Data: 2005-01-30 16:10:12
Temat: Re: mikrogołąbki :)
Od: "Barbara \(Basiek\)" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Ja robiłam.
> A rzucisz mi przepisem? :)
> Z gory tx
> pozdr
Już wstukuję: (1 filiżanka to ok. 220 ml)
1/2 kg mięsa mielonego
25 wiekszych liści winogron
1/2 filiżanki ryżu
1 drobno posiekana cebula
posiekana natka pietruszki
1/2 filiżanki masła
sól
pieprz
1 porcja kwaśnego białego sosu
Świeże liście winogron posolić, odstawić na 3 min i dobrze wycisnąć (jesli
mamy liście z puszki - ten etap pomijamy).
Mięso mielone wymieszać z zeszkloną cebulą, ugotowanym ryżem, natką
pietruszki, solą i pieprzem.
Na odciśnięte wcześniej liście winogronowe nakładamy łyżkę farszu i zawijamy
każdy tak, jak gołąbki.
Układamy je w rondlu, dodajemy masło i wodę tak, by je przykryła.
Obciążamy talerzem, żeby nie rozwinęły się podczas duszenia.
Dusimy około 40 minut na średnim ogniu.
Podajemy ciepłe polane białym sosem kwaśnym.
Sos:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
3 filiżanki wywaru mięsnego lub warzywnego
2 jajka
2 cytryny
sól
Masło rozgrzewamy w rondlu, dodajemy mąkę.
Podsmażamy za złoty kolor.
Mieszając dodajemy wywar i sól.
Dusimy chwilę dopóki nie zgęstnieje.
Rondelek odstawiamy z ognia.
Białka jajek ubijamy na sztywno, dodając powolutku sok z dwóch cytryn
(uwaga, by piana się nie ścięła).
Dodajemy do sosu.
Źródło: Grecka kuchnia & wina Wyd. Toubi's
Pozdrawiam.
Barbara.
|