Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nalesnikowe know-how

Grupy

Szukaj w grupach

 

nalesnikowe know-how

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-08-13 21:39:03

Temat: nalesnikowe know-how
Od: k...@k...net (Katarzyna Kulpa) szukaj wiadomości tego autora

bardzo prosze o zaprezentowanie przepisu na nalesniki dla opornych :)

zawsze cos wychodzilo mi nie tak... a to ciasto za rzadkie, a to za geste, a
to za cienkie, a to za grube :( a nabralam niesamowitej ochoty na zwykle
nalesniki z dzemem, popijane herbata...

kasica oporna
p.s. do bywalcow hihota: zapasy w szafie mi sie skonczyly :)
--
k...@k...net
nuuuuuurse! nuuuuuurse!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-08-17 12:32:14

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: "Agnieszka" <A...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Katarzyna Kulpa <k...@k...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@o...slodki.domek...
> bardzo prosze o zaprezentowanie przepisu na nalesniki dla opornych :)
>
> zawsze cos wychodzilo mi nie tak... a to ciasto za rzadkie, a to za geste,
a
> to za cienkie, a to za grube :( a nabralam niesamowitej ochoty na zwykle
> nalesniki z dzemem, popijane herbata...
>
> kasica oporna
> p.s. do bywalcow hihota: zapasy w szafie mi sie skonczyly :)
> --
Proszę bardzo, dałam ten przepis moim dzieciom, gdy pierwszy raz
samodzielnie wyjeżdżały na wakacje i podobno się sprawdził:
Należy przyjąć, że z jednego jaja wychodzi 4-5 naleśników (zależy jaką masz
patelkę).
Na jedno jajo bierzemy 4 czubate łyżki mąki, szczyptę soli, pół łyżeczki
oleju oraz wodę pół na pół z mlekiem w ilości takiej, aby ciasto miało
gęstość śmietany (tzn., łatwo się rozlewało). Wszystko razem miksujemy i
można smażyć - na dobrze rozgrzanej patelce posmarowanej niewielką ilością
tłuszczu. Pozdrawiam - A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-22 13:27:31

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Katarzyna Kulpa <k...@k...net> wstukal(a) pracowicie:
> bardzo prosze o zaprezentowanie przepisu na nalesniki dla opornych :)

> zawsze cos wychodzilo mi nie tak... a to ciasto za rzadkie, a to za geste, a
> to za cienkie, a to za grube :( a nabralam niesamowitej ochoty na zwykle
> nalesniki z dzemem, popijane herbata...

kasico, zrób to tak:
dwie szklanki mąki, szklanka wody, szklanka i pół mleka (im więcej, tym
delikatniejsze; ale jak przesadzisz, to ci się rozwalą), dwa jajka
zmiksować dokładnie, posolić z lekka
płaską patelnię teflonową wysmarować olejem (ma go być mało; tyle tylko,
żeby była cienka warstewka) i _bardzo dobrze rozgrzać_, ale nie paląc oleju.
wlać naleśnik jak najcieńszą warstwą, pokręcić delikatnie patelnią, żeby
rozlać go na całej powierzchni (ale szybko, bo się błyskawicznie ścina)
jak się zetnie (po jakiejś minucie - półtorej) - czyli jak zaczną odchodzić
boki naleśnika od patelni, a naleśnik się cokolwiek wysuszy, należy podjąć
próbę pomiąchania patelnią, żeby oderwać naleśnik od dna (przód-tył,
lewo-prawo, góra-dół).
jak się zacznie suwać, poczekać jeszcze chwilę (zależnie od tego, jak mocno
przysmażone lubisz) i
a) podrzucić i przewrócić na drugą stronę
lub
b) cienką drewnianą łopatką przewrócić.
(ja wolę a), bo jeśli się uda, to naleśnik będzie nienaruszony, ale to
trzeba przećwiczyć)
na drugiej stronie krótko jeszcze potrzymać i już
zrzucić naleśnik na odwrócony talerz
po usmażeniu żądanej ilości wziąć naleśnik nałożyć na środek stafów i złożyć
z dwóch stron po czym zwinąć w krokieta albo też złożyć na cztery w kopertę
albo whatever i do szafy
powtarzać do {no more naleśnikas} or {szafa overflow}

powodzenia

głodny goldie
--
___/___ : I Żyj tak, by twym bliźnim zrobiło się nudno, I
< 102 >======= I gdy umrzesz. I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Julian Tuwim)_I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-22 16:09:38

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z 22 Aug 2000 13:27:31 GMT autorstwa Antoni Goldstein
(a...@z...mimuw.edu.pl):
: na drugiej stronie krótko jeszcze potrzymać i już
: zrzucić naleśnik na odwrócony talerz

Pytanie... czemu odwrocony talerz? Ja zawsze nalesniki klade na kupie
na zwyklym plaskim talerzu, ale lezy od po ludzku, nie jest nijak
odwrocony...

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-22 19:34:34

Temat: Odp: nalesnikowe know-how
Od: "Ewa Hełpa" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8ntv43$vba$...@d...mimuw.edu.pl...
> > bardzo prosze o zaprezentowanie przepisu na nalesniki dla opornych :)
(...)
> kasico, zrób to tak:
> dwie szklanki mąki, szklanka wody, szklanka i pół mleka (im więcej, tym
> delikatniejsze; ale jak przesadzisz, to ci się rozwalą), dwa jajka
> zmiksować dokładnie, posolić z lekka

Witam :-)

Naleśniki wychodzą też bez jajek. Robię to tak...
Ciasto: pół wody, pół mleka. Mąka razowa, pszenna, kukurydziana po trochu.
1/3 kostki drożdży rozdrabniam, posypuję cukrem, zalewam połową kubka
ciepłego mleka i czekam, aż urośnie. Dodaję wyrośnięte drożdże do ciasta.
Troszkę solę, troszkę 'cukrzę' i dodaję nieco oliwy. Ciasto powinno być
takie wolnolejące się. Nie odstawiałam nigdy ciasta, ale może zacznę :-)

Bardzo lubię do ciasta dodawać mnóstwo cynamonu i rodzynki, wcześniej
zamoczone w gorącej wodzie. Potem gotowe naleśniczki polewam syropem z
trzciny cukrowej i jem. Pachną i smakują wtedy piernikiem... :-) Mniam,
mniam.

Syrop trzcinowy nie jest niezbędny. Dobre są też takie naleśniki z serem.

Ciasto to smaży się bardzo łatwo. A dzięki drożdżom w naleśnikach robią się
takie malutkie dziurki...

(...)
> powodzenia

Również życzę :-)

Pozdrawiam,
Ewa
--
Puszatkowo http://www.polskavege.ircx.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-22 21:38:04

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Tue, 22 Aug 2000 21:34:34 +0200 autorstwa Ewa Hełpa
(e...@p...onet.pl):
: Bardzo lubię do ciasta dodawać mnóstwo cynamonu i rodzynki, wcześniej
: zamoczone w gorącej wodzie. Potem gotowe naleśniczki polewam syropem z
: trzciny cukrowej i jem. Pachną i smakują wtedy piernikiem... :-) Mniam,
: mniam.

Wlasnie mnie przekonalas, ze warto drukowac przepisy stad i
kolekcjonowac ;)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-23 07:08:55

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: "wojmat" <w...@g...NOSPAM.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ewa Hełpa <e...@p...onet.pl> w wiadomości
39a2d5a4$...@s...net.pl napisał/a:
(...)
> Naleśniki wychodzą też bez jajek. Robię to tak...
(...)

ev, mniam! szczególnie wersja "piernikowa" :-P , trochę zmodyfikuję i
chyba zrobię niedługo.

wojmat
--
-------------------- :-P ------------------------
http://PuszKKKa.spinacz.pl
Puszatkowa Książka Kucharska Kazały(R)
BAZA WEGETARIAŃSKICH PRZEPISÓW Z WYSZUKIWARKĄ
znajdź coś smacznego albo dodaj przepis od siebie
-------------------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-23 07:43:47

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: "qbes" <q...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Antoni Goldstein

> dwie szklanki mąki, szklanka wody, szklanka i pół mleka (im więcej, tym
(..)
> albo whatever i do szafy
> powtarzać do {no more naleśnikas} or {szafa overflow}

witam
lubie gotowac wiec pewnie sie podlącze do grupki na jakis czas.
ale nie o tym ...

probowaliscie kiedys do nalesnikow dolac zamiast zwyklej wody
gazowaną - pycha (sa o wiele lzejsze) zwłaszcza kiedy sa z wkladką warzywną

zamiast wady gazowanej proponuje takze piwo - bomba!

*qbes*
<><><>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-24 18:19:52

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

qbes <q...@p...onet.pl> wrote:

> Użytkownik Antoni Goldstein
>
> > dwie szklanki mąki, szklanka wody, szklanka i pó" mleka (im więcej, tym
> (..)
> > albo whatever i do szafy
> > powtarzać do {no more naleśnikas} or {szafa overflow}
>
> witam
> lubie gotowac wiec pewnie sie podlącze do grupki na jakis czas.
> ale nie o tym ...
>
> probowaliscie kiedys do nalesnikow dolac zamiast zwyklej wody
> gazowaną - pycha (sa o wiele lzejsze) zw"aszcza kiedy sa z wkladką warzywną
>
> zamiast wady gazowanej proponuje takze piwo - bomba!
>
Ameryki nie odkryles.

Wladyslaw

--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-08-28 04:48:35

Temat: Re: nalesnikowe know-how
Od: "f." <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Grzegorz Janoszka <g...@o...pl> wrote in message
news:slrn8q59l3.77t.grzesjan@plus.adm.onet.pl...
> Nawiązując do postu z 22 Aug 2000 13:27:31 GMT autorstwa Antoni Goldstein
(a...@z...mimuw.edu.pl):
> : na drugiej stronie krótko jeszcze potrzymać i już
> : zrzucić naleśnik na odwrócony talerz
>
> Pytanie... czemu odwrocony talerz? Ja zawsze nalesniki klade na kupie
> na zwyklym plaskim talerzu, ale lezy od po ludzku, nie jest nijak
> odwrocony...
>
> --
> Grzegorz Janoszka
i jest potem plaski jak nalesnik. Sa dwie szkoly skladania nalesnikow. W
rulonik i w chusteczke. Jesli maja byc smazone po posmarowaniu ich czyms tam
ja preferuje chusteczke. 4 chusteczki tworza kolo ktore miesci sie wygodnie
na patelni. Jesli maja byc posmarowane i zaraz podawane, preferuje rulonik.
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Za miskę soczewicy
bigos
dla odważnych
Herbata po angielsku
PASTY!!!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »