Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mikrogołąbki :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

mikrogołąbki :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-30 10:35:33

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: "k0m0r" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja robiłam.

A rzucisz mi przepisem? :)
Z gory tx

pozdr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-30 16:10:12

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Ja robiłam.
> A rzucisz mi przepisem? :)
> Z gory tx
> pozdr

Już wstukuję: (1 filiżanka to ok. 220 ml)
1/2 kg mięsa mielonego
25 wiekszych liści winogron
1/2 filiżanki ryżu
1 drobno posiekana cebula
posiekana natka pietruszki
1/2 filiżanki masła
sól
pieprz
1 porcja kwaśnego białego sosu

Świeże liście winogron posolić, odstawić na 3 min i dobrze wycisnąć (jesli
mamy liście z puszki - ten etap pomijamy).
Mięso mielone wymieszać z zeszkloną cebulą, ugotowanym ryżem, natką
pietruszki, solą i pieprzem.
Na odciśnięte wcześniej liście winogronowe nakładamy łyżkę farszu i zawijamy
każdy tak, jak gołąbki.
Układamy je w rondlu, dodajemy masło i wodę tak, by je przykryła.
Obciążamy talerzem, żeby nie rozwinęły się podczas duszenia.
Dusimy około 40 minut na średnim ogniu.
Podajemy ciepłe polane białym sosem kwaśnym.

Sos:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 filiżanki wywaru mięsnego lub warzywnego
2 jajka
2 cytryny
sól

Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę.
Podsmażamy za złoty kolor.
Mieszając dodajemy wywar i sól.
Dusimy chwilę dopóki nie zgęstnieje.
Rondelek odstawiamy z ognia.
Białka jajek ubijamy na sztywno, dodając powolutku sok z dwóch cytryn
(uwaga, by piana się nie ścięła).
Dodajemy do sosu.

Źródło: Grecka kuchnia & wina Wyd. Toubi's

Pozdrawiam.
Barbara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-30 16:38:36

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: "k0m0r" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Już wstukuję:

Super! Jak tylko wypróbuję to dam znać jak wyszło. Dzięki!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 06:04:20

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: g...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

> No właśnie. Zachciało mi się gołąbków. Ponieważ nie mam dużego gara, w
> którym mogłabym sparzyć słusznej wielkości kapustę, postanowiłam poszukać
> takiej, która wejdzie do garnka, który mam na stanie. A garnek jest mały.
> Kruszyna

Na przyszłość polecam jako "zawijkę" do gołąbków kapustę włoską lub pekińską.
Parzy się pojedyncze liście (nie maproblemu z odrywaniem kolejnych), a i smak
zdecydowanie inny (ja wolę).
Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 22:15:40

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett, sącząc kawkę, wyklepał:

> Kruszyzna wrote:
>> No właśnie. Zachciało mi się gołąbków. Ponieważ nie mam dużego gara, w
>> którym mogłabym sparzyć słusznej wielkości kapustę, postanowiłam poszukać
>> takiej, która wejdzie do garnka, który mam na stanie. A garnek jest mały.
>
> A mikrofalowke masz? bo jesli tak, to nastepnym razem wsadz te kapuste
> do woreczka plastikowego, zawin w supel i umiesc w mikrofalowce na 6
> minut. Zostaw na pare minut, potem odpakuj i obierz liscie. Jesli jakies
> zostana surowe, to z powrotem do mikrofali.
> Magdalena Bassett

Ni mom niestety :( Czyli mikrofalówka pomieści większą kapustę niż mój
garnek ? :)

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 22:19:21

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Maciek, sącząc kawkę, wyklepał:


> Szkoda farszu na brukselke, lepiej w sezonie sprobowac w kiszonych
> lisciach winogron, polecam :)
>
Skąd ja Ci wezmę kiszone liście winogron?? :)
W sumie zrobiłam tak, że zużyłam kiszoną kapustę, którą miałam, dokroiłam
to, co zostało z "żywej", dodałam jakieś boskie indycze, jakiś kawałek
kiełbasy, przyprawiłam i wyszło coś, co z grubsza przypominało bigos. A, i
grzyby suszone znalazłam, też dodałam. Te grzyby w sumie przesądziły
sprawę. Niezłe to nawet było.

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 22:20:28

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik g...@b...pl, sącząc kawkę, wyklepał:


> Na przyszłość polecam jako "zawijkę" do gołąbków kapustę włoską lub
> pekińską. Parzy się pojedyncze liście (nie maproblemu z odrywaniem
> kolejnych), a i smak zdecydowanie inny (ja wolę).
> Gośka
>
O, to ciekawe. A ta pekińska nie łamie Ci się przy zwijaniu gołębi? Bo taka
grubawa ona...

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-31 23:51:13

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 31 Jan 2005 23:19:21 +0100, Kruszyzna napisał(a):

> Użytkownik Maciek, sącząc kawkę, wyklepał:

Herbate :)

> Skąd ja Ci wezmę kiszone liście winogron?? :)

Sie bierze i sie kisi :) Mniej wiecej tak jak i kapuche.

> W sumie zrobiłam tak, że zużyłam kiszoną kapustę, którą miałam, dokroiłam
> to, co zostało z "żywej", dodałam jakieś boskie indycze, jakiś kawałek
> kiełbasy, przyprawiłam i wyszło coś, co z grubsza przypominało bigos. A, i
> grzyby suszone znalazłam, też dodałam. Te grzyby w sumie przesądziły
> sprawę. Niezłe to nawet było.

No i tez pieknie. Ha, przypomnialas mi o bigosie - za oknem mroz, na
balkonie snieg, chyba sie skusze.

--
pozdrawiam

Maciek
"Invent something idiot-proof, and they will invent a better idiot"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-01 05:44:58

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: g...@b...pl szukaj wiadomości tego autora

> O, to ciekawe. A ta pekińska nie łamie Ci się przy zwijaniu gołębi? Bo taka
> grubawa ona...
>
> Krusz.

Na początek (żebyś się przekonała, co ona warta na goąco), zrób ją a'la
kalafior - tak, jak się podaje włoską. Tylko pamiętaj, że jest o wiele
delikatniejsza i gotuje sie krócej. To Ci da pogląd jaka jest.
Smacznego - Gośka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-02-01 07:59:01

Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: Kruszyzna <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik g...@b...pl, sącząc kawkę, wyklepał:

> Na początek (żebyś się przekonała, co ona warta na goąco), zrób ją a'la
> kalafior - tak, jak się podaje włoską. Tylko pamiętaj, że jest o wiele
> delikatniejsza i gotuje sie krócej. To Ci da pogląd jaka jest.
> Smacznego - Gośka
>
Holender, zachęciłaś mnie :)

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[szukam] tagiatelle z sosem gorgonzola, szynka i pieczarkami
Kolacja ze skutecznym finałem
troche NTG, ale moze pomozecie..?
zupa czosnkowa i cebulowa
przepis na sen karaibów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »