Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia likier jajeczny

Grupy

Szukaj w grupach

 

likier jajeczny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-19 12:21:38

Temat: likier jajeczny
Od: "Izabela Koriat-Zumis" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

witajcie,
naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
advoccat), a mam dwa różne przepisy:
1. spirytus jajka i mleko
2. bez mleka
czy ktoś z was ma doświadczenie w tej materii?
a może macie już sprawdzone przepisy
pozdrawiam
iza koriat-zumis



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-19 12:41:55

Temat: Re: likier jajeczny
Od: "Grzegorz Szutka" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Osobnik Izabela Koriat-Zumis z adresu <i...@p...onet.pl> napisał:

:: witajcie,
:: naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
:: advoccat), a mam dwa różne przepisy:
:: 1. spirytus jajka i mleko
:: 2. bez mleka
:: czy ktoś z was ma doświadczenie w tej materii?
:: a może macie już sprawdzone przepisy
u mnie to spirit. maslo, jaja, cuk wanil i cuk. dokladny przepis moge Ci
podac jutro
pzdr. grzesiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-19 12:52:02

Temat: Re: likier jajeczny
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Izabela Koriat-Zumis" <i...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:ajqo1c$8j4$1@news2.tpi.pl...
> witajcie,
> naszło mnie na zrobienie likieru jajecznego (coś w stylu
> advoccat),
> iza koriat-zumis

z mojego archiwum:

ajerkoniak mojej tesciowej:

1/4 l spirytusu,
3 zoltka,
cukier waniliowy,
3/4 szklanki cukru,
1-1,5 szklanki schlodzonego mleka

zoltka + cukier waniliowy + cukier dokladnie zmiksowac( do rozpuszczenia
cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka schłodzonego-dalej miksowac,nastepnie
dolewac stopniowo, powoli do zoltek spirit :))))


Likier jajeczny: ( przepis z Burdy)

1/2 litra wody zagotowac z 500g cukru i 1/2nacietego straka wanilii(
moze byc cukier waniliowy), gotowac az cukier się rozpusi. Energicznie
wymieszac 12 zoltek i mieszajac gotujacy sie syrop powoli wlewac do niego
zoltka cienkim strumieniem( podobnie jak olej - przy robieniu wlasnego
majonezu).Na koniec dodac stopniowo 1/4 l. spirytusu winnego(96%) i
wymieszac.Trwałosc likieru przechowywanego w chlodnym miejscu wynosi 3
miesiace.

Pozdrawiam Jola L-L






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-21 17:58:27

Temat: Re: likier jajeczny
Od: Aretsheq <m...@w...pl_ODSPAMIACZ> szukaj wiadomości tego autora

A moja wersja wyglada tak:
12 zoltek
20 dkg cukru
1 puszka mleka skondensowanego slodzonego
0,5l wodki
50ml spirytusu
50ml koniaku (kon jak nie moze... :) )
50ml nalewu na wanilii(mozna uzyc cukru waniliowego z prawdziwa wanilia)

Przez dluzszy czas ucieramy zoltka z cukrem(ma to byc dosyc geste).
Potem dodajemy mleko skondensowane i jeszcze chwile mieszamy.
Na koniec alkohole i jeszcze troche to wymieszac.
Przelac przez sitko do butelek(wychodzi okolo 1,4l) i odstawic na dwa
tygodnie do przegryzienia sie i zgestnienia.(kiedys zgestnialo mi tak,
ze dopiero po 5 minutach wstrzasania dalo sie tego nakapac do
kieliszka).

Smacznego

--
Pozdrawiam
Aretsheq

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przechowywanie papryki
Placek po węgiersku
Warzywa dla nielubiacego warzyw...
Kompot z gruszek
Jakiś przepis na leczo do słoików?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »