Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-10-18 20:48:15

Temat: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Od: "kmarci" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam kisił ktos z was
kalafiora
papryke
cebule?

przy czym pytam o kiszenie
bez pasteryzacji
kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki

kalafiol mi sie podoba kiszony polecam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-10-19 12:38:03

Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Od: "Dolby" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eh63vs$ava$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam kisił ktos z was
> kalafiora
> papryke
> cebule?
>
> przy czym pytam o kiszenie
> bez pasteryzacji
> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>
> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
>Kisiłam paprykę w dużysz słoikach. Dla mnie całkiem niezła, ale rodzina
>powiedziała, że lekutko za kwaśne, przy czym rodzinka lekutko tego kwaśnego
>nie lubi. Dla mnie bomba, tylko trzeba po lekkim zakiszeniu dolać oleju na
>wierzch, ale dlaczego to już nie wiem
Pozdrawiam psorka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-10-19 13:54:58

Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eh63vs$ava$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam kisił ktos z was
> kalafiora
> papryke
> cebule?
>
> przy czym pytam o kiszenie
> bez pasteryzacji
> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>
> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
>
>

Papryke kiszę nagminnie ale tylko zieloną...bardzo fajnie smakuje zielona
ostra papryka ukiszona

ostatnio w ramach testu zakisiłem rzepę czarną (po obraniu i pokrojeniu w
plasterki) ma obiecujacy smak

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-10-19 18:35:54

Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Od: "kmarci" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

no ja kisze przemyslowo
wszystko jest ok super smak
tylko ten odór kalafiora podobny jak przy gotowaniu :(

Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:eh80bd$ctt$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:eh63vs$ava$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam kisił ktos z was
>> kalafiora
>> papryke
>> cebule?
>>
>> przy czym pytam o kiszenie
>> bez pasteryzacji
>> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>>
>> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
>>
>>
>
> Papryke kiszę nagminnie ale tylko zieloną...bardzo fajnie smakuje zielona
> ostra papryka ukiszona
>
> ostatnio w ramach testu zakisiłem rzepę czarną (po obraniu i pokrojeniu w
> plasterki) ma obiecujacy smak
>
> Marek
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-10-19 22:13:41

Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Od: "Wieczorek Grz." <d...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora




On 18.10.2006 22:48, in article eh63vs$ava$...@a...news.tpi.pl, "kmarci"
<k...@p...onet.pl> wrote:

> Witam kisił ktos z was
> kalafiora
> papryke
> cebule?
>
> przy czym pytam o kiszenie
> bez pasteryzacji
> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>
> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam

Witaj
Ja swojego czasu jesli idzie o kiszenie w duzych pojemnikach bez obrobki
cielnej to poradzilem ojcu robic zalewe miodowa goraca - on nie ma z tym
problemu bo ma pasieke I przed rozlaniem miodu w sloje transportuje miod z
pasieki do domu w wiaderkach pod spozywke ...

No wiec puste wiaderka z resztkami miodu przemywa wrzatkiem I zalewa nim
warzywa do kiszenia ...

Jako zaszczepu dorzucamy z jakiejs gotowej kiszonki np ogorkow cos z
dodoatkow np czosnek czy koper czyli to co sie z reguly wyrzuca, ale to musi
byc z naturalnej kiszonki nie z przemyslu - tam sie z reguly zalewa wsad
roztworem kwasu mlekowego wiec fermentacji na dobra sprawe nie ma


Oczywiscie zamiast miodu mozesz uzyc glukozy - ale wtedy to nie bedzie taki
"eko-gaja" szpan :]

Kluczem jest zaszczep!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-10-20 07:36:28

Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eh8go6$2k3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> no ja kisze przemyslowo
> wszystko jest ok super smak
> tylko ten odór kalafiora podobny jak przy gotowaniu :(
>
A masz chetnych na te kiszonki?? bo to społeczeństwo ma rózniste smaki ;)))

Aha ja kisze tez zielone pomidory...jak dac duzo czosnku to smaczne bardzo
:)))


Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co z odpadów po soku marchwiowym?
ubijak do kapusty.
ciasto a skaza białkowa
przepisy na ciasta
GULASZ WEGIERSKI

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »