| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-31 14:02:27
Temat: Re: mam oliwki mirabelki"Winko" (zacier) a pozniej pyszna sliwowice.
pozdrawiam,
Slav
"kasiek" <k...@w...ps.pl> wrote in message
news:9k5vcn$26r$1@zeus.man.szczecin.pl...
> dooć duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-31 16:07:03
Temat: Re: mam ?liwki mirabelki
----- Original Message -----
From: kasiek <k...@w...ps.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 31, 2001 1:04 PM
Subject: mam ?liwki mirabelki
> doć duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> kachna
Agata Solon podawala swego czasu wielce intersujacy przepis na galaretke z
mirabelek (bede juz niedlugo wyprobowywac). Pozwole sobie zacytowac:
>Teściowa została napadnięta i dała mi przepis taki:
>Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
>używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
>proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z cukrem
>należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i
>dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
>więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
>świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
>precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm
>kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
>dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym imbirem
>ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
>pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
>używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
>dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
>cytrynowy.
>Pozdrowienia
>Agata Solon, naturalna
No wlasnie. brzmi niezle, co ?
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 16:45:36
Temat: Re: mam ?liwki mirabelkiniestety odpada - brak sokownika
kachna
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:00e301c119da$de3896a0$0200a8c0@BeataMoryl...
>
> ----- Original Message -----
> From: kasiek <k...@w...ps.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Tuesday, July 31, 2001 1:04 PM
> Subject: mam ?liwki mirabelki
>
>
> > dość duzo, co z nich zrobić? oprócz kompotu...
> > kachna
> Agata Solon podawala swego czasu wielce intersujacy przepis na galaretke z
> mirabelek (bede juz niedlugo wyprobowywac). Pozwole sobie zacytowac:
> >Teściowa została napadnięta i dała mi przepis taki:
> >Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę
> >używając żel-fix'u dr'a Oetkera 2+1 dokładnie wg przepisu na opakowaniu,
> >proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru. Zanim dodasz żel-fix sok z
cukrem
> >należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków
i
> >dwiema szczyptami mielonego imbiru (mówiło się na to galaretka z imbirem,
> >więc nie miałam pojęcia o tych innych przyprawach). Można też użyć imbiru
> >świeżego. wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - trudno zdefiniować
> >precyzyjnie ale mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2
cm
> >kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości,
> >dopiero potem odprawiamy wszystkie obrzędy z żel-fixem. Ze świeżym
imbirem
> >ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu
> >pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej. Nie
> >używaj innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe
> >dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas
> >cytrynowy.
>
> >Pozdrowienia
> >Agata Solon, naturalna
>
>
> No wlasnie. brzmi niezle, co ?
> Herbatka
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-31 17:12:22
Temat: Re: mam ?liwki mirabelkiZdaje sie, ze Agata pisala tez o mozliwosci potraktowania tych mirabelek jak
konftury + te wszystkie wspaniale przyprawy - Agata - odezwij sie !
Herbatka
----- Original Message -----
From: kachna <k...@w...ps.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, July 31, 2001 6:45 PM
Subject: Re: mam ?liwki mirabelki
> niestety odpada - brak sokownika
> kachna
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 07:28:35
Temat: Re: Sliwki i jablkaBozena napisala:
(...)
> Dokladnie w ten sam sposob robimy jablka, tyle ze jablek nie trzeba
> przeierac, bo jak sa obrane ze skorki, to swietnie sie rozgotowuja. Do
> jablek czasami dodajemy oprocz minimum cukru troche cynamonu.
Nie daje nawet tego minimum cukru. Po pasteryzowaniu przechowują się
doskonale. Najlepsze są chyba antonówki.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |