| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-18 20:48:15
Temat: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?Witam kisił ktos z was
kalafiora
papryke
cebule?
przy czym pytam o kiszenie
bez pasteryzacji
kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-19 12:38:03
Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eh63vs$ava$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam kisił ktos z was
> kalafiora
> papryke
> cebule?
>
> przy czym pytam o kiszenie
> bez pasteryzacji
> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>
> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
>Kisiłam paprykę w dużysz słoikach. Dla mnie całkiem niezła, ale rodzina
>powiedziała, że lekutko za kwaśne, przy czym rodzinka lekutko tego kwaśnego
>nie lubi. Dla mnie bomba, tylko trzeba po lekkim zakiszeniu dolać oleju na
>wierzch, ale dlaczego to już nie wiem
Pozdrawiam psorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-19 13:54:58
Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eh63vs$ava$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam kisił ktos z was
> kalafiora
> papryke
> cebule?
>
> przy czym pytam o kiszenie
> bez pasteryzacji
> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>
> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
>
>
Papryke kiszę nagminnie ale tylko zieloną...bardzo fajnie smakuje zielona
ostra papryka ukiszona
ostatnio w ramach testu zakisiłem rzepę czarną (po obraniu i pokrojeniu w
plasterki) ma obiecujacy smak
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-19 18:35:54
Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?no ja kisze przemyslowo
wszystko jest ok super smak
tylko ten odór kalafiora podobny jak przy gotowaniu :(
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:eh80bd$ctt$1@news.lublin.pl...
>
> Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:eh63vs$ava$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam kisił ktos z was
>> kalafiora
>> papryke
>> cebule?
>>
>> przy czym pytam o kiszenie
>> bez pasteryzacji
>> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>>
>> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
>>
>>
>
> Papryke kiszę nagminnie ale tylko zieloną...bardzo fajnie smakuje zielona
> ostra papryka ukiszona
>
> ostatnio w ramach testu zakisiłem rzepę czarną (po obraniu i pokrojeniu w
> plasterki) ma obiecujacy smak
>
> Marek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-19 22:13:41
Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
On 18.10.2006 22:48, in article eh63vs$ava$...@a...news.tpi.pl, "kmarci"
<k...@p...onet.pl> wrote:
> Witam kisił ktos z was
> kalafiora
> papryke
> cebule?
>
> przy czym pytam o kiszenie
> bez pasteryzacji
> kiszenie w beczkach w zalewie tak jak ogórki
>
> kalafiol mi sie podoba kiszony polecam
Witaj
Ja swojego czasu jesli idzie o kiszenie w duzych pojemnikach bez obrobki
cielnej to poradzilem ojcu robic zalewe miodowa goraca - on nie ma z tym
problemu bo ma pasieke I przed rozlaniem miodu w sloje transportuje miod z
pasieki do domu w wiaderkach pod spozywke ...
No wiec puste wiaderka z resztkami miodu przemywa wrzatkiem I zalewa nim
warzywa do kiszenia ...
Jako zaszczepu dorzucamy z jakiejs gotowej kiszonki np ogorkow cos z
dodoatkow np czosnek czy koper czyli to co sie z reguly wyrzuca, ale to musi
byc z naturalnej kiszonki nie z przemyslu - tam sie z reguly zalewa wsad
roztworem kwasu mlekowego wiec fermentacji na dobra sprawe nie ma
Oczywiscie zamiast miodu mozesz uzyc glukozy - ale wtedy to nie bedzie taki
"eko-gaja" szpan :]
Kluczem jest zaszczep!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-20 07:36:28
Temat: Re: Kisił ktoś z was kalafiola lub papryke ?
Użytkownik "kmarci" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eh8go6$2k3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> no ja kisze przemyslowo
> wszystko jest ok super smak
> tylko ten odór kalafiora podobny jak przy gotowaniu :(
>
A masz chetnych na te kiszonki?? bo to społeczeństwo ma rózniste smaki ;)))
Aha ja kisze tez zielone pomidory...jak dac duzo czosnku to smaczne bardzo
:)))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |