« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-19 17:54:45
Temat: makaron do lazaniiwlasnie patrzalem na przepisy na lazanie w archiwum, ale malo bylo opisow
jak zrobic dobry makaron (bez udziwnien zadnych)
moze takie male przypomnienie ktos zaserwuje ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-19 18:22:01
Temat: Re: makaron do lazanii
Użytkownik "darkblue" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:eh8en8$qjf$1@nemesis.news.tpi.pl...
> moze takie male przypomnienie ktos zaserwuje ?
Przypomnienie z uzywania google? Prosze bardzo:
http://groups.google.co.uk/groups/search?hl=en&q=cia
sto+na+lasagne&qt_s=Sear
ch
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-19 18:41:10
Temat: Re: makaron do lazaniidarkblue wrote:
> wlasnie patrzalem na przepisy na lazanie w archiwum, ale malo bylo opisow
> jak zrobic dobry makaron (bez udziwnien zadnych)
> moze takie male przypomnienie ktos zaserwuje ?
>
>
Ja robie tak:
2 szklanki maki z pszenicy durum (semolina)
2 jajka
szczypta soli
ciepla woda - ile wejdzie
W mikserze polaczyc skladniki dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo
zwarte, ale elastyczne, albo wyrobic reka na stolnicy, zaczynajac od
maki, w niej wglebienie, w to jajka, gdy zamieszane, dodac wode, sol, i
wyrabiac, az elastyczne. Przykryc scierka, odstawic na pol godziny, i
rozwalkowac.
jesli masz maszynke Atlas do walkowania makaronu, do lasagne polecam
grubosc #4.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-20 12:44:45
Temat: Re: makaron do lazanii
Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości
> ciepla woda - ile wejdzie
Ta ciepła woda to gdzie ma wejść?
>
> W mikserze polaczyc skladniki dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo zwarte,
> ale elastyczne, albo wyrobic reka na stolnicy, zaczynajac od maki, w niej
> wglebienie,
w ręce to wgłębienie?
> w to jajka
w starym piecu diabeł pali...
>Przykryc scierka, odstawic na pol godziny, i rozwalkowac.
Ścierka ofkors od podłogi.
A może to podświadomość się tu odezwała?
> Magdalena Bassett
dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-20 20:31:03
Temat: Re: makaron do lazaniiUżytkownik "wesoły Romek" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ehaghg$t2k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> dżdżownica
Ty to chyba naprawdę z LPR-u jesteś, Romuś, było tak odrazu mordo, a nie
tyle lat się krygujesz... ;-)
Pozdrowienia,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-22 10:00:19
Temat: Re: makaron do lazanii> Ja robie tak:
> 2 szklanki maki z pszenicy durum (semolina)
> 2 jajka
> szczypta soli
> ciepla woda - ile wejdzie
> W mikserze polaczyc skladniki dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo
> zwarte, ale elastyczne, albo wyrobic reka na stolnicy, zaczynajac od
> maki, w niej wglebienie, w to jajka, gdy zamieszane, dodac wode, sol, i
> wyrabiac, az elastyczne. Przykryc scierka, odstawic na pol godziny, i
> rozwalkowac.
> jesli masz maszynke Atlas do walkowania makaronu, do lasagne polecam
> grubosc #4.
no wczoraj robilem lasagne :) wraz z ciastem swojeskiej roboty. wyszlo
znkomicie. wszakze sosy zaraz po upieczeniu okazaly sie troche rzadkie i
troche sie rozklejala. dlatego jak ktos napisal dobrze jak sie pozwoli lekko
ostygnac daniu
poza tym makaron wyszedl pierwsza klasa. na 1 naczynie zaroodporne (5 warstw
makaronu) dalem ok 400-500 g. maki, 2 jajka szczypte soli i goraca
przegotowana wode (tyle zeby ciasto ladnie sie ulozylo)
sos m,iesny (pol wolowinki i pol wieprzowinki wyszedl extra. aczkolwiek
polecam robic gesciejszy (dac odparowac wodzie). polecam pol szklanki wina
wytrawnego dodac. uszlachetnia smak.
co do beszamelu - rowniez wyszedl calkiem niezly. rozrabialem na mleku a nie
na smietanie o wyszedl taki troche w smaku mleczny. dodawalem oczywiscie
galke muszkatalowa. rowniez polecam zrobic gestrzy
ogolne dane bardzo pracochlonne. mycia po pracy wiecej niz robienia :))) w
kazdym razie wyszlo wczoraj na kolacje 1 pelne naczynie zaroodporne i mala
miseczka na pozniej :) dzis rano probowalem i zimne lepsze niz cieple.
polecam i dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |