Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia liscie winogron

Grupy

Szukaj w grupach

 

liscie winogron

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-15 09:28:35

Temat: Re: liscie winogron
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Daniel Walas" <d...@b...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:3f657ade.5917296@news.tpi.pl...
> On Mon, 1 Sep 2003 10:13:37 +0200,
>
> Monika, dzieki wielkie raz jeszcze za przepis. Wczoraj sprobowalem to
> zrobic i wyszlo wcale wcale. Jedna rzecz, ktora na poczatku nieco zle
> zinterpretowalem to czas gotowania. Teraz bede go mierzyl od momentu
> bulgotania wody. No i rzeczywiscie wazne jest solidne umocowanie
> golabkow, zeby nie wyplynely na wierzch. Nieco zaeksperymentowalem: po
> pierwsze moj tato, ktorego odwiedzilem, mial tylko mielone z indyka;
> po drugie zrobilem dodatkowa serie z dodatkiem wkladu grzybowego.
> Wyszlo spoko. Choc jak sadze bardziej wskazane byloby mieso z Twojego
> przepisu. Aha. No i nie uzylem proszku czosnkowego.
>
> pozdrawiam serdecznie
>
> Daniel

Uwazam, ze kazde mieso jest ok, choc wydaje mi sie, ze te moje ulubione w
jednej greckiej restauracji sa bez miesa, tylko z samym ryzem. Podaj to tam
na cieplo z czerwonym sosem. Jest to pycha!
Ja osobiscie robilam z baraniny i byly ok. Improwizowalam tez przy tym i
nawet tez dodalam tylko swiezy czosnek.
Poniewaz nie zjedlismy ich wszystkich od razu, wiec poukladalam je w
plastikowym pudelku i polalam oliwa z oliwek. No i tak zyly jeszcze kilka
dni :-)
Aha, ja zalalam je gotujaca woda, aby za dlugo w niej nie staly. Jeszcze
jedno wpadlao mi w oko: przycisnales je talezem? Jesli nie to nic dziwnego
ze wyplynely. Wody tylko tyle aby te glabki w niej staly i gdy zaczna sie
gotowac zmniejszyc plomien.

Monika
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-16 06:21:10

Temat: Re: liscie winogron
Od: d...@b...com.pl (Daniel Walas) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 15 Sep 2003 11:28:35 +0200, "Monika Biermann"
<m...@g...de> wrote:


>Uwazam, ze kazde mieso jest ok, choc wydaje mi sie, ze te moje ulubione w
>jednej greckiej restauracji sa bez miesa, tylko z samym ryzem. Podaj to tam
>na cieplo z czerwonym sosem. Jest to pycha!
>Ja osobiscie robilam z baraniny i byly ok. Improwizowalam tez przy tym i
>nawet tez dodalam tylko swiezy czosnek.
>Poniewaz nie zjedlismy ich wszystkich od razu, wiec poukladalam je w
>plastikowym pudelku i polalam oliwa z oliwek. No i tak zyly jeszcze kilka
>dni :-)
>Aha, ja zalalam je gotujaca woda, aby za dlugo w niej nie staly. Jeszcze
>jedno wpadlao mi w oko: przycisnales je talezem? Jesli nie to nic dziwnego
>ze wyplynely. Wody tylko tyle aby te glabki w niej staly i gdy zaczna sie
>gotowac zmniejszyc plomien.
>
>Monika

No wiec wlasnie. Na zimno tez sa pycha. Cos podobnego serwuja w
tawernie santorini w wawie. do tego jest wiele innych zimnych dodatkow
jak kawalek greckiego sera, osmiorniczki i takie tam drobiazgi,
ktorych nie pamietam, bo dawno tam nie bylem:).

Co do talerzyka to zadbalem o to na samym poczatku. Moja Mama zawsze
szyla nicmi tradycyjne golabki, zeby sie nie rozlatywaly. Dzis z moim
tata, patrzymy na to nieco krytycznie, wiec nawet do glowy mi nie
przyszlo, zeby w inny sposob zabezpieczyc smakowitosci o tak
niewielkiej masie.

Na koniec jeszcze cos, co mi bardzo w zwiazku z ta potrawa chodzilo po
glowie: co mnie w niej urzeklo? tymm czyms jest polaczenie jakie daje
aromat z cytryn z lisciem winogron. to moze byc bardzo subiektywne
odczucie, ale dzieki tej kwakowatosci, mozna zjesc fure tych pysznych
golabeczkow.

Daniel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-16 09:26:52

Temat: Ciekawostka liscie winogron
Od: "Wojti" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Czy wiecie że jak zaproponujecie Włochowi nasze wspaniałe gołąbki z liściem
kapusty to wzdrygnie sie na samą myśl że ma to zjeść! A jak z liśćmi
winogron to juz wszystko ok. Dziwny ten naród.
Kucharz Amator
Wojti


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

łosoś - cały 3kg- jak?
spagetti
Szarlotka Joasi Duszczynskiej
jaki sos przyrządzić....
seler naciowy- jakis pomysl?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »