomidory i zagotowuję,
trochę soli, pieprzu. Nie daję cebuli bo się słoiki czasami otwierają. Mięs
i wędlin tez nie. Pasteryzuję ok. 10 min.W zmie robię jakiś gulasz, daję
cebulę i wlewam leczo ze słoika.
Kiedyś dawałam do słoików cukinię albo kabaczki ale teraz robię osobno
cukinię w pomidorach, nie wszyscy lubią cukinię w leczu.

Ela.

Użytkownik ptysiu m. <p...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9nidie$n77$...@i...srv.wp-sa.pl...
> Witam!
> no wlasnie, bardzo chce sobie zrobic pare sloiczkow
> (poki sa pomidorki i papryka), tak zeby w zimie - w ramach
> rezewy otworzyc 'takiecos', odgrzac i zjesc?
> czy ktos moze udzielic stosownego przepisu?
> pozdrowienia,
> ptysiu
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-11 07:46:08

Temat: Re: leczo do sloika?
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ela" <e...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9nk98p$6v9$1@news.onet.pl...
> Ja często robię na zimę takie leczo. Do garnka daję troszeczkę oleju i
> podduszam pokrojoną paprykę potem dodaję przetarte pomidory i zagotowuję,
> trochę soli, pieprzu. Nie daję cebuli bo się słoiki czasami otwierają.

Ja też nie daję cebuli, przed podaniem lecza podduszam cebulkę osobno i
dodaję do gara a w słoiki pakuje tylko pomidory z papryką, trochę solę i
pasteryzuję jakieś 20-30 minut.

pozdrawiam
Basia
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czerwone wino
test - nie czytać ( sorry )
Co na kolacje?
kurczaki
RE: Ajerkoniak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »