« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-01 18:25:39
Temat: makiełkiWitam grupowiczów,
co nazywacie makiełkami?
kluski z makiem?
czy mak z kruchymi ciasteczkami/
maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-01 20:07:42
Temat: Re: makiełkiDnia 2004-12-01 19:25:39 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *maja* skreślił te oto słowa:
> Witam grupowiczów,
> co nazywacie makiełkami?
> kluski z makiem?
> czy mak z kruchymi ciasteczkami/
Ani to, ani to...
U mnie w domu rodzinnym to jest ciepłe mleko, do którego się dodaje mak
przemielony z cukrem plus rodzynki, i do tego jeszcze pokrojony w kostkę
chleb pszenny (suchy, bardzo suchy - specjalnie suszony na kilka dni
przed).
Jak to smakuje nie wiem, bo nawet za ciężkie pieniądze bym tego nie
spróbowała.
Ale opcja mak z kruchymi ciasteczkami mi się podoba - jeśli to bez mleka to
chętnie się dowiem jak to spreparować, bo mak uwielbiam :]
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 21:39:13
Temat: Re: makiełki> co nazywacie makiełkami?
lane kluski z makiem, miodem i chyba rodzynkami. mniam!! ;p
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 21:42:16
Temat: Re: makiełkiUżytkownik "maja" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:col2a8$791$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam grupowiczów,
> co nazywacie makiełkami?
> kluski z makiem?
> czy mak z kruchymi ciasteczkami/
Moja corka nazywa w ten sposob kluski (makaron) z makiem. Nie wiem skad jej
sie to wzielo?
--
Pozdrawiam
Iwona
/Właściwością człowieka jest błądzić, głupiego - w błędzie trwać./Cyceron
http://koty.wb.pl/galery9/galeria572.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 23:19:39
Temat: Re: makiełkiW: news:col2a8$791$1@atlantis.news.tpi.pl
Od: maja <m...@v...pl>
Było:
> Witam grupowiczów,
> co nazywacie makiełkami?
> kluski z makiem?
> czy mak z kruchymi ciasteczkami/
> maja
Myślałem, że jak na grupie trzy osoby się wypowiadają i podają trzy różne
przepisy pod tą samą nazwą to już wszystkie możliwości zostały wyczerpane
<lol>
Nieprawda !
Najbardziej przypadł mi do gustu ten przepis:
http://www.staff.amu.edu.pl/~vetulani/makielki.htm
ale jest ich jeszcze sporo:
http://www.wigilia.pl/cid4.php?mid=42&id=88
U optymalnych http://www.waszak.pl/ (trzeba kliknąć "kulinaria" odsyłacz u
dołu strony, ten ładny po lewej u mnie nie działa)
No i już się zaczynają powtarzać ...
http://muzeum.gazeta.pl/Iso/Raporty/Przepisy/040rap.
html
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=4783
http://www.city.poznan.pl/mim/strony/slownik/hasla.h
tml?co=haslo&term=109%7C97%7C107%7C105%7C111%7C322%7
C107%7C105&od=0
http://users.nethit.pl/forum/read/mp/1964161/2/
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
http://evil.pl/pip/index.html
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 07:30:10
Temat: Re: makiełkiOn Wed, 1 Dec 2004 19:25:39 +0100, "maja" <m...@v...pl> wrote:
>Witam grupowiczów,
>co nazywacie makiełkami?
>kluski z makiem?
>czy mak z kruchymi ciasteczkami/
>maja
Kostki bułki zalane mlekiem z makiem i rodzynkami.\
Ostrów Wlkp.
m.
Odpowiadajac na priva usun "-usun-to-" z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 08:15:31
Temat: Re: makiełki> Witam grupowiczów,
> co nazywacie makiełkami?
> kluski z makiem?
> czy mak z kruchymi ciasteczkami/
> maja
Pochodzę z Wielkopolski, dokładnie z Jarocina.
W moim rodzinnym domu były to kluski (makaron) z masą makową, rodzynkami,
drobno posiekanymi orzechami, odrobiną miodu.
U mojej koleżanki (mieszkałyśmy w tym samym bloku) były to kawałki bułki
pszennej namoczone w mleku (pozostała maź ta sama :))
Myślę, że "co dom to obyczaj".
Pozdr,
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 14:55:08
Temat: Re: makiełkiThu, 2 Dec 2004 09:15:31 +0100, na pl.rec.kuchnia, Monika Myszkiewicz
napisał(a):
>> Witam grupowiczów,
>> co nazywacie makiełkami?
>> kluski z makiem?
>> czy mak z kruchymi ciasteczkami/
>> maja
>
> Pochodzę z Wielkopolski, dokładnie z Jarocina.
A ja ze Śląska i nie bardzo mi się podoba mak z makaronem.
Kromki bagietki, albo sucharki moczy się w mleku lub słodkiej wodzie i
warstwami przekłda się makiem w którym jest olbrzymia ilość wszelkich
dostępnych bakali - makówki na to mówimy.
Makaron też bardzo lubię, ale raczej z mięsem mielonym w sosie
pomidorowym:)
--
pozdrawiam
MEva :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 17:26:46
Temat: Re: makiełki
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> Ale opcja mak z kruchymi ciasteczkami mi się podoba - jeśli to bez mleka
to
> chętnie się dowiem jak to spreparować, bo mak uwielbiam :]
>
ciasto kruche po rozwałkowaniu tnie się na małe ciasteczka i takie małe
wypieka.
mak przekręcony przez maszynkę dwa razy, dodać piany ubitej, cukru pudru
wedle smaku lub lepiej miodu, bakalii [co kto lubi - np drobniutko pokrojone
figi suszone, morele (ja), albo nie lubi - np. rodzynki (moje dziecko), ale
z umiarem i w zasadzie ku smakowi i aby było coś na ząb], zapach
pomarańczowy w ilościach indywidualnych (czy też jakiś inny w ramach
preferencji). Po wymieszaniu maku ze składnikami układać ciasteczka i mak
warstwami. Prawde mówiąc nigdy mi się nie chce tego robić i pod koniec
mieszania maku wsypuje garstki ciasteczek.
mozna pewnie robić wariacje z róznymi smakowo warstwami maku (coś ala tort)
I to są mojej rodziny makiełki.
Najlepsze są jednak w pierwszy dzień świąt (trzymać w chłodzie), gdy
ciasteczka rozwilgną pod wpływem wilgotnego maku. Zawsze jest ich za mało.
maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 17:29:27
Temat: Re: makiełkiDnia 2004-12-02 18:26:46 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *maja* skreślił te oto słowa:
> ciasto kruche po rozwałkowaniu tnie się na małe ciasteczka i takie małe
> wypieka.
> mak przekręcony przez maszynkę dwa razy, dodać piany ubitej, cukru pudru
> wedle smaku lub lepiej miodu, bakalii [co kto lubi - np drobniutko pokrojone
> figi suszone, morele (ja), albo nie lubi - np. rodzynki (moje dziecko), ale
> z umiarem i w zasadzie ku smakowi i aby było coś na ząb], zapach
> pomarańczowy w ilościach indywidualnych (czy też jakiś inny w ramach
> preferencji). Po wymieszaniu maku ze składnikami układać ciasteczka i mak
> warstwami. Prawde mówiąc nigdy mi się nie chce tego robić i pod koniec
> mieszania maku wsypuje garstki ciasteczek.
> mozna pewnie robić wariacje z róznymi smakowo warstwami maku (coś ala tort)
> I to są mojej rodziny makiełki.
> Najlepsze są jednak w pierwszy dzień świąt (trzymać w chłodzie), gdy
> ciasteczka rozwilgną pod wpływem wilgotnego maku. Zawsze jest ich za mało.
Dzięki wielkie - brzmi tak apetycznie, że na pewno je zafunduje wszystkim
na święta :]
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |