« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-29 15:12:46
Temat: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?Witam,
Chciałabym w jakieś miąsko (schab, filet z kurczaka, ew.wołowinę)
zawinąć coś np; szparagi, śliwkę suszoną albo coś innego i to udusić,
tak aby zrobił się dobry sosik. Co proponujecie zrobić i jak?
Pozdrawiam
Asikk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-29 15:22:29
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?Zawiń w wołowinę kiszoną kapustę z grzybami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-29 16:00:08
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?Asikk napisał(a):
> Witam,
>
> Chciałabym w jakieś miąsko (schab, filet z kurczaka, ew.wołowinę)
> zawinąć coś np; szparagi, śliwkę suszoną albo coś innego i to udusić,
> tak aby zrobił się dobry sosik. Co proponujecie zrobić i jak?
W piersi z kurczaka, takiej solidnej, zrób kieszonkę i nadziej
podsmażonym szpinakiem, wybełtanym z surowym jajem. Do tego sos serowy.
U mnie to ostatnio hit!
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-29 18:48:40
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?
Użytkownik "Asikk" <asia.kopiczynska@USUN_TOinteria.pl> napisał w wiadomości
news:f3hfj4$mq2$1@news.interia.pl...
> Witam,
> Chciałabym w jakieś miąsko (schab, filet z kurczaka, ew.wołowinę) zawinąć
> coś np; szparagi, śliwkę suszoną albo coś innego i to udusić, tak aby
> zrobił się dobry sosik. Co proponujecie zrobić i jak?
> Pozdrawiam
> Asikk
Witka
Zrazy ze śliwkami
6 porcji
Składniki:
1 kg wołowiny (rostbefu)
200 g wędzonego boczku
200 g suszonych śliwek bez pestek (niezbyt wysuszonych)
2 cebule
4 łyżki oleju
200 g śmietany 24%
łyżka mąki pszennej
sól
papryka słodka mielona
pieprz czarny mielony
czosnek granulowany
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, rozbić tłuczkiem formując okrągłe
zrazy. Boczek pokroić w plastry. Mięso natrzeć od wewnętrznej strony: solą,
czosnkiem, pieprzem, papryką. Na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster boczku
i dwie suszone śliwki, zwinąć i spiąć wykałaczka. Na patelni rozgrzać olej,
zrazy (można oprószyć mąką) obsmażyć na ciemno-złoty kolor, przełożyć do
rondla, zalać szklanką wody, dodać pokrojoną w kostkę cebule. Dusić do
miękkości (ok. 2 godziny) na małym ogniu. Pod koniec duszenia doprawić wywar
do smaku papryką, solą, czosnkiem oraz pieprzem. Mąkę wymieszać ze śmietaną
i połączyć z wywarem. Podawać z kaszą gryczaną.
Mika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-29 19:15:07
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?W piękny wiosenny poranek dnia Tue, 29 May 2007 17:12:46 +0200, istota
zwiewna znana jako Asikk napisała:
> Witam,
>
> Chciałabym w jakieś miąsko (schab, filet z kurczaka, ew.wołowinę)
> zawinąć coś np; szparagi, śliwkę suszoną albo coś innego i to udusić,
> tak aby zrobił się dobry sosik. Co proponujecie zrobić i jak?
>
Filet z kurczaka rozbity cienko, a do środka feta z listkami śiweżej
bazylii, pociętymi na kawałki, spiąć wykałaczkami, podsmażyć na patelni
na oliwie lub oleju.
Sos najwspanialszy na świecie, aż potem szkoda nie wyjadać z patelni ;-)
Pozdrawiam,
Fel
--
/ Felinity / GG#5435158 http://felinity.jogger.pl \
//////////// toute la vie avec les fous :) \\\\\\\\\\
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-29 20:09:46
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?Asikk pisze:
> Chciałabym w jakieś miąsko
To "miąsko" to literówka, maniera, czy tak się teraz mawia w
nowoczesnych kręgach?
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-30 08:36:36
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?medea pisze:
> Asikk napisał(a):
>> Witam,
>>
>> Chciałabym w jakieś miąsko (schab, filet z kurczaka, ew.wołowinę)
>> zawinąć coś np; szparagi, śliwkę suszoną albo coś innego i to udusić,
>> tak aby zrobił się dobry sosik. Co proponujecie zrobić i jak?
>
> W piersi z kurczaka, takiej solidnej, zrób kieszonkę i nadziej
> podsmażonym szpinakiem, wybełtanym z surowym jajem. Do tego sos
> serowy. U mnie to ostatnio hit!
>
Potem to smażysz?
Nie wylatuje Ci ten szpinak?
Jak robisz sos serowy? (mi nigdy nie wychodzi jakiś bardzo smaczny?
Pozdrawiam
Asikk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-06-02 18:52:30
Temat: Re: miąsko duszone z czymś w środku, co radzicie?Asikk napisał(a):
> Potem to smażysz?
> Nie wylatuje Ci ten szpinak?
Nie wylatuje, spinam wykałaczkami.
Poza tym staram się dobrze odparować na patelni najpierw szpinak, tylko
nie można przesadzić, żeby go z rozumu nie wysmażyć ;-).
> Jak robisz sos serowy? (mi nigdy nie wychodzi jakiś bardzo smaczny?
Sos serowy robiłam na oko i to po raz pierwszy w życiu właśnie do tego
dania. Wzięłam trochę serka topionego śmietankowego Hochlandu, do tego
dodałam śmietany 18%, wrzuciłam trochę lazura, doprawiłam czosnkiem,
solą, białym pieprzem, zagotowałam to wszystko na patelni aż ładnie
zgęstniało i już.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |