Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-03-01 20:36:31

Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: b...@b...pl.pl szukaj wiadomości tego autora

Rostov wrote:

> Witam,
>
> Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie absolutnym amatorem,
> więc z góry wybaczcie niezbyt zręczny charakter moich pytań :)
>
> Mam sok z wiśni własnej roboty - 40 dag cukru na 1 l soku i
> zagotowany.
> Chciałbym, przy użyciu czystego spirytusu, zrobić z niego nalewkę -
> tak mniej więcej 66%.
>
> Moje pytania :
> Co zrobić, żeby po zmieszaniu soku i spirytusu, sok nie sfermentował ?
> Dodać jeszcze więcej cukru ? Jeśli tak, to ile ?
> Może jeszcze jakieś dodatki ?
>
> Po jakim najkrótszym okresie czasu taka nalewka nadaje się do picia ?
>
> Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ;)
>
Po pierwsze dodanie spirytusu zatrzyma ewentualny proces fermentacji ale
na 100% nie spowoduje go.
Aby zrobić coś wiśniowego do picia dodaj taką samą ilość spirytusu.
Nie będzie to nalewka, nalewka to efekt zalania wódką owoców.
Taka mieszanka soku i spirytusu nadaje się do picia następnego dnia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-03-01 20:36:46

Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: q <q...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Rostov wrote:

> Witam,
>
> Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie absolutnym amatorem,
> więc z góry wybaczcie niezbyt zręczny charakter moich pytań :)
>
> Mam sok z wiśni własnej roboty - 40 dag cukru na 1 l soku i
> zagotowany.
> Chciałbym, przy użyciu czystego spirytusu, zrobić z niego nalewkę -
> tak mniej więcej 66%.
>
> Moje pytania :
> Co zrobić, żeby po zmieszaniu soku i spirytusu, sok nie sfermentował ?
> Dodać jeszcze więcej cukru ? Jeśli tak, to ile ?
> Może jeszcze jakieś dodatki ?
>
> Po jakim najkrótszym okresie czasu taka nalewka nadaje się do picia ?
>
> Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ;)
>
Po pierwsze dodanie spirytusu zatrzyma ewentualny proces fermentacji ale
na 100% nie spowoduje go.
Aby zrobić coś wiśniowego do picia dodaj taką samą ilość spirytusu.
Nie będzie to nalewka, nalewka to efekt zalania wódką owoców.
Taka mieszanka soku i spirytusu nadaje się do picia następnego dnia.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-03-03 21:50:39

Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: "ZbyszekZ" <z...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 26 Lut, 18:08, "Rostov" <r...@o...pl> wrote:
> Witam,
>
> Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie absolutnym amatorem,
> więc z góry wybaczcie niezbyt zręczny charakter moich pytań :)
>
> Mam sok z wiśni własnej roboty - 40 dag cukru na 1 l soku i
> zagotowany.
> Chciałbym, przy użyciu czystego spirytusu, zrobić z niego nalewkę -
> tak mniej więcej 66%.
>

Do soku dodaj wody, zagotuj i podawaj jako kompocik.
Idż do Tesco (albo innego marketu, ale w Tesco dziś widziałem) i kup
mrożone wiśnie.
Zalej spirytuesem, będzie gotowe po 4-5 dniach.

--
ZZ@private

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-03-09 20:30:41

Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: "Tomek" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
>
> Od razu zaznaczam, że jestem w tej dziedzinie absolutnym amatorem,
> więc z góry wybaczcie niezbyt zręczny charakter moich pytań :)
>
> Mam sok z wiśni własnej roboty - 40 dag cukru na 1 l soku i
> zagotowany.
> Chciałbym, przy użyciu czystego spirytusu, zrobić z niego nalewkę -
> tak mniej więcej 66%.
>
> Moje pytania :
> Co zrobić, żeby po zmieszaniu soku i spirytusu, sok nie sfermentował ?
> Dodać jeszcze więcej cukru ? Jeśli tak, to ile ?
> Może jeszcze jakieś dodatki ?
>
> Po jakim najkrótszym okresie czasu taka nalewka nadaje się do picia ?
>
> Z góry dzięki za wszelkie wskazówki ;)
>
To co Ci wyjdzie to nie będzie nalewka. Ogólnie z nalewkami jest jeden problem.
Nie należy do zalewania owocow używać spirytusu rektyfikowanego. Jest za czysty.
Spirytus do nalewek musi być ciut gorszej jakości. Ale nie moze to być bimber
ani jakieś świństwo z bazaru. Po dwoch, trzech latach bukiet ze spirytusu lączy
się ze smakami i zapachami nalewki. Nalewki na nie za bardzo oczyszczonym
spirytusie są genialne. Kto nie probowal takich nalewek nic nie wie o nalewkach.
A jakie są likiery jajeczne. Nie da się opisać. Jest jeden problem. Skąd się
bierze taki spirytus. Napisal bym ale pewno zaraz się wrzask podniesie ze spam i
te rzeczy. Tomek

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-03-09 20:37:01

Temat: Re: nalewka wiśniowa - jak to zrobić ?
Od: "tu_dzdzownica" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tomek" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
>Napisal bym ale pewno zaraz się wrzask podniesie ze spam i
> te rzeczy. Tomek

Synu, nie pisz w ogóle!

j_d

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Łosoś
jakie jecie teraz sałatki?
Kawa po irlandzku dla Ewy i nie tylko
pizza-ciasto.
SYLOWATY

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »