| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-22 03:18:16
Temat: Re: minced clams
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
news:1ee3zkf.2dhovaqwucg1N%wlos@tele.com.pl...
> f. <f...@p...net> wrote:
>
> > Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wrote in message
> > news:1ee2azu.t9o4py7lycdmN%wlos@tele.com.pl...
> > > laute <l...@i...pl> wrote:
> > >
> > > > Dostalam niedawno 2 puszki osmiornic "minced clams in clam juice",
prod.
> > > > Snow's, USA.
> > > > Chcialabym je jakos skonsumowac, ale z czym???
> > > > Moze moglabym liczyc na pomoc grupowiczow zza wielkiej wody?
> > > > Aha, mam jeszcze ze dwie puszki samego sosu z osmiornic (clam
juice).
> > > >
> > > Oczywiscie wszyscy tu uwazaja, ze nieznam angielskiego, ale wydaje mi
> > > sie, ze clam to malza. Osmiornica to octopus.
> > >
> > > Clam juice pija sie na kaca.
> > >
> > > Wladyslaw
> > Ja uzywalem clam juice ( minced clams tez ) do zrobienia clam chowder,
> > smacznej zupki.... ale widac co kraj to obyczaj...
>
> Oczywiscie, clam juice raczej w Polsce nie jest znany. To Amerykanie
> pija go na kaca. Clam chowder tez doskonale temu sluzy.
>
> Oto taki przepis na zupke antykacowa z ksiazki D.E. Outerbridge " The
> Hangover Handbook":
>
> Bulion clamato
>
> 1/4 litra soku pomidorowego
> 1/4 litra soku z malzy
> sok z cytryny
> kilka listkow swiezej bazylii
> sol, pieprz
>
> Wymieszac w rondlu, podgrzac. Mozna dodac kwasnej smietany.
>
> Ciekawe do czego sluzyla mieszanka clam juice i soku pomidorowego, ktora
> kiedys przypadkowo kuoilem w kraju. ;-) Skadinad bardzo smaczna.
>
> I jeszcze:
>
> Boston clam chowder
>
> 4 szklanki malz z puszki
> 45 dkg boczkupokrajanego w kostke
> 3 male cebule posiekane
> 3 szklanki obranych i pokrajanych ziemniakow
> 3 szklanki mleka
>
> Boczek podsmazyc z cebula. Dodac ziemniaki, zalac 3/4 szklanki wrzatku,
> gotowac ok. 15 min. Malze zagotowac z mlekiem, zmieszac z zupa.
> Popieprzyc do smaku. Zagotowac.
>
> Jest jeszcze Manhattan clam chowder -- ostro przyprawiany, ale moze ktos
> inny to wklepie.
>
> Wladyslaw
We wszystkich oryginalnych przepisach nie spotkalem sie z uzywaniem boczku
do clam chowder a salt pork, jest to taka nasolona , przerosnieta slonina.
Takze prawie pol kilo boczku na 4 szklanki malz to chyba lekka przesada....
Bedziesz mial Boczek Chowder a nie Clam Chowder.
Manhattan Clam Chowder
1/4 funta salt pork ( czyli troche wiecej niz 10 dkg)
2 duze posiekane cebule
1 marchewka pokrojona w kostke
1 szklanka posiekanego selera naciowego
1 pokrojona w kostke zielona papryka
2 szklanki posiekanych pomidorow pomidorow
4 szklanki wody
tymianek
sol
pieprz
2 tuziny duzych malz, posiekanych na kawaleczki
Zarumienic posiekana slonine , wyrzucic skwarki. Podsmazyc na tluszczu
cebule, papryke,seler, marchewke. Dodac pomidory . Poddusic. Dodac wode i
przyprawy. Gotowac 10 minut. Dodac malze razem z sokiem ktore puscily i
pomalu gotowac az do miekkosci. Tyle ksiazka " Culinary Arts Institute
Encyclopedic Cookbook ". Jest tylko jedno pytanie...ile to bedzie dwa tuziny
malzy w przeliczeniu na puszki....
Pozdrawiam
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-22 05:47:03
Temat: Re: minced clamsf. <f...@p...net> wrote:
> > Jest jeszcze Manhattan clam chowder -- ostro przyprawiany, ale moze ktos
> > inny to wklepie.
> >
> > Wladyslaw
> We wszystkich oryginalnych przepisach nie spotkalem sie z uzywaniem boczku
> do clam chowder a salt pork, jest to taka nasolona , przerosnieta slonina.
> Takze prawie pol kilo boczku na 4 szklanki malz to chyba lekka przesada....
> Bedziesz mial Boczek Chowder a nie Clam Chowder.
Zapewnee maszn racje. Moje ksiazki z amerykanskimi przepisami, nie sa
bardzo dobre.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-22 20:19:25
Temat: Re: minced clams/CHOWDERSwietna okazja na podanie przepisu na "bialy" clam chowder w odroznieniu
od czerwonego, na ktory Feliks podal przepis ponizej. Bialy (New
England) clam chowder jest bazowany na mleku i smietance, czerwony (New
York) clam chowder jest z pomidorami. W Grand Central Station w
Manhattanie, w podziemiach, jest Oyster Bar, najlepsza restauracja
ostrygowa w kraju. Tam podaja bialy i czerwony. Tu podam przepis na
bialy chowder, ktory najblizej mi smakowal do ich chowder (ja zwykle
robie polowe tej porcji:
Skladniki:
1/2 szklanki sklarowanego masla
1 zabek czosnku, posiekany
1 srednia cebula, drobno pokrojona
1 galazka selera, posiekana
1/2 lyzeczki mielonego bialego pieprzu
1 lisc laurowy
1/4 lyzeczki tymianku
1/2 szklanki maki
800 ml soku z malz (clam juice)
1 + 1/2 szklanki mleka
1 + 1/2 szklanki smietanki
1 duzy ziemniak, pokrojony w drobna kostke, jak marchew
1 lyzeczka soli
250 gr posiekanych malz z puszki (clams), zwazone po odlaniu soku
W duzej, glebokiej patelni podsmazyc czosnek, az zmatowieje, dodac
cebule, seler i przyprawy, zeszklic. Dodac make. Dusic na malym ogniu,
mieszajac, zeby nie zbrazowialy. Powoli dodac sok z malz i mleko,
mieszajac, zeby sie nie robily kluchy. Dusic 10 minut. Dodac ziemniaki,
dusic 20 minut, albo az ziemniaki beda miekkie, ale nie rozpadajace sie.
Dodac smietanke i posiekane malze, dusic na najmniejszym ogniu 2 minuty.
Podac z krakersami lub chlebem. Zupa powinna byc bardzo gesta, jednak
jesli jest za gesta, mozna rozcienczyc mlekiem.
> Manhattan Clam Chowder
> 1/4 funta salt pork ( czyli troche wiecej niz 10 dkg)
> 2 duze posiekane cebule
> 1 marchewka pokrojona w kostke
> 1 szklanka posiekanego selera naciowego
> 1 pokrojona w kostke zielona papryka
> 2 szklanki posiekanych pomidorow pomidorow
> 4 szklanki wody
> tymianek
> sol
> pieprz
> 2 tuziny duzych malz, posiekanych na kawaleczki
> Zarumienic posiekana slonine , wyrzucic skwarki. Podsmazyc na tluszczu
> cebule, papryke,seler, marchewke. Dodac pomidory . Poddusic. Dodac wode i
> przyprawy. Gotowac 10 minut. Dodac malze razem z sokiem ktore puscily i
> pomalu gotowac az do miekkosci. Tyle ksiazka " Culinary Arts Institute
> Encyclopedic Cookbook ". Jest tylko jedno pytanie...ile to bedzie dwa tuziny
> malzy w przeliczeniu na puszki....
> Pozdrawiam
> F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |