Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia moja ulubiona tarta

Grupy

Szukaj w grupach

 

moja ulubiona tarta

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-07 20:00:48

Temat: moja ulubiona tarta
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

Tarta cytrynowo-migdalowa

Wpisuje moj ulubiony przepis na tarte w nadziei, ze jeszcze kogos uszczesliwi.
Na ciasto bierzemy 20dkg maki, 3 lyzki cukru, 10 dkg masla, szczypte soli,
wode. Wyrabiamy ciasto kruche (make, cukier, sol siekajmy z zimnym maselkiem
dodajac w razie potrzeby troche wody), nie meczyc go za dlugo, bo jak wiadomo,
maslo sie rozgrzeje i wyjdzie nieciekawa bryja przyklejajaca sie do rak. Ciasto
chlodzimy w lodowce przez godzine albo wiecej. Rozwalkowujemy je na okragly
placek, wykladamy nim blache do tarty wysmarowana maslem, robimy dziurki
widelcem. Osobiscie wstawiam jeszcze raz tak przygotowane ciasto do lodowki do
ponownego schlodzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Podpiekamy ciasto na bialo (10-15 min). Na ciasto dobrze jest wysypac fasolke
albo ciecierzyce &#8211; w czasie podpiekania nie rosna bable. A nawet jak urosna to
trzeba po wyciagnieciu ciasta z piekarnika dziabnac je jeszcze raz widelcem,
wtedy opadnie.
Teraz &#8222;wierzch&#8221;. Potrzeba nam 10 dkg migdalow sproszkowanych (mozna
samemu
zmielic, wtedy sa jeszcze lepsze), 20 dkg cukru, dwie piekne niepryskane
cytryny, 4 jaja, jakies 7-8 dkg masla, cukier puder. Cytrynom obcieramy skorke
na tartce, nastepnie wyciskamy z nich sok. Rozpuszczamy maslo. W misce mieszamy
w kolejnosci migdaly, cukier, starta skorke i sok cytrynowy, rozpuszczone i
lekko przechlodzone maslo oraz jaja. Po wymieszaniu wylewamy mase na ciasto
wyrownujac powierzchnie. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu
tarte pozostawiamy do przechlodzenia. Przed zjedzeniem posypujemy szczodrze
cukrem pudrem.
Smak ma wspanialy, mocno cytrynowy, nie za slodki, po prostu super.

Zycze udanych wypiekow i smacznego
Kalina


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-07 21:04:50

Temat: Re: moja ulubiona tarta
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Czesc !
Ja zazwyczaj nie zabieram glosow w sprawach cukrowo-slodkich, ale tutaj :
chapeau !

(czyli : chyle czola...)

pozdrawiam

Ewa N.

--
Niesz !
<n...@m...ch> a écrit dans le message :
0...@n...onet.pl...
> Tarta cytrynowo-migdalowa
> ciachciach ciasteczko



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki ser do fondue?
muszle apostoła
jeszcz jeden piernik (wkupne)
Piernik bez miodu - szczególnie dla Wkn
Jaki program do przepisow?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »