Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.icp.pl!not-for-mail
From: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mikrogołąbki :)
Date: Sun, 30 Jan 2005 17:10:12 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 50
Message-ID: <ctj0t2$3gr$1@opal.icpnet.pl>
References: <ctg8ru$43c$1@inews.gazeta.pl> <ctga6v$pri$1@mamut1.aster.pl>
<ctgrcr$b3e$1@opal.icpnet.pl> <ctid9k$qt6$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1107101411 3611 62.21.123.212 (30 Jan 2005 16:10:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Jan 2005 16:10:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:229732
Ukryj nagłówki
>> Ja robiłam.
> A rzucisz mi przepisem? :)
> Z gory tx
> pozdr
Już wstukuję: (1 filiżanka to ok. 220 ml)
1/2 kg mięsa mielonego
25 wiekszych liści winogron
1/2 filiżanki ryżu
1 drobno posiekana cebula
posiekana natka pietruszki
1/2 filiżanki masła
sól
pieprz
1 porcja kwaśnego białego sosu
Świeże liście winogron posolić, odstawić na 3 min i dobrze wycisnąć (jesli
mamy liście z puszki - ten etap pomijamy).
Mięso mielone wymieszać z zeszkloną cebulą, ugotowanym ryżem, natką
pietruszki, solą i pieprzem.
Na odciśnięte wcześniej liście winogronowe nakładamy łyżkę farszu i zawijamy
każdy tak, jak gołąbki.
Układamy je w rondlu, dodajemy masło i wodę tak, by je przykryła.
Obciążamy talerzem, żeby nie rozwinęły się podczas duszenia.
Dusimy około 40 minut na średnim ogniu.
Podajemy ciepłe polane białym sosem kwaśnym.
Sos:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 filiżanki wywaru mięsnego lub warzywnego
2 jajka
2 cytryny
sól
Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę.
Podsmażamy za złoty kolor.
Mieszając dodajemy wywar i sól.
Dusimy chwilę dopóki nie zgęstnieje.
Rondelek odstawiamy z ognia.
Białka jajek ubijamy na sztywno, dodając powolutku sok z dwóch cytryn
(uwaga, by piana się nie ścięła).
Dodajemy do sosu.
Źródło: Grecka kuchnia & wina Wyd. Toubi's
Pozdrawiam.
Barbara.
|