Data: 2000-07-22 20:19:25
Temat: Re: minced clams/CHOWDER
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Swietna okazja na podanie przepisu na "bialy" clam chowder w odroznieniu
od czerwonego, na ktory Feliks podal przepis ponizej. Bialy (New
England) clam chowder jest bazowany na mleku i smietance, czerwony (New
York) clam chowder jest z pomidorami. W Grand Central Station w
Manhattanie, w podziemiach, jest Oyster Bar, najlepsza restauracja
ostrygowa w kraju. Tam podaja bialy i czerwony. Tu podam przepis na
bialy chowder, ktory najblizej mi smakowal do ich chowder (ja zwykle
robie polowe tej porcji:
Skladniki:
1/2 szklanki sklarowanego masla
1 zabek czosnku, posiekany
1 srednia cebula, drobno pokrojona
1 galazka selera, posiekana
1/2 lyzeczki mielonego bialego pieprzu
1 lisc laurowy
1/4 lyzeczki tymianku
1/2 szklanki maki
800 ml soku z malz (clam juice)
1 + 1/2 szklanki mleka
1 + 1/2 szklanki smietanki
1 duzy ziemniak, pokrojony w drobna kostke, jak marchew
1 lyzeczka soli
250 gr posiekanych malz z puszki (clams), zwazone po odlaniu soku
W duzej, glebokiej patelni podsmazyc czosnek, az zmatowieje, dodac
cebule, seler i przyprawy, zeszklic. Dodac make. Dusic na malym ogniu,
mieszajac, zeby nie zbrazowialy. Powoli dodac sok z malz i mleko,
mieszajac, zeby sie nie robily kluchy. Dusic 10 minut. Dodac ziemniaki,
dusic 20 minut, albo az ziemniaki beda miekkie, ale nie rozpadajace sie.
Dodac smietanke i posiekane malze, dusic na najmniejszym ogniu 2 minuty.
Podac z krakersami lub chlebem. Zupa powinna byc bardzo gesta, jednak
jesli jest za gesta, mozna rozcienczyc mlekiem.
> Manhattan Clam Chowder
> 1/4 funta salt pork ( czyli troche wiecej niz 10 dkg)
> 2 duze posiekane cebule
> 1 marchewka pokrojona w kostke
> 1 szklanka posiekanego selera naciowego
> 1 pokrojona w kostke zielona papryka
> 2 szklanki posiekanych pomidorow pomidorow
> 4 szklanki wody
> tymianek
> sol
> pieprz
> 2 tuziny duzych malz, posiekanych na kawaleczki
> Zarumienic posiekana slonine , wyrzucic skwarki. Podsmazyc na tluszczu
> cebule, papryke,seler, marchewke. Dodac pomidory . Poddusic. Dodac wode i
> przyprawy. Gotowac 10 minut. Dodac malze razem z sokiem ktore puscily i
> pomalu gotowac az do miekkosci. Tyle ksiazka " Culinary Arts Institute
> Encyclopedic Cookbook ". Jest tylko jedno pytanie...ile to bedzie dwa tuziny
> malzy w przeliczeniu na puszki....
> Pozdrawiam
> F.
|