Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gliniane naczynie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gliniane naczynie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-01 16:42:36

Temat: Gliniane naczynie
Od: "Wacek" <w...@g...cjb.ihateunwantedmail.net> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Kiedyś slyszałem, że istnieją takie gliniane (chyba) naczynia (o ile się
nie mylę, to nazywają się naczyniami rzymskimi), które sprawiają, że
pieczone mięso, ryby itp. są soczyste. Czy ktoś wie o czym mówię i czy
rzeczywiście coś takiego istnieje. Jeśli tak, to czy da się kupić takie
naczynia w PL (najlepiej okolice Wrocławia).

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Wacek



--


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-01 16:49:10

Temat: Re: Gliniane naczynie
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wacek <w...@g...cjb.ihateunwantedmail.net> napisał(a):

> Kiedyś slyszałem, że istnieją takie gliniane (chyba) naczynia (o ile się
> nie mylę, to nazywają się naczyniami rzymskimi), które sprawiają, że
> pieczone mięso, ryby itp. są soczyste. Czy ktoś wie o czym mówię i czy
> rzeczywiście coś takiego istnieje. Jeśli tak, to czy da się kupić takie
> naczynia w PL (najlepiej okolice Wrocławia).

Sama nie sprawdzałam, też słyszałam że mięso przecudownego smaku z tego
wychodzi i tylko jest problem z czyszczeniem... I prawdopodobnie to chodzi o
coś podobnego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35959907 (tym razem
tylko jedno znalazłam i to używane, ale szukałam bardzo pobieżnie. Swego czasu
więcej tego na Allegro widziałam). Chętnie też przeczytam jakieś opinie
użytkownika takiego naczynia :)

Pozdrawiam
Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-01 20:09:43

Temat: Re: Gliniane naczynie
Od: "Flash" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Kiedyś slyszałem, że istnieją takie gliniane (chyba) naczynia (o ile się
> > nie mylę, to nazywają się naczyniami rzymskimi), które sprawiają, że
> > pieczone mięso, ryby itp. są soczyste. Czy ktoś wie o czym mówię i czy
> > rzeczywiście coś takiego istnieje. Jeśli tak, to czy da się kupić takie
> > naczynia w PL (najlepiej okolice Wrocławia).
>
> Sama nie sprawdzałam, też słyszałam że mięso przecudownego smaku z tego
> wychodzi i tylko jest problem z czyszczeniem... I prawdopodobnie to chodzi
o
> coś podobnego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35959907 (tym
razem
> tylko jedno znalazłam i to używane, ale szukałam bardzo pobieżnie. Swego
czasu
> więcej tego na Allegro widziałam). Chętnie też przeczytam jakieś opinie
> użytkownika takiego naczynia :)
>
> Pozdrawiam
> Atunia

moja mama jeszcze takie ma, wogóle nie problemu z ich czyszczeniem, gładkie
śliskie powierzchnie, nie wiem dlaczego, ale u nas w tym naczyniu ubija się
śmietanę i jajka mikserem, może dlatego, że odpowiednia wielkość naczynia, a
może coś innego....
pozdr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 20:44:08

Temat: Re: Gliniane naczynie
Od: "A.L." <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wacek wrote:
> Witam,
>
> Kiedyś slyszałem, że istnieją takie gliniane (chyba) naczynia (o ile
> się nie mylę, to nazywają się naczyniami rzymskimi), które sprawiają,
> że pieczone mięso, ryby itp. są soczyste. Czy ktoś wie o czym mówię i
> czy rzeczywiście coś takiego istnieje. Jeśli tak, to czy da się kupić
> takie naczynia w PL (najlepiej okolice Wrocławia).

Waldek mi przypomnial, jak to sie nazywa (Romertopf), dzieki czemu znalazlam
linka, ktory chcialam zapodac od razu po przeczytaniu Twojego posta. Jest tu
pare ciekawych informacji: http://tinyurl.com/628gm
Niestety nie ma nic na temat, gdzie to mozna kupic... Ale teraz juz Ci
bedzie latwiej szukac.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 20:53:10

Temat: Re: Gliniane naczynie
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Atunia wrote:

> Wacek <w...@g...cjb.ihateunwantedmail.net> napisał(a):
>
>> Kiedyś slyszałem, że istnieją takie gliniane (chyba) naczynia (o ile się
>> nie mylę, to nazywają się naczyniami rzymskimi), które sprawiają, że
>> pieczone mięso, ryby itp. są soczyste. Czy ktoś wie o czym mówię i czy
>> rzeczywiście coś takiego istnieje. Jeśli tak, to czy da się kupić takie
>> naczynia w PL (najlepiej okolice Wrocławia).
>
> Sama nie sprawdzałam, też słyszałam że mięso przecudownego smaku z tego
> wychodzi i tylko jest problem z czyszczeniem... I prawdopodobnie to chodzi
> o coś podobnego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35959907 (tym
> razem tylko jedno znalazłam i to używane, ale szukałam bardzo pobieżnie.
> Swego czasu więcej tego na Allegro widziałam). Chętnie też przeczytam
> jakieś opinie użytkownika takiego naczynia :)

coś takiego u nas nazywa się Römertopf, czyli rzymski garnek. Piec w nim się
nie da, tylko dusić, ale wychodzi z tego naprawdę dobre mięso. Sam czegoś
takiego nie mam, bo mało kiedy bym potrzebował, a to straszna kolumbryna.
Rodzice mają i czasami coś w tym robią. W każdym razie po tej stronie Odry
i Nysy da się to łatwo kupić i nawet stosunkowo niedrogo
(kilkanaście-kilkadziesiąt EUR, zależy od jakości i firmy).

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-03 15:56:03

Temat: Re: Gliniane naczynie
Od: "Krzysztof" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> bedzie latwiej szukac.

>
Googlemu wpisac Romertopf a potem "grafika"
Pełno tego...
KK



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[reklama] Wirtalna Kuchnia Polska
masło jabłkowe
Awantura w domu czyli kolejność dań na Wigili
Kitchen Aid - pytanie do Magdy Basset
surowa ryba - co zamiast lososia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »