| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-19 12:21:38
Temat: likier jajecznywitajcie,
naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
advoccat), a mam dwa różne przepisy:
1. spirytus jajka i mleko
2. bez mleka
czy ktoś z was ma doświadczenie w tej materii?
a może macie już sprawdzone przepisy
pozdrawiam
iza koriat-zumis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-19 12:41:55
Temat: Re: likier jajecznyOsobnik Izabela Koriat-Zumis z adresu <i...@p...onet.pl> napisał:
:: witajcie,
:: naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
:: advoccat), a mam dwa różne przepisy:
:: 1. spirytus jajka i mleko
:: 2. bez mleka
:: czy ktoś z was ma doświadczenie w tej materii?
:: a może macie już sprawdzone przepisy
u mnie to spirit. maslo, jaja, cuk wanil i cuk. dokladny przepis moge Ci
podac jutro
pzdr. grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-19 12:52:02
Temat: Re: likier jajeczny
Użytkownik "Izabela Koriat-Zumis" <i...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ajqo1c$8j4$1@news2.tpi.pl...
> witajcie,
> naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
> advoccat),
> iza koriat-zumis
z mojego archiwum:
ajerkoniak mojej tesciowej:
1/4 l spirytusu,
3 zoltka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schlodzonego mleka
zoltka + cukier waniliowy + cukier dokladnie zmiksowac( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksowac,nastepnie
dolewac stopniowo, powoli do zoltek spirit :))))
Likier jajeczny: ( przepis z Burdy)
1/2 litra wody zagotowac z 500g cukru i 1/2nacietego straka wanilii(
moze byc cukier waniliowy), gotowac az cukier się rozpusi. Energicznie
wymieszac 12 zoltek i mieszajac gotujacy sie syrop powoli wlewac do niego
zoltka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu wlasnego
majonezu).Na koniec dodac stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszac.Trwałosc likieru przechowywanego w chlodnym miejscu wynosi 3
miesiace.
Pozdrawiam Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-21 17:58:27
Temat: Re: likier jajecznyA moja wersja wyglada tak:
12 zoltek
20 dkg cukru
1 puszka mleka skondensowanego slodzonego
0,5l wodki
50ml spirytusu
50ml koniaku (kon jak nie moze... :) )
50ml nalewu na wanilii(mozna uzyc cukru waniliowego z prawdziwa wanilia)
Przez dluzszy czas ucieramy zoltka z cukrem(ma to byc dosyc geste).
Potem dodajemy mleko skondensowane i jeszcze chwile mieszamy.
Na koniec alkohole i jeszcze troche to wymieszac.
Przelac przez sitko do butelek(wychodzi okolo 1,4l) i odstawic na dwa
tygodnie do przegryzienia sie i zgestnienia.(kiedys zgestnialo mi tak,
ze dopiero po 5 minutach wstrzasania dalo sie tego nakapac do
kieliszka).
Smacznego
--
Pozdrawiam
Aretsheq
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |