Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
ws1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.qc.ca!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel
.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: minced clams/CHOWDER
References: <3...@i...pl> <1ee2azu.t9o4py7lycdmN%wlos@tele.com.pl>
<8l8jgq$33ua$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
<1ee3zkf.2dhovaqwucg1N%wlos@tele.com.pl>
<8lb7c2$1rio$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 56
Date: Sat, 22 Jul 2000 13:19:25 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.237.186
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 964296975 207.71.237.186 (Sat, 22 Jul 2000 13:16:15 PDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Jul 2000 13:16:15 PDT
X-Received-Date: Sat, 22 Jul 2000 13:16:15 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31632
Ukryj nagłówki
Swietna okazja na podanie przepisu na "bialy" clam chowder w odroznieniu
od czerwonego, na ktory Feliks podal przepis ponizej. Bialy (New
England) clam chowder jest bazowany na mleku i smietance, czerwony (New
York) clam chowder jest z pomidorami. W Grand Central Station w
Manhattanie, w podziemiach, jest Oyster Bar, najlepsza restauracja
ostrygowa w kraju. Tam podaja bialy i czerwony. Tu podam przepis na
bialy chowder, ktory najblizej mi smakowal do ich chowder (ja zwykle
robie polowe tej porcji:
Skladniki:
1/2 szklanki sklarowanego masla
1 zabek czosnku, posiekany
1 srednia cebula, drobno pokrojona
1 galazka selera, posiekana
1/2 lyzeczki mielonego bialego pieprzu
1 lisc laurowy
1/4 lyzeczki tymianku
1/2 szklanki maki
800 ml soku z malz (clam juice)
1 + 1/2 szklanki mleka
1 + 1/2 szklanki smietanki
1 duzy ziemniak, pokrojony w drobna kostke, jak marchew
1 lyzeczka soli
250 gr posiekanych malz z puszki (clams), zwazone po odlaniu soku
W duzej, glebokiej patelni podsmazyc czosnek, az zmatowieje, dodac
cebule, seler i przyprawy, zeszklic. Dodac make. Dusic na malym ogniu,
mieszajac, zeby nie zbrazowialy. Powoli dodac sok z malz i mleko,
mieszajac, zeby sie nie robily kluchy. Dusic 10 minut. Dodac ziemniaki,
dusic 20 minut, albo az ziemniaki beda miekkie, ale nie rozpadajace sie.
Dodac smietanke i posiekane malze, dusic na najmniejszym ogniu 2 minuty.
Podac z krakersami lub chlebem. Zupa powinna byc bardzo gesta, jednak
jesli jest za gesta, mozna rozcienczyc mlekiem.
> Manhattan Clam Chowder
> 1/4 funta salt pork ( czyli troche wiecej niz 10 dkg)
> 2 duze posiekane cebule
> 1 marchewka pokrojona w kostke
> 1 szklanka posiekanego selera naciowego
> 1 pokrojona w kostke zielona papryka
> 2 szklanki posiekanych pomidorow pomidorow
> 4 szklanki wody
> tymianek
> sol
> pieprz
> 2 tuziny duzych malz, posiekanych na kawaleczki
> Zarumienic posiekana slonine , wyrzucic skwarki. Podsmazyc na tluszczu
> cebule, papryke,seler, marchewke. Dodac pomidory . Poddusic. Dodac wode i
> przyprawy. Gotowac 10 minut. Dodac malze razem z sokiem ktore puscily i
> pomalu gotowac az do miekkosci. Tyle ksiazka " Culinary Arts Institute
> Encyclopedic Cookbook ". Jest tylko jedno pytanie...ile to bedzie dwa tuziny
> malzy w przeliczeniu na puszki....
> Pozdrawiam
> F.
|