Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mam śliwki mirabelki

Grupy

Szukaj w grupach

 

mam śliwki mirabelki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-31 14:02:27

Temat: Re: mam oliwki mirabelki
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

"Winko" (zacier) a pozniej pyszna sliwowice.
pozdrawiam,

Slav

"kasiek" <k...@w...ps.pl> wrote in message
news:9k5vcn$26r$1@zeus.man.szczecin.pl...
> dooć duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-31 16:07:03

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: kasiek <k...@w...ps.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 31, 2001 1:04 PM
Subject: mam ?liwki mirabelki


> doœć duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
Agata Solon podawala swego czasu wielce intersujacy przepis na galaretke z
mirabelek (bede juz niedlugo wyprobowywac). Pozwole sobie zacytowac:
>Teściowa została napadnięta i dała mi przepis taki:
>Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
>używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
>proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
>należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i
>dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
>więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
>świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
>precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
>kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
>dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
>ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
>pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
>używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
>dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
>cytrynowy.

>Pozdrowienia
>Agata Solon, naturalna


No wlasnie. brzmi niezle, co ?
Herbatka


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 16:45:36

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: "kachna" <k...@w...ps.pl> szukaj wiadomości tego autora

niestety odpada - brak sokownika
kachna

Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:00e301c119da$de3896a0$0200a8c0@BeataMoryl...
>
> ----- Original Message -----
> From: kasiek <k...@w...ps.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Tuesday, July 31, 2001 1:04 PM
> Subject: mam ?liwki mirabelki
>
>
> > dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> > kachna
> Agata Solon podawala swego czasu wielce intersujacy przepis na galaretke z
> mirabelek (bede juz niedlugo wyprobowywac). Pozwole sobie zacytowac:
> >Teściowa została napadnięta i dała mi przepis taki:
> >Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
> >używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
> >proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z
cukrem
> >należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków
i
> >dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
> >więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
> >świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
> >precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2
cm
> >kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
> >dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym
imbirem
> >ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
> >pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
> >używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
> >dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
> >cytrynowy.
>
> >Pozdrowienia
> >Agata Solon, naturalna
>
>
> No wlasnie. brzmi niezle, co ?
> Herbatka
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-31 17:12:22

Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

Zdaje sie, ze Agata pisala tez o mozliwosci potraktowania tych mirabelek jak
konftury + te wszystkie wspaniale przyprawy - Agata - odezwij sie !
Herbatka
----- Original Message -----
From: kachna <k...@w...ps.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 31, 2001 6:45 PM
Subject: Re: mam ?liwki mirabelki


> niestety odpada - brak sokownika
> kachna
>
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-01 07:28:35

Temat: Re: Sliwki i jablka
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Bozena napisala:
(...)

> Dokladnie w ten sam sposob robimy jablka, tyle ze jablek nie trzeba
> przeierac, bo jak sa obrane ze skorki, to swietnie sie rozgotowuja. Do
> jablek czasami dodajemy oprocz minimum cukru troche cynamonu.

Nie daje nawet tego minimum cukru. Po pasteryzowaniu przechowują się
doskonale. Najlepsze są chyba antonówki.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wino
OT Noceleg, było:Re: Gdansk gdzie zaparkowac
chat :)
Spody do malych babeczek
letni deser

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »